Monthly Archives: August 2014

Arbuzowa margarita

August 31, 2014

IMG_0265

Składniki :

- 50 ml teguili

- 40 ml likieru triple sec cointreau

- sok z całej cytryny

- 1 szklanka pokrojonego arbuza bez pestek

- garść kostek lodu

Wszystkie składniki miksujemy i przelewamy do kieliszka.Przed nalaniem drinka  rant kieliszka można zamoczyć w wodzie a pózniej w soli.

Wyśmienita :)

Paczuszki z camembertem.

image

Bardzo fajna i szybka przekąska na niedzielne popołudnie.

Do jej przygotowania potrzebujemy :

- 200 gram sera camemberta

- 100 gram łuskanych włoskich orzechów

- pęczek szczypiorku

- cytryna

- 4 duże arkusze ciasta filo

- 1 łyżka oliwy

image

Do malaksera wrzucamy pokrojony na ćwiartki ser camembert, orzechy, i pół pęczka szczypiorku i skórkę startą z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.

image

Na czystym blacie rozkładany arkusz ciasta filo i składamy go na pół . Wykładamy około czubatej łyżki nadzienia i zawijamy w paczuszkę. Z ciastem filo musimy szybko pracować, gdyż szybko schnie. W razie potrzeby można przykryć je wilgotną czystą ściereczką kuchenną.

image

image

Każdą paczuszkę smarujemy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni i pieczemy na złoty kolor z każdej strony.

Można je serwować z zieloną sałatą lub z  dżemem z żurawiny.

Hamburger domowej roboty.

August 30, 2014

IMG_0235

Składniki  ( na dwie osoby ) :

- 200 gram zmielonej wołowiny dobrej jakości

- 2 bułki  ( ja użyłam lepinje – przepis poniżej )

- 1 cebulę

- łyżka musztardy dijon

- bulion lub woda – około 1/3 szklanki

- sól i pieprz do smaku

image

Do zmielonej wołowiny dodajemy jedną drobno posiekaną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz łyżką musztardy dijon. Do mięsa dolewamy odrobinę zimnego bulionu ( najlepiej wołowy )lub wody w celu związania włókien.

Smażymy na patelni grillowej nie za długo aby nie wysuszyć mięsa. Podajemy w bułce z zieloną sałatą, plasterkiem sera żółtego, plasterkiem pomidora, korniszona i z piórkami cebuli. Można dodać łyżeczkę majonezu lub keczupu.

Smacznego :)

Lepinja – chlebek / pita bread

image

Składniki :

- 500-600 gram mąki

- 300 ml ciepłej wody

- 20 gram drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka soli

- 2 łyżki oleju

Drożdże rozpuszczamy w cieplej wodzie i dodajemy łyżkę cukru. Do tego wrzucamy około 300-400 gram mąki i mieszamy. Dopiero teraz możemy dodać 1 łyżkę soli i ponownie mieszamy. Teraz kiedy  jest dobrze wymieszane bedziemy je ugniatać. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i ugniatamy ciasto. Tak długo dodajemy po niewielkiej ilości mąki aż ciasto będzie miękkie i nie będzie przyklejać się do dłoni.

Kiedy będzie gotowe i dobrze wyrobione formujemy w kulkę , polewamy odrobiną oliwy i odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na porcje  o jednakowej wielkości. Każdą porcję ciasta ugniatamy w kulki i następnie w walki. Jeśli ciasto klei się do deski można deskę posmarować  dosłownie kroplą oleju.

image

Tak przygotowane ciasto  wykładamy na blaszkę wysypaną mąką. Najlepiej zrobić kilku centymetrowy odstęp, gdyż musimy jeszcze odczekać 10-15 minut do wyrośnięcia.

Następnie ciasto musimy rozciągnąć na płaski placek i ponownie odstawiamy na 10-15 minut.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy 15 minut.

image

Smacznego :)

Zupa tajska.

August 29, 2014

image

Bardzo dobra, aromatyczna zupa, którą polecam spróbować. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie produktów, które po kolei wrzucamy do garnka, ale uważam że jest grzechu warta.

image

Składniki :

- 1,5 litra bulionu warzywnego

- 300 ml mleczka kokosowego

- 1 papryczka chili lub dwie jeśli wolimy ostre jedzenie

- pierś z kurczaka ( podwójna )

- 1 por

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 marchewki

- 1 cukinia

- makaron chiński ryżowy

- garść grzybków mun

- 2 łyżeczki startego imbiru

- 3-4 łyżki masła

- przyprawy ( curry, kolendra, kurkuma, sól, pieprz, sos sojowy ).

