Monthly Archives: October 2014

Sernik czekoladowo-orzechowy na zimno bez pieczenia.

October 30, 2014

IMG_0832

IMG_0823Składniki :

– 250 gram herbatników digestive

– 75 g miękkiego masła

– 400 gram nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego o temperaturze pokojowej

– 100 gram posiekanych i uprażonych orzechów laskowych

– 500 gram twarogu o temperaturze pokojowej

– 60 gram cukru pudru

Herbatniki wrzucamy do malaksera, dodajemy masło oraz jedną łyżkę nutelli. Miksujemy do momentu aż mieszanina zacznie zbijać się w grudki. Dodajemy 25 gram prażonych orzeszków laskowych i dalej miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.  Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy o rozmiarach 22-23 cm i ugniatamy dłonią.

IMG_0819

Wstawiamy do lodówki. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem aż będzie gładki. Następnie dodajemy nutellę i dalej ucieramy aż składniki całkowicie się połączą. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i wykładamy na spód masę serowo-czekoladową. Wygładzamy powierzchnię i posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów laskowych. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.

 

IMG_0847

Smacznego :)

( przepis z książki “Nigellisima ” )

 

Grochówka z zielonego grochu.

IMG_0816

Bardzo pożywna zupa grochowa, idealna w sezonie jesienno-zimowym. Rozgrzewa i daje dużo energii.

Składniki :

– 40 gram zielonego grochu

– 1 marchewka

– 2-3 łyżki oliwy

– 1 cebula

– 4-5 ziemniaków

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 kiełbaska ( śląska lub wiejska )

– 2-3 żeberka wędzone

– przyprawy ( majeranek, liscie laurowe, natka pietruszki,  mielony kminek )

Groch należy namoczyć najlepiej przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody ( groch będzie bardzo miekki – wody powinno być dwa razy więcej niż grochu ). Po namoczeniu odlać wodę, zalać go ponownie zimną wodą i zagotować. Dodać do gotujacego się grochu wędzone żeberka, kiełbaskę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, Doprawiamy solą uprzednio próbując( wędzone żeberka i kiełbasa jest już lekko słona, więc lepiej spróbować zupę przed soleniem). Cebulę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek i doprowadzamy aż cebula lekko się zeszkli. Następnie  wszystko wrzucamy do gotujacej się zupy. Około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz doprawiamy do smaku ( nie należy żałować majeranku i kminku ). Gotujemy zupę do czasu aż żeberka, groch i warzywa będą miękkie.

Do grochówki zamiast kiełbasy i wędzonych żeberek mozna dodać ser tofu lub kiełbaski sojowe wędzone ( ja niestety w swojej miejscowości nie mogłam ich nigdzie kupić ).Zupę podajemy z siekaną zieloną pietruszką.

Taka zupa najlepsza jest na drugi dzień.

IMG_0812

Smacznego :)

Maseczka na twarz

Ta maseczka spowoduje, że bedziecie mieć nieskazitelną cerę. Aby ją przygotować będziemy potrzebować pół cytryny i łyżeczkę sody oczyszczonej. Z cytryny wyciskamy sok i przecedzamy go przez gazę, aby pozbyć się pestek i łusek ( ma być czysty sok – na dnie miseczki zostawiamy kilka kropel soku ), Do sody oczyszczonej dodajemy sok i dobrze mieszamy.

Twarz oczyszczamy z makijażu, myjemy i na mokrą skórę i mokrymi rękami wcieramy maseczkę w skórę twarzy, a szczególnie w miejsca problematyczne. Tak wtartą maseczkę pozostawiamy przez 5-10 minut. Następnie myjemy twarz letnią wodą i wycieramy ręcznikiem.Kilka kropli soku, który został nam w miseczne nasączamy płatek kosmetyczny i delikatnymi ruchami smarujemy twarz. Na początku może mało piec, ale jest to normalny proces. Tak przez moment zostawiamy aby skóra twarzy wpiła cały sok. Kiedy przestanie piec i skóra wpije sok nowy płatek kosmetyczny nawilżamy w oliwce dla dzieci i smarujemy tym  twarz lub wklepujemy nasz akurat stosowany krem.

Maseczkę najlepiej jest robić na noc, w celu lepszej regeneracji skóry twarzy.

 Stosować nie  częściej niż raz w tygodniu.

Domowy środek do czyszczenia plam na ubraniach.

October 25, 2014

Do przygotowanie potrzebujemy :

– 1 szklanka wrzątku

– pół szklanki sody oczyszczonej

– pół szklanki 3 % wody utlenionej

Sodę zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż się roztwór wystudzi, a  soda całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy wodę utlenioną, mieszamy i przelewamy do rozpryskiwacza. Dobrzej jest spryskać tym roztworem plamę i zostawić tak na 5 minut, aby środek zadziałał. Można też wziąć starą szczoteczkę do zębów i przez chwilę po spryskaniu plamy przecierać plamę. Jeśli plama jest stara czynność należy powtórzyć 2-3 razy za każdym razem piorąc rzecz.

 

 

Grylaż z orzeszków ziemnych.

 

IMG_0791Składniki :

– 400 gram cukru

– 400 gram orzeszków laskowych bez soli ( mogą być migdały lub macadamia )

– 200 ml wody

Na początku większą blaszkę smarujemy cienką warstwą oleju.  W garnuszku o grubym dnie cukier i wodę doprowadzamy do zagotowania ( nie mieszamy ) do momentu aż otrzymamy kolor jasnozłotego karmelu. Jeśli mamy termometr cukierniczy to temperatura powinna osiągnąć około 170 stopni. Dodajemy orzechy i dopiero teraz mieszamy wszystko łyżką uważając aby nie przypalić karmelu. Teraz wszystko przelewamy na blaszkę, wyrównujemy i czekamy aż masa zastygnie.

