Monthly Archives: November 2014

KRÓLIK PIECZONY Z SOSEM ŚMIETANOWYM.

November 30, 2014

IMG_1032

Składniki :

– 1 królik

– 250 ml śmietany

– 1 cebula

– 250 ml białego wytrawnego wina

– 2 łyżki octu winnego 6%

– 4 filety anchois

– 80 gram masła klarowanego

– kilka gałązek zielonej pietruszki

– 1 łyżeczka mąki

– sól i pieprz

Królika myjemy i dzielimy na 6 kawałków. Wino mieszamy z octem winnym i cebulą pokrojoną w plasterki. Tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojonego królika, którego przekładamy do garnka lub naczynia z kamionki  i odstawiamy na około 6-8 godzin do lodówki ( ja miałam królika w marynacie 4 godziny i wyszedł wyśmienicie ).

Po tym czasie królika wyjmujemy z marynaty, osuszamy mięso, solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy masło i na rozgrzany tłuszcz wkładamy królika, aby przypiekł się z obu stron ( dosłownie na kilka minut z każdej strony ). Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Mój czas pieczenia wydłużył się o około 15 minut. W czasie pieczenia polewamy mięso przecedzoną marynatą i wytworzonym sosem.

Pod koniec pieczenia polewamy śmietaną wymieszaną z mąką i posiekanymi filecikami anchois. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.

IMG_1027

Królika wyjmujemy i układamy na półmisku, polewamy sosem z pieczenia i posypujemy zieloną pietruszką.

Danie można podać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Ja jako sałatkę podałam sałatę rzymską upieczoną na oleju.

IMG_1030

 

Królik jest wyśmienity i bardzo polecam.

IMG_1037

Smacznego :)

 

Pierniczki

November 29, 2014

IMG_1092Ten przepis na pierniki mam jeszcze od swojej mamy, ale pierniki są wyśmienite. Jedyne co trzeba zrobić to ciasto przygotowujemy na dwa tygodnie przed pieczeniem. Ciasto musi odleżeć.

IMG_1024

Składniki :

1 i 1/2 kg mąki pszennej

– 1/2 kg cukru

– 6 jajek

– 1/2 kg miodu

– 1/2 kg tłuszczu ( ja daję masło )

– 2 łyżeczki cynamonu

– 2 łyżeczki amoniaku

– 2 łyżeczki zmielonych goździków

– 1/2 szklanki chłodnego mleka

– 20 dkg dobrego kakao

Przygotowanie :

Miód i tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Z połowy porcji cukru robimy karmel ( cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy aż  się rozpuści i będzie miał brązowy kolor – należy uważać aby nie przypalić cukru; następnie wlewamy do rozpuszczonego i skarmelizowanego cukru około 1 i 1/2 szklani wody. Uwaga karmel będzie gorący, ale cały czas musimy go mieszać, aby uzyskać płyn bez grudek cukru ). Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, kakao, cynamon i goździki. Dodajemy rozpuszczony miód z tłuszczem i  karmel. Mieszamy w mikserze. Amoniak rozpuszczamy w zimnym mleku i dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( ja wszystko wrzucam do miksera i wyrabiam ciasto ).

IMG_1026

Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i  odkładamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie możemy piec pierniki.

IMG_1018

Po dwóch tygodniach ciasto partiami wyciągamy z miski, zagniatamy i wałkujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ja osobiście nie lubię bardzo grubych pierników, więc wałkuje ciasto na około 0,5 cm. Następnie wykrawamy foremką pierniki i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

IMG_1074

Pieczemy w nagrzanym piekarniki w 170 stopniach przez około 10 minut ( czas pieczenia zależy od grubości pierników ).

IMG_1078

Następnie lukrujemy i ozdabiamy wg własnego uznania. Ja upiekłam pierniki z połowy porcji i wyszło mi ich całkiem sporo. Starczyło na prezenty i zostało na święta.

Smacznego :)

CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONYM WINEM.

IMG_1017 2

Czekolada i czerwone wino to wspaniała kombinacja. Szybko i łatwo się to ciasto przygotowuje i nie potrzebujemy dużo składników.

Składniki :

– 250 gram masła

– 250 gram cukru

– 4 jajka

– 250 gram mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżka kakao

– 50 gram startej czekolady ( na grubych oczkach )

– szczypta soli

– 125 ml czerwonego wytrawnego lub pół słodkiego wina

– 250-300 gram gorzkiej czekolady

– 500 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie :

Margarynę i cukier ucieramy w mikserze do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Teraz możemy dodać czekoladę i kakao. Dobrze wszystko mieszamy i na koniec dodajemy czerwone wino. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.

Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

IMG_0999

Po wystudzeniu kroimy ciasto na jednakowe kostki u układamy na talerzu.

