Monthly Archives: September 2014

Pita z ziemniakami / Pita krompiruša.

September 24, 2014

IMG_0641

To bardzo proste danie z gotowego ciasta filo przekładanego ziemniakami.

Składniki :

– opakowanie ciasta filo ( 350 gram )

– około pół kilograma ziemniaków

– jedna większa główka cebuli, może być czerwona

– sól, pieprz, oregano

– 100 ml wody

-100 ml oleju

Cebulę należy bardzo drobno posiekać i odłożyć do miseczki. Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do naczynia z zimną wodą.

IMG_0634

IMG_0635

Kiedy ziemniaki będą pokrojone odcedzamy je, przekładamy do miski i wrzucamy posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy,  solimy, pieprzymy i dodajemy oregano.

IMG_0636

Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu ( góra/dół ).Wodę i olej mieszamy razem.

IMG_0639

Dno blaszki do pieczenia smarujemy wodą z olejem i wykładamy pierwszą warstwę ciasta filo, które składamy na pół. Smarujemy je wodą z oliwą i  wykładamy następną warstwę ciasta filo i ponownie smarujemy wodą z oliwą i tak jeszcze raz ( na dnie blaszki powinny być trzy warstwy ciasta złożone na pół ). Dopiero teraz wykładamy warstwę ziemniaków pokrojonych w kostkę. Na tę warstwę ponownie układamy ciasto filo pamiętając, aby za każdym razem kolejną warstwę ciasta smarować wodą z oliwą. Układamy ciasto na przemian z ziemniakami tak długo, aż nie zużyjemy całego ciasta i ziemniaków. Ostatnią warstwą musi być warstwa z ciasta filo, którą możemy na końcu posmarować wodą, która została nam z ziemniaków i cebuli.

Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut.

Jeśli chcecie, aby ciasto było chrupiące z wierzchu po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika należy popryskać ciasto delikatnie wodą i przykryć kuchenną ściereczką. Jeśli wolicie aby pita była bardziej miękka przykrywamy ją folią aluminiową i kuchenną ściereczką.

IMG_0640

Smacznego 🙂

Granola migdałowa.

September 23, 2014

IMG_0633

To po prostu chrupiące musli, które najlepiej jeść rano na śniadanie z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

Składniki :

– 250 gram płatków owsianych ( nie błyskawicznych )

– 2-3 łyżeczki cynamonu

– 60 gram pestek słonecznika

– 60 gram nasion białego sezamu

– 50 gram cukru trzcinowego miałkiego

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– 125 ml miodu

– 60 gram migdałów nie łuskanych, ale można posiekać nożem na mniejsze cząstki

– szczypta soli

– 150 gram żurawiny i tyle samo rodzynek.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni ( nagrzewanie góra/dół ). Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika, sezamu, cynamon, cukier trzcinowy, migdały, sól. Wlewamy olej i miód i wszystko mieszamy dwoma łyżkami lub dłońmi. Mieszankę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40-50 minut co jakiś czas mieszając.

IMG_0628

Uważamy aby nie przypalić granoli. Powinna  być lekko zarumieniona. Po wystudzeniu wsypać żurawinę i rodzynki, wymieszać i przesypać do słoika.

IMG_0630

Tosty z chleba kukurydzianego z awokado.

September 21, 2014

IMG_0621

Składniki :

na jedną kromkę chleba potrzebujemy :

– liść sałaty

– plasterek lub dwa awokado

– plasterek wędzonego łososia lub innej wędzonej ryby

– biały serek

– szczypiorek

IMG_0620

Kromki chleba dałam na patelnię grillową aby pieczywo było chrupiące. Na każdą kromkę układamy składniki podane powyżej. Są pyszne, dietetyczne i co najważniejsze szybko znikają z talerza.

IMG_0626

Wieniec cynamonowy.

September 20, 2014

IMG_0612

Ciasto drożdżowe cynamonowe. Zapach cynamonu, który rozchodzi się po domu podczas pieczenia powoduje, że chcemy je od razu zjeść.