Filety z kurczaka kroimy w kostkę , posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy. Kroimy por, chili  ( można bez pestek ) i odkładamy do miseczki. Cebulę siekamy bardzo drobno, ja użyłam blendera i odstawiamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Cukinię kroimy w kostkę, a marchewki w cienkie paski. Grzybki mun zalewamy gorącą wodą i po około 5 minutach odsączamy i kroimy w cienki paski.

Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło. Dodajemy kawałki fileta z kurczaka i podsmażamy na małym ogniu. Następnie wrzucamy pokrojony por, po chwili cebulę i mieszając dalej smażymy. Następnie wrzucamy chili, przeciśnięty czosnek i starty imbir. Dodajemy cukinię i marchewkę i na koniec mleczko kokosowe oraz gorący bulion warzywny.

Po chwili dodajemy przyprawy : 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kolendry i 3-4 łyżki sosu sojowego. Następnie wrzucamy grzybki mun i przez chwilę gotujemy na małym ogniu.

Zupę podajemy z makaronem ryżowym ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.

image

Mufinki bananowo-kakaowe z czekoladą.

August 28, 2014

image

Składniki :

- 4 banany

- 1 jajko

- 0,5 szklanki oleju

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 2-3 garście posiekanej gorzkiej czekolady

- 2 łyżki kakao

- 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie :

Banany i olej miksujemy blenderem i dodajemy jajko i jeszcze przez chwilkę miksujemy.

image

image

Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i posiekaną czekoladę ) i razem mieszamy.

image

Do suchych składników wlewamy zmiksowane banany z olejem i jajkiem i szybkim ruchem niezbyt dokładnie łączymy.

image

Papilotki do mufinek wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

image

image

Stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym lub sojowym.

August 22, 2014

image

Stir-fry czyli szybko, smacznie i zdrowo. Przed rozpoczęciem gotowania najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki, gdyż samo gotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut.

Składniki  ( na 2 porcje ) :

- 200 gram cienko pokrojonej wołowiny,

- około 150 gram makaronu ryżowego lub sojowego

- łyżeczka startego imbiru

- 2 ząbki startego czosnku

- 3 cebulki dymki

- 1/2 czerwonej papryki i kawałek papryczki chili ( opcjonalnie )

- świeża mięta

- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego

- 3 łyżki sosu sojowego

- łyżka cukru

- pół limonki

image

Mięso kroimy w bardzo cienkie paski i odkładamy do miseczki. Tak samo robimy z papryką czerwoną, papryczką chili. Czosnek przecieramy przez praskę lub drobno kroimy. Ścieramy imbir. Cebulę dymkę siekamy i odkładamy oddzielnie białe części dymki od zielonej. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i przekładamy do miseczki. Zostaje nam jeszcze tylko wymieszać sos sojowy z łyżką cukru.

Do rozgrzanego woka dajemy łyżkę oleju kokosowego lub innego i wrzucamy po kolei imbir i czosnek. Po chwili dodajemy drugą łyżkę oleju i wsypujemy białe części dymki oraz paprykę czerwoną i smażymy przez około minutę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili aż mięso zmieni kolor na lekko brązowy ( około minuty ). Dodajemy papryczkę chili,makaron ryżowy i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy sos sojowy wymieszany z łyżką cukru, posypujemy zieloną częścią dymki i posiekaną miętą. Zdejmujemy z ognia i skrapiamy sokiem z limonki.

image

Jeśli nie macie woka można bez przeszkód przygotować danie na głębokiej patelni.

Wszystkie przyprawy lub dodatki do dań kupuję w sklepie internetowym, który gorąco polecam. Podaję adres internetowy : www.aledobre.pl

Smacznego :)

Włoskie ciasto z orzechami.

August 21, 2014

image

Bardzo smaczne i zarazem proste w wykonaniu ciasto z orzechami. Można je przygotować w małych tartaletkach i zabierać do pracy. Będzie miłym dodatkiem do kawy.

