Monthly Archives: February 2015

CIASTO PTYSIOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM.

February 17, 2015

IMG_1487

Ciasto :

– 1 szklanka maki

– 1 szklanka wody

– 120 gram masła

– 1 łyżka cukru

– 4 jajka

Krem budyniowy :

– 500 ml mleka

– 100 ml śmietanki kremówki

– 200 gram mascarpone

– 80 gram cukru

– 50 gram mąki

– 2 żółtka

– 1/2 laska wanilii

W pierwszej kolejności musimy przygotować ciasto. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, energicznie mieszając łyżką aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianki garnka. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto przekładamy do miksera i na wolnych obrotach dodajemy po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita.

Blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy krąg o średnicy 20-25 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką lub przy pomocy łyżki wykładamy niewielkie kulki wg. okręgu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 30-40 minut

IMG_1467

WAŻNE : podczas pieczenia i studzenia nie wolno otwierać drzwiczek od piekarnika. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na kilka godzin do całkowitego wystudzenia.

Krem :  żółtka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Na koniec ubijania dodajemy mąkę i razem delikatnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i stopniowo dodajemy do niego masę jajeczną. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia do całkowitego wystudzenia. Można naczynie z kremem przykryć folią spożywczą aby zapobiec utworzeniu się kożucha. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy wanilię i na koniec serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Masę ze śmietany i serka dodać do zimnego kremu i dokładnie połączyć. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Krem jest tak pyszny, że można go zjeść bez dodawania ciasta ptysiowego :)

Zimne ciasto przekrawamy ostrym nożem tak aby powstały dwa blaty i przekładamy je kremem. Wierzch można posypać uprażonymi migdałami i całość posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

KOTLECIKI MIELONE Z MIĘSA Z INDYKA I CUKINII.

February 16, 2015

IMG_1520

Składniki :

– 500 gram mielonego mięsa z indyka

–  mała cukinia

– 1 jajko

– 2 łyżki bułki tartej

– sól

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy jedno jajko, bułkę tartą, solimy do smaku i wszystko razem mieszamy.

IMG_1514

IMG_1516

Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie aż będą przyrumienione z obu stron na złoty kolor. To bardzo dietetyczne danie. Bardzo lubią je dzieci i osoby, które muszą liczyć kalorie.

Polecam :)

 

CANNELLONI ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA.

IMG_1480

Bardzo często lubię próbować różne dania z innych blogów kulinarnych. Nie wszystkie dania są godne polecenia, ale te które opisuję są naprawdę dobre i nie wymagają z naszej strony wiele pracy. Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis ze strony “doradca smaku”. Jeśli ktoś lubi dania serowe to bardzo polecam.

Składniki :

– 200 gram cannelloni

– szczypta gałki muszkatołowej

– do smaku oregano, sól i pieprz

Sos beszamelowy :

– 50 gram masła

– 50 gram mąki

– 500 ml mleka

Farsz :

– jedna cebula

– 1 ząbek czosnku

– 150 gram świeżego szpinaku

– ser ricotta ( opakowanie 150-200 gram )

– musztarda chrzanowa – 1 do 1,5 łyżeczki

– oliwki czarne- kilka sztuk drobno pokrojonych

– 70 gram startego sera parmezanu

– 70 gram startego sera gruyere

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Przekładamy na talerz. W garnuszku podgrzewamy mleko. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo do gorącego mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia.

Farsz : cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do tego wrzucamy świeży szpinak, dokładnie mieszamy i przez chwilę podsmażamy. Przyprawiamy i odkładamy na sitko do odsączenia. Studzimy. Następnie siekamy i przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę , przyprawiamy oregano, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Do farszu dodajemy odrobinę musztardy chrzanowej aby zaostrzyć smak. Na koniec dodajemy oliwki i 3/4 ilości startego sera parmezanu i 3/4 ilości sera gruyere.

Cannelloni gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ugotowane polewamy oliwą, aby się nie skleiły. Teraz faszerujemy farszem serowym i gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy podgrzanym sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem parmezanem i gruyere.

IMG_1472

IMG_1476

Cannelloni zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni aż ser się nie rozpuści, a sos beszamelowy lekko się przyrumieni.

IMG_1478

Smacznego :)

 

CIASTO JOGURTOWO – CZEKOLADOWE.

February 1, 2015

IMG_1459

Składniki :

– 400 ml jogurtu

– 400 gram mąki

– 300 gram cukru

– 10-15 gram proszku do pieczenia

– 3 łyżki kakao

– 3 łyżki dżemu z moreli

– skórka starta z jednej pomarańczy

Polewa :

– 100 gram mleka

– 100 gram czekolady ( najlepiej gorzkiej )

– 100 gram masła

– 2-3 łyżki cukru

Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Ja na początku myślałam, że coś z ciastem nie wyszło, gdyż było dość gęste. Jednak postanowiłam tak zostawić i upiec i się nie zawiodłam. Wyszło całkiem nie źle.

IMG_1446

Przekładamy je do blaszki ( 20 x 30 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po wyciągnięciu z piecyka ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki do polewy podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

IMG_1448

Smacznego :)

UDKA PO GÓRALSKU.

IMG_1438

Składniki :

– około 1 kg kapusty kiszonej

– 4 całe udka

– mały słoik majonezu

– mały słoik ketchupu pikantnego ( mały słoik “kotlin ” – 215 gram )

Na kilka godzin lub najlepiej na dzień przed pieczeniem  udka solimy, pieprzymy i okładamy zakryte filią spożywczą do lodówki.

IMG_1427

W dniu przygotowania potrawy do naczynia żaroodpornego na spód kładziemy kapustę kiszoną odsączoną z wody.

IMG_1428

Na kapustę układamy udka i polewamy je wymieszanym majonezem z ketchupem.

IMG_1432

IMG_1429

IMG_1434

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 1 1/2 godziny. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami.

IMG_1445

Smacznego :)