Składniki :

– 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant

– 1/4 szklanki ciepłej wody

– 170 gram masła

– 3/4 płaskiej łyżeczki soli

– 3/4 szklanki mleka

– 570 gram mąki

– 3 łyżki cukru

– 1 jajko

Nadzienie :

– 3/4 szklanki cukru

– łyżka cynamonu

– 4 łyżki masła roztopionego i ostudzonego

– cukier do posypania

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i na małym ogniu podgrzewamy aż masło się nie rozpuści. Studzimy. Następnie do miski przesiewamy mąkę, drożdże i dodajemy sól i cukier, oraz jajko, wodę i ostudzone mleko z masłem. Zagniatamy na gładkie ciasto, przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W miseczce mieszamy cukier i cynamon i odkładamy. Masło topimy i studzimy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu ( góra/dół ).

Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy na prostokąt około 50×40 cm.

IMG_0595

IMG_0598

Następnie ciasto smarujemy ostudzonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem.

Teraz ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i przecinamy je wzdłuż na pół, ale zostawiamy jeden koniec nie przecięty.

IMG_0602

Następnie oba końce przeplatamy ze sobą formując wieniec.

IMG_0603

Układamy na blaszkę i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

IMG_0607

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

Pieczemy około 30 minut.

IMG_0609

IMG_0614

Smacznego 🙂

Tort japoński.

image

Składniki na ciasto :

– 4 całe jajka

– 4 łyżki cukru

– 4 łyżki mąki

– 2 łyżki startej czekolady

– 1 łyżka kakao

– czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka z cukrem ubijamy aż nie powstanie biała masa. Wszystkie suche składniki ( mąkę, tartą czekoladę, kakao i proszek do pieczenia ) mieszamy razem i dosypujemy do utartych jajek. Dokładnie mieszamy i przelewamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 30-40 minut – do suchego patyczka. Ciasto należy wystudzić.

Składniki na syrop :

– 1/2 szklanki wody

– 1/4 litra rumu

– 100 gram cukru

Wszystkie składniki na syrop musimy zagotować i gorącym syropem  zalewamy upieczony biszkopt.

Składniki na krem :

– 1/2 litra mleka

– 4 żółtka

– 80 gram mąki

– 200 gram masła

– 150 gram cukru pudru

Żółtka i mąkę mieszamy razem i dolewamy niewielką ilość mleka aby rozcieńczyć masę. Resztę mleka zagotować i połączyć z przygotowaną masą z żółtek, mąki i mleka. Przez chwilę gotować na badzo małym ogniu do momentu aż budyń nie zacznie gęstnieć. Należy cały czas mieszać aby nie przypalić budyniu. Odstawić do wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do masy przygotowany i wystudzony budyń.

Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt.

Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę z dodatkiem 10 łyżek cukru na bardzo sztywną i błyszczącą pianę ( można ubijać na parze ale nie jest to konieczne ).

Na warstwę z budyniu wykładamy ubite białka i posypujemy startą czekoladą w dowolnej ilości.  Całe ciasto wstawiamy do lodówki do wystudzenia.

Ciasto jest pyszne i godne polecenia.

Smacznego 🙂

Spaghetti z krewetkami.

September 18, 2014

image

Składniki :

– 400 gram makaronu spaghetti

– 400 gram tygrysich krewetek

– 2 ząbki czosnku

– puszka pomidorów ( 300 ml )

– 100 ml białego wytrawnego wina

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz, siekana zielona pietruszka

– 1 cytryna

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy krewetki. Solimy, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy . Następnie wlewamy wino i  po chwili dodajemy pomidory i krótko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy i odstawiamy z palnika.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i przekładamy po odcedzeniu do sosu. Mieszamy wszystko i podajemy posypane zieloną pietruszką z cząstkami cytryny.

image

Lepinija / chlebek

September 6, 2014

image

Składniki :

– 15 gram świeżych drożdży

– 250 ml wody ( szklanka )

– 1/2 łyżeczki cukru

– 1 łyżeczka soli

– 100 ml oleju

– około 400 gram mąki

Do miski wlewamy wodę i dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i sól. Ciasto powinno być miękkie. Ja do wyrobienia ciasta zużyłam około 350 gram mąki i ugniatałam tylko przez chwilę. Należy uformować kulkę, polać olejem i rozsmarować po całym cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia i wchłonięcia oleju. Po tym czasie wykładamy ciasto na deskę obsypaną mąką i  przez kilka sekund ugniatamy do środka i dzielimy na małe kulki ( mi wyszło 5 sztuk ).  Na dużą blaszkę wysypujemy mąkę i układamy na niej poporcjowane ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

W tym czasie włączamy piekarnik na najwyższą temperaturę – 250-300 stopni.