Po zastygnięciu masę łamiemy na grubsze kawałki i miksujemy malakserem lub blenderem na większe okruchy.

 

Szarlotka z kruszonką.

IMG_0799

IMG_0811

Składniki :

– 200 gram roztopionego masła

– 350 gram maki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 gram cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 60 gram grylażu z orzechów laskowych

Nadzienie :

– 800 gram kwaśnych jabłek,

– 50 gram cukru

Przygotowanie :

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy lekko schłodzone roztopione masło. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę. Około 2/3 porcji kruszonki wykładamy  spód tortownicy ( średnica 26 cm ) i dociskamy formując brzeg o wysokości około 2 cm. Resztę kruszonki mieszamy z grylażem.  Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Posypujemy cukrem i wykładamy na spód z kruszonki. Na koniec posypujemy kruszonką grylażową i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( program góra/dół ) przez 70-80 minut.

Smacznego :)

Naturalny antybiotyk ” złoty lek “

Jest to naturalny lek, który zastosowany w pierwszych dniach przeziębienia może nas ustrzec od zastosowania antybiotyków. Nie ma negatywnych efektów na naszą florę bakteryjną.

W ciągu pierwszych dni przeziębienia należy przygotować miksturę i pić ją przez 3 dni.

Do 100 gramów miodu dodajemy jedną łyżkę kurkumy, dobrze mieszamy i przelewamy do słoika. Stosowanie :

– 1 dzień przeziębienia : spożywamy co pół godziny po pół łyżeczki

– 2 dzień : co dwie godziny po pół łyżeczki

– 3 dzień : trzy razy dziennie po pół łyżeczki

Ważne :

Jeśli zażywacie jakieś leki należy spożywanie tej mikstury skonsultować z lekarzem, gdyż kurkuma rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Nie powinny jej zażywać osoby chore na hemofilię i hipertonię. Osoby chore  na cukrzycę również powinny skonsultować się z lekarzem, gdyż może dojść do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Najważniejsze jest jednak to, że osoby mające chore drogi żółciowe lub kamienie w woreczku żółciowym nie powinny spożywać tej mikstury, ponieważ kurkuma powoduje skurcze mięśni pęcherzyka żółciowego.

Toblerone.

October 23, 2014

IMG_0787

Bardzo słodka przekąska do kawy lub herbaty.

Składniki :

– 250 gram masła

– 3 jajka

– 300 gram cukru

– 200 gram gorzkiej czekolady

– 2 łyżki kakao

-100 gram prażonego sezamu i tyle samo prażonych orzeszków ziemnych nie solonych ( orzeszki  i sezam prażymy oddzielnie na suchej patelni do lekkiego zrumienienia )

– 200 gram zmielonych herbatników ( petit beurre )

– 100 gram  gorzkiej czekolady na polewę

– kilka kropel oliwy do wysmarowania blaszki

Ja zrobiłam ten blok czekoladowy z połowy porcji. Masło należy roztopić na wolnym ogniu. Jajka mieszamy z cukrem i dodajemy roztopione masło. Ponownie wstawiamy na wolny ogień i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się nie rozpuści. Teraz dodajemy kakao i czekoladę połamaną na mniejsze kostki i cały czas mieszamy. Pomału dodajemy orzeszki, sezam i na koniec zmielone herbatniki. Małą blaszkę smarujemy kilkoma kroplami oleju i wylewamy na nią całą masę czekoladową. Teraz musimy czekać aż masa stwardnieje. Wszystko polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ( do czekolady można dodać odrobinę śmietanki 30 % ).

IMG_0781

IMG_0784

 

 

Risotto z grzybami.

IMG_0780

Składniki :

– ryż arborio ( na osobę potrzebujemy jedną garść )

– suszone grzyby ( też na osobę jedną garść )

– wywar z kurczaka lub woda

– 30 ml białego wytrawnego wina ( opcjonalnie )

– starty parmezan

– oliwa

– masło

– jedna cebula pokrojona w drobną kostkę

– sól i pieprz

Przygotowanie :

Do garnka wlewamy około 1 łyżki oliwy i dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy ryż i smażymy przez moment cały czas mieszając. Wlewamy wino i wywar – musi być go 3 razy więcej niż ryżu. Teraz dodajemy suszone grzyby.  Całość gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. W czasie gotowania w razie konieczności podlewamy ryż wodą lub wywarem, ale robimy to bardzo ostrożnie. Po 20 minutach ryż powinien wchłonąć cały wywar. Warto sprawdzić twardość ryżu, powinien być troszeczkę twardy ( al dente ). Risotto powinno mieć konsystencję kremową i dlatego po ugotowaniu dodajemy odrobinę masła i starty parmezan. Na samym końcu dodajemy sól, sprawdzając uprzednio smak, ponieważ ser jest słony sam w sobie. I teraz posypujemy zmielonym świeżym pieprzem.

Smacznego :)

Makaron z łososiem i śmietaną.

IMG_0773

Pyszne danie, które możemy przygotować dosłownie w chwilkę. Na dwie osoby potrzebujemy :

– około 250 gram makaronu rurki lub świderki

– śmietanka 18 %

– kilka plasterków łososia wędzonego pokrojonego w kostkę

– ser cheddar starty na grubych oczkach  ( około dwie garści )

– sól i pieprz do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ( all dente ). Po ugotowaniu odcedzamy makaron i wrzucamy go z powrotem do garnka. Do makaronu dodajemy śmietankę w ilości, która nam odpowiada, aby pokryła cały makaron, ale makaron nie może pływać ma być tylko lekko pokryty. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia i na koniec starty ser, też w ilości jaka nam odpowiada. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

IMG_0768

Smacznego :)