Monthly Archives: January 2015

GROSZEK CUKROWY NA PARZE.

January 29, 2015

IMG_1426

Groszek cukrowy płuczemy, solimy i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy  od 2 do 3 minut, nie za długo, gdyż groszek powinien być chrupiący. Następnie wykładamy go na półmisek, możemy na niego ułożyć trochę startego masła i na koniec posypujemy startym serem parmezanem.

Smacznego :)

MAKARON Z PESTO Z JARMUŻU

January 26, 2015

IMG_1422Jarmuż to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest bogaty w antyoksydacyjne witaminy, wit. K, C z grupy B i E, mikroelementy i chlorofil, który działa anty nowotworowo. Można go zjadać na surowo, smażyć, gotować, oraz dodawać do zup i koktajli.

Pesto robimy z dwóch, trzech liści jarmużu, garści uprażonych orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i 1/3 szklanki startego parmezanu.

IMG_1413

Do blendera wrzucamy jarmuż i miksujemy. Dodajemy stopniowo uprażone orzeszki piniowe, oliwę z oliwek w takiej ilości aby uzyskać konsystencję gęstej pasty i na koniec dodajemy starty ser parmezan. Miksujemy jeszcze przez chwilkę. Jeśli pesto jest za gęste dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.

IMG_1416

Gotujemy makaron i jeszcze ciepły odcedzony z wody wrzucamy do pesto. Razem wszystko mieszamy i podajemy z tartym parmezanem.

IMG_1419

Pyszne i zdrowe danie. Najlepszy  jest makaron razowy.

Polecam :)

MUFFINY CZEKOLADOWE Z MĄKI RAZOWEJ.

IMG_1412

Składniki :

– 220 gram mąki pszennej razowej

– 60 gram otrębów żytnich

– 50 gram kakao

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 250 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka

– 3 jajka

– 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

– 3/4 szklanki brązowego cukru

– 100 gram gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, wsypujemy otręby, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszamy. Do drugiego naczynia wlewamy kefir, maślankę lub zsiadłe mleko, dodajemy jajka, olej i cukier i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.  Teraz mieszamy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy najlepiej widelcem do połączenia się składników. Na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości.

IMG_1402

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 22-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Muffiny są bardzo lekkie i smaczne i idealnie nadają się na drugie śniadanie.

IMG_1405

Smacznego :)

PĄCZKI PIECZONE.

January 17, 2015

IMG_1395

Przepis ten znalazłam na blogu ” kwestia smaku “. Nigdy wcześniej nie miałam okazji  pieczenia pączków w ten sposób, a słyszałam, że są wyśmienite. I rzeczywiście okazały się pyszne.

Składniki na ciasto :

– 100 ml ciepłego mleka

– 50 gram świeżych drożdży

– 370 gram mąki pszennej, tortowej lub do wypieków drożdżowych

– 50 gram cukru ( ja dodałam jeszcze cukier waniliowy )

– 3/4 łyżeczki soli

– 3 jajka

– 170 gram miękkiego masła pokrojonego w kostkę

– papilotki  ( około 16 sztuk )

IMG_1387

Wszystkie produkty powinny być o temperaturze pokojowej, więc warto jej wcześniej wyciągnąć z lodówki.

Oprócz tego będziemy potrzebować około 300 gram marmolady różanej lub innej. Ja miałam problem z jej kupieniem więc użyłam marmolady truskawkowej.

– 1 jajko roztrzepane do smarowania wyrośniętych pączków

– na lukier : 200 gram cukru pudru + 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny

Przygotowanie :

Pokruszone drożdże wrzucamy do ciepłego mleka. Dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut przykrywając je ściereczką.

IMG_1385

W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką.

IMG_1389

Następnie stopniowo dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, a w mikserze przy użyciu haka na poziomie 4 przez 7 minut. Po tym czasie wrzucamy do ciasta miękkie i pokrojone w kostkę masło i cały czas wyrabiamy ciasto ( ręcznie około 10 minut, a mikserem 7 minut ). Ciasto powinno być elastyczne i błyszczące i powinno się odklejać od ręki lub z haka miksera. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jedną godzinę do wyrośnięcia.

IMG_1390

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i od razu zagniatamy. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy ciasto i dłońmi rozciągamy placek na około 0,5 cm grubości. Wykrawamy szklanką z ciasta koła, lekko je jeszcze rozpłaszczamy i  na środek dajemy pół do łyżeczki marmolady, sklejamy boki i formujemy okrągłe kulki. Tak przygotowane paczki układamy w papilotkach i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( góra/dół bez termoobiegu ).

