Monthly Archives: May 2015

TARTA BISZKOPTOWA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM CZEKOLADOWYM.

May 31, 2015

IMG_1909

Składniki na 6-8 osób :

– 100 gram mąki pszennej

– 3 jajka

– 100 gram gorzkiej czekolady

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 75 gram cukru + 3 łyżki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 500 gram truskawek

– 450 ml mleka

– 1 opakowanie budyniu czekoladowego

– 1 opakowanie galaretki truskawkowej

– olej i maka do obsypania formy

– szczypta soli

Formę do tarty ( 28 cm średnicy ) należy posmarować olejem i obsypać mąką. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Żółtka oddzielamy od białek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Do misy miksera wlewamy białka jajek i ubijamy ze szczyptą soli i dwoma łyżkami zimnej wody na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier waniliowy i 75 gram cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy ( nie używamy już miksera ). Na koniec dodajemy 3/4 posiekanej czekolady i mieszamy.

IMG_1902

Masę przekładamy do wcześniej przygotowane formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca i studzimy.

IMG_1904

IMG_1908

Truskawki myjemy, i przepoławiamy na pół. Budyń gotujemy na mleku i po ugotowaniu dodajemy pozostałą część czekolady. Mieszamy. Studzimy i co jakiś czas mieszamy, aby nie utworzył się kożuch. Po około 3 minutach jeszcze ciepły budyń  rozkładamy  na cieście. Na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki. Galaretkę gotujemy w 250 ml wody, studzimy i kiedy zaczyna gęstnieć wylewamy na owoce i zostawiamy do zastygnięcia.

IMG_1910

Smacznego :)

KOKTAJL Z MLECZKA KOKOSOWEGO I NASION CHIA

IMG_1894

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Są przebogatym źródłem kwasu Omega 3 oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Zawierają 6 razy wapnia i 11 razy więcej fosforu i 6 razy więcej potasu niż mleko.

Do przygotowania tego koktajlu potrzebujemy :

– puszka mleczka kokosowego ( 400 ml )

– 2-3 łyżki nasion chia

IMG_1914

– garść truskawek

– 1/2 łyżki miodu

Nasiona zalewamy mleczkiem kokosowym, mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Rankiem następnego dnia miksujemy truskawki i dodajemy miód. Do szklanki przelewamy tyle mleczka kokosowego z nasionami ile chcemy wypić i na samą górę wykładamy mus z truskawek. Koktajl nie wymaga dosładzania.

Smacznego :)

MASŁO

May 20, 2015

IMG_1891

Moje pierwsze własnoręcznie zrobione masło. Do jego przygotowania potrzebujemy około 500 ml śmietanki kremówki ( 30-36 % ), którą wlewamy do naczynia i zaczynamy ubijać. Na średnich obrotach śmietankę ubijamy tak długo, aż nie zauważymy, że oddzieliło się masło i powstała serwatka ( efekt zważenia śmietanki ).  Pod koniec można dodać odrobinę soli, ale to tylko wg własnego uznania. Serwatkę wylewamy, a masło wyciskamy i płuczemy bardzo zimną wodą. Jeszcze raz płuczemy, mocno wyciskamy z wody i odkładamy na talerzyk.

Warto spróbować zrobić samemu masło. Jest pyszne i przede wszystkim własnej roboty.

KURCZAK Z ROŻNA Z MARYNACIE MUSZTARDOWEJ.

IMG_1887

Składniki na marynatę :

– 1 łyżeczka kurkumy

– 2 łyżki suszonego lubczyku

– 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

– pół łyżeczki suszonego imbiru

– łyżeczka ostrej mielonej papryki

– pół słoiczka musztardy rosyjskiej

– 2 łyżki majeranku

– łyżeczka soli

– sok z jednej cytryny

– 2 ząbki czosnku

– jeden średniej wielkości świeży  kurczak

Kurczaka należy co najmniej dwie godziny przed marynowaniem moczyć w zimnej wodzie. Następnie  wszystkie suche składniki z marynaty mieszamy razem, dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i musztardę i tak przygotowaną marynatą nacieramy całego kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Dzięki temu smak przypraw przeniknie w głąb mięsa nie pozostawiając wyłącznie na skórce.

IMG_1882

IMG_1884

Odstawiamy kurczaka w chłodne miejsce na minimum jedną godzinę. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( góra/dół ) i pieczemy kurczaka przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka sosem, który powstaje podczas pieczenia. Kurczak jest bardzo soczysty, lekko pikantny i naprawdę pyszny.

IMG_1885

Smacznego :)

 

 

 

ROLADA BISZKOPTOWA Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ.