Składniki :

- 3 jajka

- 100 gram cukru

- 300 gram orzechów laskowych

- 200 gram mąki tortowej ( ja dałam pół na pół pszenną z razową lub jak ktoś ma pszenną z orkiszową )

- 2 łyżki rumu

- 50 ml mocnej kawy espresso

- 50 ml mleka

- 100 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wysypujemy orzechy i prażymy je przez 10 minut. Następnie wysypujemy je na czystą ściereczkę kuchenną i czyścimy ze skórki przez pocieranie dłońmi orzechów przez ściereczkę. Zostawiamy do wystudzenia.

Zmniejszamy temperaturę w piekarniku  do 180 stopni. Tortownicę o rozmiarze 23-25 cm smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Ja zamiast dużej tortownicy przygotowałam sobie małe tartaletki -6 sztuk i zrobiłam ciasto z połowy porcji.

Jajka ucieramy z cukrem i wanilią na kogel – mogel. Ostudzone i oczyszczone orzechy wysypujemy do mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do utartych jajek dodajemy rum, mleko, kawę oraz masło. Mieszamy wszystko łyżką i dodajemy orzechy z mąką i mieszamy.

Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 minut. Ponieważ ciasto wyłożyłam do małych tartaletek to czas pieczenia skrócił się o połowę.

image

Ptysie serowe.

August 18, 2014

image

Wytrawne bułeczki serowe serwowane jako przekąska lub jako dodatek np. do zup takich jak  grzybowa lub pieczarkowa.

Na około 9 bułeczek bedziemy potrzebować :

- 3 łyżki niesolonego masła (45 gram )

- 1/2 szklanki wody (125 ml )

- szczypta soli

- 3/4 szklanki przesianej mąki ( 100 gram )

- 3 jajka

- 1 szklanka grubo startego sera żółtego ( w przepisie podany jest ser Gruyére, ja jednak używam ten który mam w lodówce )

Przygotowanie :

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

W  małm rondelku gotujemy wodę z solą i masłem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Stawiamy na mały ogień i energicznie mieszamy drewnianą łyżką  aż ciasto stanie się gęste i zacznie przywierać do dna ( około  jedną minutę ). Zdejmujemy z ognia i wbijamy po jednym jajku energicznie mieszając aż ciasto będzie mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Gdyby w cieście powstały grudki można dodać niewielką ilość wody.  Do ciasta dodajemy 3/4 szklanki sera i mieszamy. Resztę sera pozostawiamy do posypania po wierzchu.

Nakładamy ciasto po kopiastej łyżce na blaszkę w odstępach około 5 cm od siebie, gdyż ptysie urosną podczas pieczenia. Na koniec posypujemy jeszcze startym serem i pieczemy 25 minut w środkowej części piekarnika. Wykładamy kiedy ptysie urosną i się zrumienią.

imageWyśmienicie smakują ciepłe.

image

Smacznego :)

Makaron ryżowy z warzywami i krewetkami.

August 17, 2014

image

Składniki  ( porcja dla 2 osób ) :

- 125 gram makaronu ryżowego lub sojowego ugotowanego wg. przepisu na opakowaniu i ostudzonego

- 1 mniejszy ogórek zielony obrany i pokrojony w cienkie paski

- 1/2 gałązki selera naciowego pokrojonego w cienkie paski

- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie  paseczki

- garść posiekanego szczypiorku, świeżej kolendry lub pietruszki

- garść uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych lub sezamu

- kilka krewetek usmażonych na oliwie z pestek winogron z dodatkiem posiekanego czosnku, pieprzu i soli ( krewetki wrzucamy na gorącą oliwę i smażymy tylko do momentu aż zrobią się różowe, czyli bardzo krótko – długie smażenie sprawi że będą twarde i gumowate ).

image

Dressing :

- 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 1 łyżeczka sosu rybnego

- 1/4 papryczki chili bez gniazd nasiennych i pokrojonej w bardzo drobną kostkę

- 1 łyżka sosu sojowego jasnego

image

Wszystkie składniki na dressing wlać do małego słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Warzywa i ugotowany makaron mieszamy razem i polewamy dressingiem. Na koniec dodajemy krewetki.

Sałatkę można przechowywać w lodówce, gdyż bardzo dobrze smakuje schłodzona.

Smacznego :)