Monthly Archives: July 2014

Małe co nieco o poranku

July 29, 2014

Dzisiejsza propozycja na miłe rozpoczęcie dnia to koktajl z owoców sezonowych. Wystarczy zmiksować około 300 gram jogurtu naturalnego z garścią owoców (ja dodałam borówki i maliny). Pod koniec miksowania dodałam jeszcze łyżeczkę owoców goji i siemienia lnianego. Opcja dla łasuchów – można dodać cukru lub miodu!

DSC01747

DSC01775Nie pozostaje nic innego jak delektować się smakiem lata!

DSC01778

Mała wariacja na temat Francji czyli quiche z serem kozim

July 21, 2014

Quiche to zdecydowanie jedno z najbardziej rozpoznawalnych specjalności kuchni francuskiej. Można go spotkać w wielu różnych wariacjach, dzięki temu nigdy się nie nudzi! Na zimno nie traci walorów smakowych, dlatego jest idealny na każdą porę dnia. Moja propozycja na dziś to quiche z kozim serem.zdjęcie

Składniki :

Spód :
250 gram mąki
150 gram zimnego masła
Szczypta soli
1 jajko lub łyżka zimnej wody
Nadzienie :
400 ml śmietany kremówki 30 %
4 żółtka
5 łyżek startego sera grana padano lub parmezanu
ok. 60 gram sera koziego lub sera brie lub camembert

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotować formę o średnicy 28 cm. Jeśli mamy mniejszą nic nie szkodzi resztę ciasta które nam zostanie można zamrozić i wykorzystać następnym razem.
  2. Formę na tartę posmarować masłem.
  3. Mąkę przesiać przez sitko do miski i dodać zimne masło pokrojone w małą kostkę oraz sól. Kruche ciasto można rozbierać palcami lub dać do miksera i wyrobić. Kiedy powstaną drobne okruchy ciasta dodać całe jajko lub łyżkę zimnej wody. Gdy składniki się połączą w jednolitą masę uformować kulę i włożyć do lodówki na od 30-60 minut ( im krócej zagniatamy ciasto tym lepiej ).
  4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki placek o grubości ok 3 cm, ale o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto przenosimy do formy, wykładamy nim boki. Spód ciasta dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na jeszcze około 15-30 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C ( góra i dół bez termoobiegu ). Formę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. suchą fasolą na całej powierzchni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy przez następne 13 minut na lekko złoty kolor.
  6. Wyjmujemy z piekarnika. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C.
  7. W misce trzepaczką mieszamy żółtka ze śmietaną. Dodajemy starty ser i doprawiamy grubo zmielonym pieprzem i solą.
  8. Do podpieczonej formy wlać delikatnie masę jajeczną, ułożyć plasterki sera. Zamknąć piekarnik i piec następnych 35 minut do czasu aż masa zastygnie, ale przy dotknięciu palcem bedzie jeszcze miękka.

Do masy jajecznej można dodać podsmażone na maśle kurki lub pomidorki koktajlowe. 

Smacznego :))