Monthly Archives: March 2015

Jak wyczyścić piekarnik.

March 29, 2015

Świetnym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest użycie do tego zadania fili aluminiowej. Na początek do spryskiwacza wlewamy wodę i spryskujemy cały piekarnik. Następnie na folię aluminiową wlewamy mleczko CIF i czyścimy zabrudzony piekarnik. Brud znika błyskawicznie i gwarantuję, że się nie namęczycie przy czyszczeniu. Na koniec jeszcze raz spryskujemy wodą i spłukujemy.  Piekarnik lśni i nawet największe zabrudzenia szybko znikają.

BATONIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH.

IMG_1733

Zdrowe batoniki z płatków owsianych i wielu zdrowych dodatków, które dodadzą nam w ciągu dnia energii. Dla dzieci wspaniała przekąska. Przepis podpatrzyłam z programu Kasi Bosackiej ” Wiem, co jem “.

Składniki :

–  około 300 gram płatków owsianych ( nie błyskawicznych )

– puszka słodzonego mleka skondensowanego

– 100 gram suszonej żurawiny

– 100 gram rodzynek

– 2-3 łyżki nasion lnu

– 4 łyżki pestek z dyni

– 100 gram migdałów pokrojonych na grube kawałki

– 50 gram płatków migdałowych

– 4 łyżki wiórek kokosowych

Do batoników można dodać suszone owoce wg. własnego uznania np. śliwki, morele itp.  które kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowanie :

Wszystkie składniki mieszamy w misce i dolewamy do nich mleko skondensowane. Mieszamy i gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy lekko dociskając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut do godziny.

IMG_1742

Po upieczeniu wykładamy z pieca i studzimy. Następnie kroimy dużym i ostrym nożem na prostokąciki i  wkładamy do papierowych torebek ( można każdy batonik przełożyć papierem do pieczenia, aby się nie sklejały ) lub do pudełka.

 

BABECZKI Z CIEMNYM PIWEM.

March 28, 2015

IMG_1722

Pyszne babeczki, które przygotujecie dosłownie w minutkę. Do ich przygotowania potrzebujemy :

– 140 gram masła

– 80 gram gorzkiej czekolady

– 200 ml ciemnego piwa

– 180 gram jasnego brązowego cukru

– 2 jajka

– 1/4 łyżeczki aromatu wanilii

– 200 gram mąki pszennej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

– 350 ml śmietanki kremówki 30-36 %

– 2 fixy do śmietanki

IMG_1723

– 1-2 łyżek cukru pudru

Masło z czekoladą topimy na wolnym ogniu. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier, piwo, aromat waniliowy i mieszamy. Teraz dodajemy jajka i łączymy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy czekoladowej w dwóch porcjach. Dość szybko mieszamy aby ciasto było gładkie i  bez grudek. Przelewamy je do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( góra/dół ) przez 25-28 minut.

Po wystudzeniu babeczek przygotowujemy śmietankę. Ubijamy ją z cukrem pudrem i fixem i przekładamy do rękawa piekarniczego i dekorujemy babeczki wg. własnego uznania.

Smacznego :)

SERNIK Z MUSEM Z MANGO

March 22, 2015

IMG_1715

Przepyszny sernik, na który przepis wzięłam z bloga moje wypieki. Dziewczyna piecze pyszne ciasta. Nie tylko wyglądają bajkowo, ale również tak samo smakują.

Składniki na spód :

– 190 gram ciastek maślanych

– 40 gram roztopionego masła

Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy. Kiedy otrzymamy konsystencję piasku dodajemy roztopione masło i przez chwilę miksujemy. Tortownicę ( 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy zmiksowane ciasteczka i dokładnie wyklejamy jej dno. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy z piekarnika i studzimy.

Masa serowa :

– 600 gram twarogu ( ja użyłam gotowego do wypieku np. serek wieluński )

– 300 ml śmietanki kremówki 36 %

– 4 jajka

– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej

Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do ich połączenia, lecz nie za długo, aby za bardzo nie napowietrzyć masy serowej.

IMG_1697

IMG_1696

Następnie przekładamy masę serową na spód z ciasteczek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 45-50 minut. Powierzchnia sernika po upieczeniu powinna być ścięta przy dotyku. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Mus z mango :

– dwa dojrzałe mango ( około 2 sztuki )

– 3 łyżki soku z cytryny

– 3-4 łyżki cukru

– 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków

– 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki ( 36 % )

Mango obieramy i odkrawamy miąższ. Powinno być około 600 gram miąższu. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy lub gładkiego puree.  Następnie przekładamy je do rondelka, dodajemy cukier i  sok z cytryny. Na palniku doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienie. Po tym czasie wstawiamy na palnik i podgrzewamy do momentu aż żelatyna się rozpuści. Nie można jej zagotować, gdyż żelatyna w procesie gotowania traci swoje właściwości żelujące. Tak rozpuszczoną żelatynę od razu przelewamy do gorącego musu z mango, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ja następnym razem mus z mango przetrę jeszcze przez sitko, aby otrzymać jeszcze bardziej gładkie puree.