Zostaje nam tylko przygotować polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu ( ale nie gotujemy  ) aż czekolada całkowicie się nie rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Po wystudzeniu polewy i kiedy zgęstnieje smarujemy każdą kostkę polewą i ciasto jest gotowe do spożycia.

IMG_1007

IMG_1009

Smacznego :)

 

TORT CZEKOLADOWO-ORZECHOWY.

November 23, 2014

IMG_0977

Składniki na ciasto na spód  :

– 10 białek

– 10 łyżek cukru

– 8 łyżek mielonych orzechów

– 2 łyżki bułki tartej

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Białka ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy zmielone orzechy i bułkę tartą i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o rozmiarze 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto z białek dzielimy na dwie części i pieczemy jeden spód, a następnie drugi. Ciasto podczas pieczenia urośnie, a po wyciągnięciu opadnie, ale to normalne i nie należy się tym przejmować. Ciasto zostawiamy na kratce do wystudzenia.

Składniki na krem  ( część pierwsza ) :

– 10 żółtek

– 10 łyżek cukru

– 60 gram czekolady ( ja używam gorzkiej )

Żółtka ubijamy do białości z cukrem. Następnie masę jajeczną wkładamy do naczynia z gotującą się wodą i trzymamy nad parą cały czas mieszając trzepaczką przez 15 minut ( nie musi to być mocne ubijanie, ja po prostu pilnowałam aby masa się w tym czasie nie przypaliła ). Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dokładamy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na krem ( część druga ) :

– 700 ml mleka

– 2 budynie orzechowe lub jeden waniliowy i jeden czekoladowy dr. Oetker

– 3 łyżki cukru

– 250 gram mielonych ciastek ( np. Petit Beurre )

– 100 gram mielonych orzechów

– 60 gram czekolady

500 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić budyń i wlać go do gotującego się mleka. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Teraz dodajemy czekoladę posiekaną na małe części, orzechy, mielone ciastka i mieszamy wszystko razem aż uzyskamy jednolitą masę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na krem ( część trzecia ) :

– 250 gram masła ( powinno mieć temperaturę pokojową )

– 100 gram cukru pudru.

Masło ubijamy w mikserze wraz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy krem z żółtek i czekolady ( całkowicie wystudzony ) i na koniec dodajemy krem budyniowy. Wszystko dobrze mieszamy i otrzymamy gotowy krem do przekładania.

Składniki na śmietanę :

– 250 ml śmietany kremówki ( 36 %)

– 3 łyżki  cukru pudru

Ubijamy śmietanę z cukrem na puszystą pianę.

Tort składamy najlepiej w tortownicy w której piekliśmy spody. Na jego dno wykładamy pierwszy spód, smarujemy kremem budyniowo-czekoladowo-orzechowym. Na tę warstwę dajemy połowę ubitej śmietanki i teraz układamy drugi upieczony spód. I ponownie nakładamy krem  budyniowo-czekoladowo-orzechowy i na koniec  śmietankę. Tak przygotowany tort wkładamy na dwie godziny do zamrażarki. Po wyjęciu będzie lekko zmrożony i dlatego będzie nam wygodniej ułożyć go na talerzu do tortu i teraz możemy go udekorować pozostałą ilością kremu wg własnego uznania.

Tort jest pyszny wart wypróbowania.

IMG_0982

Smacznego :)

 

 

 

KURCZAK MARYNOWANY W LAWENDZIE WG. RACHEL KHOO.

November 22, 2014

IMG_0968

IMG_0966

Składniki :

– jeden kurczak podzielony na części lub 4-5 udek

– 2 łyżki suszonej lawendy ( można kupić na stronie www.aledobre.pl – polecam ten sklep internetowy )

– 4 łyżki oliwy

– 4 łyżki płynnego miodu ( najlepiej pasuje miód kwiatowy )

– 2 gałązki świeżego tymianku lub do posypania suszony

– skórka starta z cytryny prędzej wyszorowanej i sparzonej oraz sok z jednej cytryny

– sól

Przygotowanie marynaty :

Lawendę ucieramy w moździeżu lub za pomocą wałka do ciasta. Tak roztartą lawendę przesypujemy do miseczki i dolewamy sok z cytryny i skórkę startą z cytryny, oliwę, miód i tymianek i dokładnie mieszamy. Kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut ( maksymalnie na 4 godziny ). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( góra/dół ). Kurczaka wykładamy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, solimy  i pieczemy 45 minut ( w połowie czasu pieczenia przewracamy na drugą stronę ). W moim piekarniku kurczak ( udka ) potrzebowały więcej czasu do pieczenia, a pod koniec pieczenia włączyłam funkcję grill z nawiewem aby przypiec skórkę.

Kurczak naprawdę jest pyszny. Mięso odchodzi od kości i ma cudowny słodko-cytrynowy aromat.

Smacznego :)

CIASTECZKA MAŚLANE Z CZEKOLADĄ.