IMG_1392

Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem i wkładamy na blaszkę do pieczenia robiąc niewielkie odstępy między pączkami. Pieczemy około 13-15 minut aż się zarumienią. Od razu wykładamy z piekarnika i studzimy.

IMG_1394

Teraz możemy przygotować lukier ( cukier puder mieszamy z wodą) i smarujemy paczki. Można je posypać skórką pomarańczową.

Smacznego :)

 

QUICHE LOTARYŃSKI.

January 16, 2015

IMG_1383

Quiche to tak naprawdę słona tarta. Ten akurat składa się z ciasta, śmietany, jajek i boczku, ale można stworzyć swój i dodać do niego to na co ma się ochotę.

Składniki na ciasto :

– 90 gram miękkiego masła

– 1 płaska łyżeczka cukru

– szczypta soli

– 180 gram mąki

– 2 żółtka

– bardzo zimna wręcz lodowata woda

IMG_1373

Drewnianą łyżką ucieramy masło z cukrem i solą aż masa będzie kremowa i gładka. Dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie żółtka  i około 2 łyżek lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche można jeszcze dodać wody. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę, a najlepiej na całą noc.

Wykładamy ciasto z lodówki i po około pół godziny wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.

Płatem ciasta wykładamy formę do pieczenia o średnicy 25 cm i wysokości co najmniej 3 cm. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i całość wkładamy na czas przygotowania nadzienia do lodówki.

IMG_1376

Nadzienie :

– 150 gram wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

– 4 całe jajka + 2 żółtka

– 300 ml śmietanki 30-36 % ( może być creme fraiche )

– 1 łyżeczka soli

– pieprz

Boczek podsmażamy na gorącej patelni aż lekko się zarumieni. Wykładamy go na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. W miseczce ubijamy lekko jajka, żółtka i dodajemy śmietanę. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masa musi być dobrze wymieszana.

Z lodówki wyciągamy ciasto, na które wykładamy podpieczony boczek.

IMG_1377

Na niego wlewamy śmietanę z jajkami.

IMG_1378

Pieczemy 30-45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Z wierzchu nadzienie powinno być ścięte  i powinno mieć kolor złoto brązowy. Podajemy na ciepło lub zimno.

IMG_1379

Smacznego :)

MAKARON PO MARYNARSKU.

IMG_1370

Składniki ( na 4 osoby )

– 1 opakowanie makaronu np. rurki, świderki

– 400 ml śmietanki homogenizowanej 12 %

– 1 żółtko

– 30-40 dkg sera żółtego ( taki który łatwo się topi )

IMG_1356

Przygotowanie :

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy śmietankę, dodajemy żółtko, solimy i wszystko razem mieszamy.

IMG_1360

Na śmietanę wykładamy ugotowany makaron, mieszamy razem ze śmietaną i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.

IMG_1361

IMG_1364

Wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni i podpiekamy do momentu aż ser się rozpuści ( około 10 minut ). Makaron wyciągamy z piekarnika i od razu wykładamy na talerz.

IMG_1365

Polecam to danie, jest bardzo szybkie w przygotowaniu i jest naprawdę pyszne.

Smacznego :)

ROLADA BEZOWA Z KREMEM LEMON CURD I SERKIEM MASCARPONE

January 13, 2015

 

IMG_1351W pierwszej kolejności przygotowujemy lemon curd. Potrzebujemy :

– 3 duże cytryny ( sok i skórka )

– 150 gram drobnego cukru

– 2 jajka + 2 żółtka

-100 gram masła

Jajka, żółtka, cukier, skórka z trzech cytryn  i wyciśnięty i przelany przez sitko sok z cytryny wlewamy do metalowej miseczki.

IMG_1332

Wszystko razem dobrze mieszamy i umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy nad parą przez około 10 minut. Krem w tym czasie będzie stopniowo gęstniał.

IMG_1334

Teraz dodajemy pokrojone w kostkę masło i dalej mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Tak przygotowany krem po przestudzeniu wstawiamy do lodówki ( taki krem możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni – jest pyszny ).

IMG_1336

Teraz zabieramy się do upieczenia bezy.

