Monthly Archives: April 2015

TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

April 13, 2015

IMG_1782

Tort na cieście biszkoptowym z bitą śmietaną i galaretką uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki na biszkopt :

– 6 jaj

– 1 szklanka mąki pszennej tortowej

– 1 szklanka cukru

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki kakao

Oprócz tego :

– 2 galaretki

– 500 ml śmietanki kremówki 30-36 %

– 2 opakowania śmietan-fix

IMG_1723

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( termoobieg ). Białka ubijamy. Do ubitych białek dodajemy cukier, dalej ubijamy  dodając po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę przesianą przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia.

Dwie galaretki rozpuszczamy w gotującej wodzie i zostawiamy do zgęstnienia. Do przygotowania galaretki można użyć mniej wody niż jest napisane na opakowaniu. Galaretka będzie wtedy bardziej twarda. Gdy galaretka będzie już gęsta kroimy ją w kostkę.

500 ml śmietanki kremówki 30-36 % ubijamy na sztywno i dodajemy 2 opakowania śmietan – fixu. Teraz galaretkę mieszamy z ubitą śmietaną.

Ciasto biszkoptowe przekrawamy wzdłuż. Każdy spód skrapiamy sokiem owocowym w celu zwilżenia ciast. Tort przekładamy śmietanką z galaretką. Na koniec można cały tort wysmarować niewielką ilością samej ubitej śmietanki, którą możemy odłożyć przed wymieszaniem z galaretką ( około 1/4 z całej ilości ubitej śmietany ).

IMG_1775

Cały tort można obsypać startą czekoladą.

Smacznego :)

BABKA PIASKOWA.

April 3, 2015

IMG_1754

Składniki :

– 250 gram mąki

– 250 gram masła

– 250 gram cukru pudru

– 4 jajka

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżka cytrynowej lub pomarańczowej  skórki kandyzowanej

– 1 cytryna

– 10 gram proszku do pieczenia

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy  przez sito. Masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej cytryny i dodajemy skórkę kandyzowaną. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę.

( Część mąki pszennej można zastąpić taką samą ilością mąki ziemniaczanej, ale nie więcej niż 50 %. Do ciasta można dodać 50 ml rumu, likiery pomarańczowego lub malagi ).

Lukier ucierany :

– 150 gram cukru pudru

– sok z 1/2 cytryny

– 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystko razem mieszamy. Do polewania lukier musi być rzadki, do dekorowania – gęsty. Zamiast z wodą lukier można utrzeć z rumem, likierem lub sokiem z owoców.

IMG_1748

Smacznego :)