Monthly Archives: December 2014

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MELASĄ.

December 14, 2014

IMG_1175

Idealne na Święta. Podczas pieczenia w całym domu pachnie cynamonem. Są bardzo kruche i zarazem chrupiące. Przepis ten znalazłam na stronie www.namiotle.pl i postanowiłam go ponowić, gdyż ciasteczka wyglądały smakowicie. I się nie zawiodłam. Do świąt nie doczekały i musiałam upiec jeszcze jedną porcję.

Składniki :

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1/3 szklanki miękkiego masła

– 1/4 szklanki brązowego cukru

– 2 łyżki cynamonu

– 13 szklanki melasy ( ja kupuję w sklepie internetowym www.aledobre.pl )

IMG_1167

Przygotowanie :

Masło ucieramy w mikserze wraz z cukrem na gładką masę. Dodajemy melasę i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z cynamonem i powoli dodajemy do masy maślanej. Teraz krótko mieszamy. Ciasto ma konsystencję okruchów. Wykładamy je na blat i mokrymi dłońmi szybko zagniatamy ( najlepiej jest zmoczyć dłonie w zimnej wodzie ), aby ciasto się połączyło w jedną całość. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na jedną godzinę.

IMG_1168

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto wykładamy z lodówki  podsypując mąką wałkujemy ciasto na cienki placek. Ja musiałam przed wałkowaniem ciasto jeszcze przez chwilkę rozgnieść i dość mocno musiałam podsypać mąką przy wałkowaniu. Moje ciasto mocno kleiło się do wałka, ale przez podsypywanie mąką udało się bez problemy ładnie rozwałkować.

IMG_1171

Teraz wykrawamy ciasteczka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 7 minut.

IMG_1172

 

IMG_1183

Ciasteczka są pyszne.

Smacznego :)

KIESZONKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM.

IMG_1165

Składniki :

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– jedno opakowanie mrożonego szpinaku lub paczka świeżego

– kilka plasterków łososia wędzonego ( 4-8 plastrów )

– jedno jako roztrzepane do posmarowania ciasta francuskiego

– sól i pieprz do smaku

Ciasto francuskie wałkujemy na cienki kwadrat i dzielimy go na cztery ćwiartki. Szpinak odsączamy na sitku, doprawiamy do smaku i układamy około 2 łyżek na każdą porcję. Jeśli mamy świeży szpinak musimy przesmażyć go na niewielkiej ilości masła, doprawić i lekko przestudzić. Na szpinak układamy od 1-2 plasterków łososia.

IMG_1156

IMG_1155

Teraz ciasto składamy w kieszonkę i całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Boki ciasta uciskamy widelcem, aby nie wyciekł farsz podczas pieczenia.

IMG_1158

Układamy gotowe kieszonki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, do momentu aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.

IMG_1160

Polecam. To bardzo proste w przygotowaniu i pyszne danie.

IMG_1164

Smacznego :)

BAJADERA

December 10, 2014

IMG_1143

Bajadera to ciastko na bazie kruchych ciastek i orzechów, bez mąki i jajek.

Składniki na jasny spód :

– 120 ml mleka

– 50 gram cukru

– 120 gram cukru

– 180 gram mielonych ciastek ( Petit beurre )

– 180 gram mielonych orzechów

IMG_1121

Składniki na ciemny spód :

– 120 ml mleka

– 120 gram cukru

– 80 gram masła

– 170 gram mielonych ciastek

– 170 gram mielonych orzechów

– 100 gram gorzkiej czekolady

IMG_1122

Przygotowanie :

W garnuszku podgrzewamy cukier, mleko i masło. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy zmielone ciastka i orzechy i wszystko dobrze mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

Ciemny spód robimy tak samo, ale do mleka dodajemy połamaną czekoladę. Również odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzone dwie części dzielimy na pół i tak mamy dwie części jasnego spodu i dwie części ciemnego spodu. Aby bajadera miała równe warstwy należy każdą z nich włożyć do woreczka do zamrażania i po całości rozwałkować ciasto ( jak na zdjęciu ).

IMG_1125-kopia

IMG_1129

W ten sposób przygotowane warstwy ciasta układamy jedną na drugą najlepiej na tackę lub deskę i wstawiamy na około godzinę do zamrażarki.

IMG_1133

Po tym czasie wykładamy zmrożone spody na blaszkę, zdejmujemy delikatnie woreczki przecinając boki nożem  i każdą warstwę układamy na przemian jedna na drugą ( ciemna, jasna itd. ).

IMG_1136

Ja aby bajadera była grubsza całość przekroiłam na pół i ułożyłam jedno na drugim. W ten sposób jest po prostu więcej warstw ciasta.

IMG_1140

 

Na koniec polewamy wszystko polewą z czekolady ( 100 gram czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 gr. masła ). Bajaderę kroimy najlepiej na desce do krojenia  ostrym  i cienkim nożem w paski 2 cm /10 cm lub wg własnego uznania. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

BOEUF STROGONOW

IMG_1114

Porcja : 495 kcal – dla 4 osób

Składniki :

– 800 gram polędwicy wołowej

– 250 gram pieczarek

– 2 cebule

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 3/4 szklanki śmietany

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki masła

– sok z cytryny

– łyżka mąki

– sól i pieprz

– słodka mielona papryka

– natka pietruszki

Mięso myjemy, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy mąką. Cebulę  kroimy drobno, a pieczarki  w plasterki.

Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, a następnie partiami mięso, a na końcu pieczarki.  Składniki przekładamy do rondla, solimy i pieprzymy i posypujemy delikatnie papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dolewamy około 1/4 szklani wody i dusimy około 10-15 minut. Na koniec wlewamy śmietanę i jeszcze przez chwilkę podgrzewamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kluskami lub ziemniakami.

IMG_1116

Smacznego :)

 

KOKTAJL Z AWOKADO I BANANA.

December 7, 2014

IMG_1110

Idealny na ponury niedzielny poranek. Dodaje sił i energii.

Składniki :

– jedno awokado

– jeden banan

– sok z jednej pomarańczy

– jogurt naturalny ( 250 gram )

– do smaku miód

Do miksera wrzucamy miąższ z  awokado, banana, sok z pomarańczy i miksujemy na gładką papkę. Dodajemy jogurt i na koniec miód do smaku. Miksujemy do uzysk składniki się połączą.

IMG_1111

Smacznego :)

CIASTO NA PIZZĘ.

December 6, 2014

IMG_1090

Przepis na jedną pizzę o średnicy 25 cm.

– 120 gram maki ( 3/4 szklanki )

– 1/2 łyżeczki drożdży instant

– 1/2 łyżeczki cukru

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/3 szklanki wody

– 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Formujemy z ciasta  kulkę, smarujemy  łyżką oliwy i odstawiamy na jedną godzinę do wyrośnięcia ( ciasto przykrywamy kuchenną ściereczką ).

IMG_1082

Następnie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Dłonie smarujemy odrobiną oleju i takimi dłońmi wykładamy wyrośnięte ciasto na papier do pieczenia i rozpłaszczamy ciasto na okrągły placek lub wałkujemy ciasto na okrągły placek. Ciasto smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym. Teraz  układamy starty żółty ser, cebulę, salami, mozzarellę, oliwki lub wszystko to na co mamy ochotę, aby znalazło się na pizzy.

IMG_1084

Ciasto pieczemy przez około 10 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Dobrze jest nagrzać piekarnik na około godzinę przed pieczeniem wraz z blachą lub kamieniem do pieczenia ( ja taki kupiłam na stronie www. aledobre.pl ).

DSC01543

( przepis wg Elizy Mórawskiej )

Smacznego :)

CIASTO FILO Z BIAŁYM SEREM.

December 4, 2014

IMG_1073 To bardzo proste danie, które można przygotować w krótkim czasie. Jestem fanką tego ciasta i dlatego lubię z niego przygotowywać różne potrawy. Spróbujcie – warto.

Składniki :

– ciasto filo

– 2 jajka

– 1/3 szklanki mleka

– 1/3 szklanki oleju

– 500 gram białego pół tłustego sera

– 100 gram kwaśnej śmietany

– odrobina masła

– sól i pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mleko mieszamy z olejem. Do sera dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku i wszystko razem dobrze mieszamy.

IMG_1062

Każdy płat ciasta filo smarujemy mlekiem z olejem. Następnie na płat ciasta nakładamy cienką warstwę sera i zwijamy zaczynając od jednego narożnika w rulonik, a następnie w tzw. ślimaczka.

IMG_1063

IMG_1068

Tak przygotowane ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zwijamy tyle ślimaczków z ciasta filo ile nam wystarczy sera. Na koniec na każdą porcję dajemy około pół łyżeczki masła i wkładamy do nagrzanego piekarnik na 30 minut.

IMG_1073

Smacznego.

CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE Z CAŁYCH POMARAŃCZY.

December 3, 2014

IMG_1058

Składniki :

– 2 dojrzałe pomarańcza ( ja dałam trzy mniejsze )- najlepsze są niewoskowane ale bardzo trudno je dostać

– 3 jajka

– 250 gram cukru ( lub w zdrowszej wersji ksylitol )

– 350 gram mielonych migdałów bez skórek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

Pomarańcze dokładnie  szorujemy szczoteczką, myjemy i parzymy wrzątkiem. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez jedną godzinę.

IMG_1039

Po ugotowaniu wykładamy je z wody, osuszamy i po lekkim wystudzeniu kroimy w ćwiartki i wrzucamy do blendera. Miksujemy pomarańcze na papkę.

IMG_1041

IMG_1042

Do tak przygotowanej masy dodajemy cukier, zmielone migdały, proszek do pieczenia i całe jajka. Mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Ciasto wykładamy do okrągłej tortownicy ( 22-23 cm ) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszką manną.

IMG_1046

Pieczemy przez jedną godzinę , ale przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest wilgotne. Jeśli tak to przedłużamy pieczenie do całkowitego upieczenia ( patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy ).

Ciasto podajemy samo, z lodami lub z naturalnym jogurtem greckim i listkami świeżej mięty.

IMG_1059

( przepis pochodzi z książki A.Maciąg – Smak Miłości )

Smacznego :)