Składniki :

– 4 białka

-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 1/2 szklanki mielonych migdałów

IMG_1352

– 1/ szklanki płatków migdałowych

– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

– 1 łyżeczka octu winnego

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa serowa :

– 200 gram śmietany kremówki

– 250 gram serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do  160 stopni. Mąkę kukurydzianą, ocet i ekstrakt mieszamy razem do uzyskania papki. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę stopniowo dodając po łyżce cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy, a na koniec pastę z mąki kukurydzianej. Razem wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy pianę z białek i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

IMG_1341

IMG_1346

Bezę po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Gdy lekko wystygnie przykrywamy ją kawałkiem papieru do pieczenia o takiej samej wielkości jak upieczona beza i odwracamy do góry nogami i delikatnie odrywamy papier od spodu. Robimy to delikatnie, aby nie uszkodzić bezy.

Teraz ubijamy śmietanę z cukrem i po ubiciu dodajemy serek mascarpone delikatnie mieszając aż składniki się nie połączą.

Na spód bezowy wykładamy lemon curd, a następnie masę śmietanowo-serową. Pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym leży ciasto zwijamy  całość w rolkę i przekładamy na talerz. Wkładamy na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie rolada jest gotowa.

IMG_1347

( przepis z blogu – z piekarnika )

Smacznego :)

MLEKO Z MIGDAŁÓW

January 11, 2015

 

IMG_1318

IMG_1321

Mleko z migdałów to bardzo dobry zamiennik  dla osób, które nie mogą pić mleka krowiego. Zawiera bardzo dużo witamin, potasu, wapnia i kwasy omega3 i 6.

Składniki :

zawsze są to proporcje 3:1 tzn na jedną szklankę migdałów idą trzy szklanki przefiltrowanej wody.

– szklanka migdałów

– 3 szklanki wody

– opcjonalnie 1-2 suszone figi

Migdały zalewamy na co najmniej 8-12 godzin wodą ( najlepiej na noc ). W oddzielny naczyniu również moczymy figi. Po tym czasie odsączamy migdały i figi, które mają również dużo witam i w tym mleku pełnią rolę zagęstnika i dają troszkę słodkości. Migdały i figi wrzucamy do blendera, zalewamy trzema szklankami przefiltrowanej wody i miksujemy do momentu uzyskania mleczka.

IMG_1306

IMG_1307

 

IMG_1308

Następnie mleko przelewamy przez sitko lub gazę do dzbanka i jest już gotowe do spożycia.

IMG_1310

Polecam gorąco.

ZUPA Z DYNI I GRUSZKI.

IMG_1326

Składniki :

– około 500-600 gram pokrojonej w kostkę dyni hokaido

– jedna gruszka ( najlepiej twarda )

– sól i pieprz do smaku

– 1-2 łyżki oleju

– 1-1,5 litra bulionu warzywnego ( w ostateczności bulion z kostki warzywnej )

Przygotowanie.

Dynię i gruszkę kroimy w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku ojej wrzucamy dynię i gruszkę, solimy i przez chwilę przesmażamy, aż produkty  nie zmiękną. Następnie dodajemy  bulion warzywny i przez chwilę gotujemy ( około 10 minut ). Wszystko przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę i na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Zupa jest bardzo smaczna i jeśli ktoś lubi można na koniec podać ją z odrobiną gęstej śmietany.

Smacznego :)

ZUPA Z KURCZAKA I MLEKA KOKOSOWEGO.

IMG_1290

Składniki na dwie osoby :

– podwójna pierś z kurczaka

– 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml )

– 2 cebule

– świeży imbir ( około 4 cm )

– 1 łyżka ostrego sosu chilli

– 1 -2 łyżki oleju

– sól

– szczypiorek

Kurczaka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Na rozgrzany olej wrzucamy  cebulę. Po chwili dodajemy starty na tarce imbir i przez chwilę wszystko przesmażamy. Odkładamy na talerz, a na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy aż kurczak lekko się zarumieni. Dokładamy zeszkloną cebulkę z imbirem. Teraz do kurczaka dodajemy łyżkę sosu chilli, solimy do smaku i dolewamy 1/2 szklanki wody. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i całość pozostawiamy na małym ogniu, aby się lekko gotowało przez około 10 minut. No koniec do zupy dodajemy posiekany szczypiorek.

IMG_1295

Zupa najlepiej smakuje z ciepłą bułeczką lub pieczywem.

Smacznego :)

-