Teraz ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i stopniowo dodajemy przestudzone gęstniejące puree z mango. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników i przekładamy na wystudzony i schłodzony sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretka z mango :

– 300 gram puree z mango ( wystarczy jedno obrane i  zmiksowanie w mikserze na gładkie puree )

– 1 łyżka soku z cytryny

– pół łyżki cukru

– 12 gram żelatyny w proszku lub 3 listki

Do puree z mango dodajemy sok z cytryny i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia ( tym razem przetarłam mus z mango przez sitko i galaretka wyszła idealna ).  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wstawiamy na palnik i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny ( nie doprowadzamy do wrzenia ). Zdejmujemy z palnika i od razu wlewamy do jeszcze gorącego musu z mango. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją na wierzch musu z mango i całość schładzamy w lodówce.

IMG_1706

IMG_1707

Dawno nie jadłam tak dobrego sernika. Zachwycił on całą moją rodzinkę i dlatego polecam i zachęcam do jego wykonania.

Smacznego :)

PESTO Z ZIELONEJ PIETRUSZKI Z PESTKAMI SŁONECZNIKA

March 14, 2015

IMG_1690

IMG_1685

Składniki :

– 2 pęczki zielonej pietruszki

– 100 gram pestek słonecznika

– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

-oliwa z oliwek

– dwie lub trzy łyżki sera parmezanu

IMG_1682

Do blendera wkładamy umytą i osuszoną zieloną pietruszkę, dodajemy pestki słonecznika, musztardę, starty ser parmezan i wszystko miksujemy przez cały czas dolewając oliwę z oliwek do uzyskania pasty.

Pesto można dodać do ugotowanego makaronu. Makaron gotujemy al dente i po odcedzeniu mieszamy z pesto. Można posypać jeszcze startym parmezanem i danie gotowe. Pesto można użyć do posmarowania grzanek i to wystarczy aby zjeść pyszne danie. To bardzo dobre i przede wszystkim bardzo zdrowe pesto. Polecam.

 

KEKS ŚWIĄTECZNY

IMG_1674

Składniki :

– 300 gram mąki

– 170 gram margaryny lub masła

– 150 gram cukru

– 4 jajka

– 50 ml rumu lub czystej wódki

– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 100 gram rodzynek

– 150 – 200 gram mieszanki bakaliowej

– szczypta soli

Pokrojone drobno bakalie należy namoczyć w rumie przez kilka godzin.

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej. Mąkę przesiewamy i jednym ruchem wsypujemy do masy. Dokładnie ucieramy, aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodajemy obsypane mąką bakalie, rodzynki i proszek do pieczenia. Dobrze razem wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę  i delikatnie łączymy z ciastem.

Do przygotowanej formy keksowej ( ja wysmarowałam ją masłem i obsypałam mąką krupczatką ) przekładamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 45-55 minut.

IMG_1665

Po upieczeniu keks obsypujemy cukrem pudrem.

Keks jest wilgotny, smaczny i szybko znika.

IMG_1670

Smacznego :)

KREM CZEKOLADOWY

IMG_1686

IMG_1664

Bardzo łatwy, zdrowy krem czekoladowy, który przygotujesz w sekundę.

Składniki :

– 4 dojrzałe banany

– 2 miękkie awokado

– 1/2 szklanki mleka migdałowego ( przepis na moim blogu )

4 łyżki dobrego kakao

– 2 łyżki miodu

– garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

Wszystkie składniki ( oprócz migdałów ) wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę.

IMG_1656

IMG_1659

Przekładamy do szklanych pucharków i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy uprażonymi migdałami. Krem na pewno wszystkim zasmakuje.

Smacznego :)

BARDZO ŁATWY TORT CZEKOLADOWY

March 12, 2015

IMG_1652

IMG_1639

Składniki na ciasto :

– 100 gram gorzkiej czekolady ( 50-60% kakao )

– 200 gram mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 100 gram mielonych migdałów

– 3 jajka

– 175 gram niesolonego masła

– 275 gram ciemnego cukru muscovado

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 150 ml maślanki

Krem :

– 90 gram gorzkiej czekolady ( 50-60 % kakao )

– 40 gram niesolonego masła

– 2 łyżki ciemnego cukru muscovado

– 1 łyżka jasnej melasy ( można zastąpić miodem )

– 150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie :

Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni z termoobiegiem. Natłuszczamy dwie okrągłe foremki jednakowej wielkości i dno wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski i wlewamy pół szklanki gorącej wody ( nie może być to wrzątek ), po 1-2 minutach mieszamy i czekamy aż czekolada się roztopi. Do miski przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujemy zmielone migdały i wszystko mieszamy. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do miksera wrzucamy pokrojone w kostkę miękkie masło i cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy ( około 4-5 minut ). Stopniowo dodajemy do masy maślanej jajka i od czasu do czasu wsypujemy po łyżce mąki z dodatkami, aby masa się nie rozwarstwiła. Mieszamy trzepaczką masę czekoladową i pomału wlewamy do ciasta i miksujemy. Teraz wlewamy maślankę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy resztę mąki z dodatkami i mieszamy lekkim ruchem łyżką. Ciasto dzielimy na dwie foremki, wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut.

Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do wystudzenia.

Krem :

Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, miękkie masło i topimy ją na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i melasę, mieszamy i na koniec wlewamy śmietankę. Wszystko mieszamy na gładką masę. Wstawiamy krem do wychłodzenia do lodówki. Gdy krem będzie schłodzony przekładamy go do miksera i ubijamy na puszysty krem.

Pierwszą warstwę ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, wyrównujemy i resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy w dowolny sposób. Tort jest pyszny – bardzo polecam.

Smacznego :)

-

TARTA BANOFFEE PIE

IMG_1620

Bardzo proste ciasto, bez pieczenia.

Składniki :

– 250 gram ciasteczek digestive w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie

– 70 gram masła o temperaturze pokojowej

– 1 puszka kajmaku z puszki ( około 400 gram )

– 180 gram czekolady – najlepiej pół na pół gorzka i mleczna

– 250 ml śmietany kremówki

– 1,5 łyżeczki cukru pudru

– 4 banany

– sok z połowy cytryny

– odrobina kakao do oprószenia tarty

Ciasteczka wkładamy do malaksera i razem z masłem miksujemy na mokry piasek. Można rozpuścić masło i wlać do zmiksowanych ciasteczek i w ten sposób uzyskamy również konsystencję mokrego piasku. Masą z ciasteczek wykładamy dno i boki formy na tartę i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Kajmak z puszki przekładamy do masy miksera i delikatnie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy ( najlepiej na parze ) i dodajemy do masy kajmakowej, cały czas miksować. Po połączeniu się składników wykładamy ją na schłodzony spód z ciasteczek i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.

IMG_1559

Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby banany nie zrobiły się ciemne. Do ubitej śmietany wrzucamy połowę bananów i mieszamy. Wykładamy je teraz na schłodzony wierzch tarty i dekorujemy pozostałymi bananami. Można na koniec oprószyć tartę kakao.

IMG_1629

( przepis z bloga moje wypieki )

Smacznego :)

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI.

March 8, 2015

IMG_1619

Składniki na ciasto drożdżowe :

– 25 gram świeżych drożdży lub 7 gram suszonych

– 125 ml ciepłego mleka

– 50 gram cukru pudru

– szczypta soli

– 280 gram mąki pszennej tortowej

– 2 całe jajka i 2 żółtka

– 50 gram miękkiego masła

Nadzienie :

– 60 gram białej startej czekolady

– 40 gram zmielonych migdałów

– 1 łyżka cukru waniliowego

– około 100 gram świeżych owoców ( truskawki, maliny borówki )

Przygotowanie :

Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru i szczyptę soli. Można naczynie z zaczynem drożdżowym wstawić do miski z przesianą mąką, aby drożdże mogły po wyrośnięciu wypływać bezpośrednio do mąki.

IMG_1560

IMG_1562

Po wyrośnięciu drożdży przelewamy je do mąki i mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera. Dodajemy całe jajka, żółtka ( odrobinę żółtka można zostawić do posmarowania wierzchu ciasta ) i dalej wyrabiamy ciasto ręką lub mieszadłem miksera ( końcówka w kształcie spirali ) przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem wyrabiania dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto pod koniec powinno być gładkie i nie powinno kleić się do dłoni. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

IMG_1563

IMG_1564

Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy na placek o średnicy ok. 30 cm.

IMG_1566

Taki placek posypujemy cukrem waniliowym, startą mleczną czekoladą i na koniec startymi migdałami.

IMG_1568

IMG_1574

IMG_1582

Na wierzchu posypujemy ciasto owocami ( ja dałam truskawki, które wcześniej pokroiłam na ćwiartki ). Owoce nie mogą być ułożone za gęsto. Należy zrobić odstęp na około 1/2 cm.

IMG_1594

Zwijamy ciasto w rulon i kroimy w poprzeczne 2,5 cm plastry. Układamy je w uprzednio posmarowanej masłem tortownicy rozcięciem do góry. Tak przygotowane ciasto odkładamy jeszcze na około godzinę do wyrośnięcia.

IMG_1598

 

IMG_1605

IMG_1607

IMG_1611

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym  żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i pieczemy 22 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

IMG_1612

IMG_1615

Drożdżówki są pyszne i od razu znikają z talerza.

( przepis z kwestia smaku )

Smacznego.