Teraz każdą porcję ciasta spłaszczamy na płaski okrągły placek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

image

Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut lub do wyrośnięcia i zarumienienia. Wykładamy chlebki i czekamy 10 minut do wystudzenia. Następnie oczyszczamy z mąki ręcznikiem papierowym lub czystą kuchenną ściereczką.

image

Po przekrojeniu można do lepinji włożyć upieczony  stek z zieloną sałatą i warzywami na które mamy ochotę.

image

 

 

Śnieżne kluski.

image

Bardzo delikatny deser, który znalazłam w starych serbskich recepturach. Nie do końca przypadł mi do gustu, ale wśród moich najbliższych ma swoich wielbicieli.

Składniki :

– 1 litr mleka

– 6 jaj

– 9 łyżek cukru

– 1 laska wanilii  lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 1 łyżka mąki

Przygotowanie :

Mleko doprowadzić do wrzenia z jedną łyżką cukru i ziarnami wydrążonymi z laski wanili. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Do mleka, które powinno się bardzo powoli gotować wrzucamy po jednej łyżce na sztywno ubitych białek i gotujemy na małym ogniu 10 sekund i przewracamy na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy kluseczki i odkładamy do miski. Robimy tak długo, aż cała piana nie zostanie zużyta.

Mikserem krótko ubijamy żółtka  z 6 łyżkami cukru i jedną łyżką mąki. Teraz do mleka, które nam  zostało z gotowania kluseczek wlewamy mieszankę z żółtek, mieszamy i ponownie wstawiamy na palnik. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i polewamy nim śnieżne kluski. Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Można podawać ze startą czekoladą, rodzynkami lub z innymi bakaliami.

Baklava

IMG_0293

Bardzo słodkie ciasto, które zadowoli wszystkich łasuchów.

Składniki :

– 500 gram ciasta filo ( dostępne w Almie )

– 500 gram mielonych orzechów, lub pół na pół mielone i siekane

– 250 gram cukru

– 250 gram rozpuszczonego masła

– 3 łyżki bułki tartej.

Syrop :

– 500 ml wody

– 500 gram cukru

– 1/2 cytryny

Przygotowanie :

Orzechy, cukier i bułkę tartą razem mieszamy w misce i odstawiamy ( bułka tarta powoduje to, iż podczas pieczenia orzechy się nie spalą ).  Blaszkę ( ja robiłam z połowy porcji i wystarczyła mała blaszka o rozmiarach 32×24 cm ) smarujemy pędzelkami rozpuszczonym masłem. Jeden płat ciasta filo składamy na pół i wykładamy na dno blaszki. Posypujemy mieszanką orzechów, cukru i bułki tartej i skrapiamy rozpuszczonych masłem.Na stępnie wykładamy kolejną porcję ciasta filo złożonego na pół, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy orzechami. I tak jeszcze jedną warstwę. Ważne jest aby każda warstwa ciasta i orzechów była posmarowana roztopionym masłem . Ostatnia warstwa to warstwa ciasta filo posmarowana masłem. Teraz tzn. przed upieczeniem musimy pokroić ciasto na porcję.

image

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut a właściwie do momentu kiedy ciasto będzie miało kolor złoto brązowy.

W czasie kiedy piecze się baklawa przygotowujemy syrop. Wodę i cukier doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut i odstawiamy do wystudzenia i wrzucamy dwa lub trzy plasterki cytryny.

Po wystawieniu baklawy z piekarnika polewamy ją od razy lekko wystudzonym syropem i odstawiamy na 24 godziny.

Najlepiej smakuje kiedy jest schłodzona.

Smacznego 🙂

Pieczone udka kurczaka w marynacie musztardowej.

September 2, 2014

image

Ta marynata sprawi, że kurczak będzie soczysty i smaczny. Należy wymieszać 2 łyżeczki musztardy z 4 łyżeczkami octu jabłkowego. Dodajemy mało pieprzu, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki octu winnego i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dobrze mieszamy i smarujemy udka od kurczaka i odstawiamy na 15 minut do 1 godziny.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Udka układamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i pieczemy przez pierwsze 45 minut w 180 stopniach co jakiś czas smarując udka pozostałą marynatą i przewracjąc je na na drugą stronę. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut do zarumienienie się skórki.

image

Smacznego 🙂