November 20, 2014

FOR YOU :)

IMG_0949

Składniki :

– 175 gram miękkiego masła

– 75 gram cukru pudru

– 1 łyżka mleka

– 250 gram mąki pszennej

– około garści posiekanej czekolady ( ja daję gorzką )

– szczypta soli

Przygotowanie :

Masło ubijamy razem cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy szczyptę soli, mleko i posiekaną czekoladę. Cały czas mieszając ( ja używam miksera ) dodajemy mąką. Z powstałej masy formujemy roladę o średnicy około 5 cm, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

IMG_0936

Następnie ciasto kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 15-18 minut.

IMG_0940IMG_0941

IMG_0942

IMG_0943

IMG_0944

Smacznego :)

CIASTO PORTUGALSKIE.

November 15, 2014

IMG_0910

To jeden wielki “makaronik ” przełożony koglem moglem.

Składniki :

– 8 jajek

– 250 gram zmielonych płatków migdałów ( ja dałam zmielone całe migdały )

– 250 gram cukru pudru

– 450 gram drobnego cukru

– 100 gram prażonych płatków migdałów

Przygotowanie :

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mieszamy w oddzielnej misce migdały i cukier i dodajemy delikatnie i stopniowo pianę z białek. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę z białek i migdałów. Pieczemy przez 40 minut, ale pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na kratkę do wystudzenia. W tym czasie 250 gram cukru pudru zalewamy taką ilością wody, aby przykryła tylko cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi się gęsty syrop. Lekko studzimy. Teraz ubijamy żółtka aż będą puszyste. Syrop ustawiamy na wolnym ogniu i powoli wlewamy ubite żółtka dokładnie mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsta piana. Taka pianą przelewamy do miski. Ciasto kroimy na dwa blaty i przekładamy połową masy ( ja masą posmarowałam tylko wierzch ciasta – można i tak ). Drugą połowę masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno przez godzinę być wstawione do lodówki.

IMG_0913

Smacznego :)

Bagietki pszenne.

November 11, 2014

IMG_0899

Składniki na 3 bagietki :

– 400 gram maki pszennej + około 100 gram do podsypywania ciasta

– 7 gram suszonych drożdży

– 300 ml ciepłej wody

– 1 łyżka oliwy

– 1 łyżeczka soli ( czubata )

– 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie :

Mąkę ( ja dałam 300 gram mąki pszennej i 100 gram mąki pszennej pełnoziarnistej ) drożdże, sól i cukier mieszamy w misie robota. Dodajemy wodę wymieszaną z oliwą i wyrabiamy ciasto hakiem robota przez 5 minut.

IMG_0886

Ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i formujemy kulkę. Następnie przekładamy ciasto do miski obsypanej mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość ).

IMG_0890

Następnie po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na obsypaną mąką stolnicę i lekko je spłaszczamy i podsypujemy mąką i ciasto składamy w tzw. kopertę kilkakrotnie. Formujemy wałek i dzielimy go na trzy części. Z każdej części formujemy wałek, który zwijamy spiralnie trzymając jednocześnie za dwa końce. Układamy każdy uformowany wałek do specjalnej blaszki do pieczenia bagietek lub na papier do pieczenia do blaszki, ale tak aby bagietki nie dotykały się wzajemnie. Nacinamy bagietki nożem lub żyletką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

IMG_0894

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Aby uzyskać chrupiącą skórkę należy wstawić na dno piekarnika blaszkę lub naczynie żaroodporne z 250 ml wody. Można też wstawić naczynie z kostkami z lodu lub spryskujemy powierzchnię bagietek wodą. Wstawiamy wyrośnięte bagietki do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut.

 

IMG_0903

Smacznego :)

 

Piersi z kaczki pieczone w miodowo-musztardowej zalewie.

IMG_0880IMG_0885

 

Składniki :

– 2 piersi z kaczki

– 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka miodu

– sól, pieprz i rozmaryn

– odrobina oleju

Piersi z kaczki nacinamy po stronie skóry w szachownicę. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smarujemy olejem i wrzucamy na patelnię piersi z kaczki skórą do dołu i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni. Dolewamy wino, a wierzch smarujemy mieszanką miodu i musztardy. Pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach bez przykrycia, co 15 minut przewracając.

Pierś po upieczeniu jest bardzo smaczna. Pachnie miodem i rozmarynem. Można podawać z ziemniakami, buraczkami albo po prostu z konfiturą z żurawiny.

Smacznego :)

Ciasto naleśnikowe gryczane.

November 2, 2014

Składniki :

– 200 gram mąki

– 3 jajka

– 250 ml jasnego piwa

– 250 ml wody

– sól, cukier

– 2 łyżki oleju

Piwo i wodę należy wymieszać z jajkami i mąką. Do ciasta dodajemy po szczypcie soli i cukru i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy jej dno olejem. Wlewamy ciasto cienką warstwą i smażymy naleśniki. Część mąki można zastąpić otrębami pszennymi.