May 16, 2015

IMG_1874

IMG_1870

To idealny deser na letnie popołudnie.

Składniki na biszkopt :

– 3 duże jajka

– szczypta soli

– 50 gram drobnego cukru do wypieków

– 3,5 łyżki maki tortowej

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nadzienia :

– jedna galaretka truskawkowa

– kilkanaście świeżych truskawek

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia delikatnie i stopniowo przesypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy.

Blachę o wymiarze 33×26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę biszkoptową na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni ( termoobieg ) i pieczemy około 8 minut.

W tym czasie na blacie kuchennym układamy lnianą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem lub cukrem waniliowym . Po upieczeniu biszkopt od razu wykładamy na wcześniej przygotowaną ściereczkę ( wierzchem do ściereczki i natychmiast zdejmujemy papier do pieczenia ). Następnie szybko zwijamy razem z ręcznikiem ( zaczynamy zwijanie od krótszego boku ) i odkładamy do wystudzenia.

W czasie kiedy rolada się studzi przygotowujemy galaretkę. Należy ją rozpuścić w mniejszej ilości wody niż instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia i po przestudzeniu do lodówki w celu stężenia.

Ciasto biszkoptowe odwijamy ze ściereczki. Na ciasto wykładamy galaretkę i na nie układamy rząd opłukanych i obranych ze szypułek truskawek, jedna obok drugiej. Zwijamy roladę ( ale już bez ściereczki ) w taki sam sposób jak była zwinięta z ręcznikiem, przekładamy na paterę i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. Przepis pochodzi z bloga “moje wypieki ”

Smacznego :)

 

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

IMG_1879

Składniki na 2-4 osób.

– 2 pęczki białych szparag

– 1 duża cebula ( pokrojona w kostkę )

– 4 łyżki masła

– 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego

– 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

– sól i pieprz do smaku

– 100 ml śmietanki kremówki 30-36 %

Szparagi należy opłukać i odłamać twarde i grube końcówki ( ok 3 cm ). Z tych odłamanych końcówek  ugotowałam bulion warzywny. Do około 1,5 litra wody wrzucam odłamane i obrane końcówki szparag, jedną marchewkę, pietruszkę, seler i por i gotuję około pół godziny. Solimy oczywiście do smaku. Następnie odcedzamy na sitku i odstawiamy. Ten bulion wykorzystamy do przygotowania naszej zupy.

Od pozostałych szparag odłamujemy główki i odkładamy je na bok. W garnku topimy 2 łyżki masła. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na tłuszcz w celu zeszklenia. Następnie dodajemy szparagi ( bez główek )pokrojone na około 2 cm kawałki,  dodajemy kolejne 2 łyżki masła i cały czas smażymy co chwila mieszając ( około 2 minuty ). Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Bulion mocno podgrzewamy i dolewamy do naszych podsmażonych warzyw.  Gotujemy około 5 minut i następnie dodajemy główki szparag. Gotujemy jeszcze przez następne 2 minuty. Na koniec wszystko miksujemy w stojącym blenderze z dodatkiem śmietanki na bardzo gładki krem. Ja na koniec całość przelałam jeszcze przez sitko, aby pozbyć się  resztek łykowatych ze szparag.

Zupę podajemy z chipsami z bekonu ( bekon topimy na bardzo gorącej patelni i  odsączamy z tłuszczy na ręczniku papierowym ).

Przepis pochodzi z bloga “kwestia smaku ” – bardzo polecam.

Smacznego :)

KRUCHA TARTA ZE SZPARAGAMI.

May 14, 2015

IMG_1863

Na kruche ciasto będziemy potrzebować `;

– 175 gram mąki pszennej

– 125 zimnego masła

– 1 łyżka zimnej wody

– opcjonalnie 2 łyżeczki suszonego tymianku lub po jednej suszonej bazylii, oregano

– 1 płaska łyżeczka soli lub soli ziołowej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, zioła, sól i na koniec wodę. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników ( wody możemy dolać tyle, aby mieszanina się połączyła ). Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

IMG_1850

Na farsz potrzebujemy :

– 1 długi por

– 1 pęczek zielonych szparagów

– 4 jajka

– 120 gram startego parmezanu

– 200 gram kwaśniej śmietany 12 % lub  jogurtu naturalnego

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól i pieprz do smaku

W czasie kiedy ciasto jest w zamrażalniku przygotowujemy farsz. Na rozgrzanej patelni z masłem ( około pół łyżki ) podsmażamy posiekanego pora tylko do momentu aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem.

IMG_1853

Szparagi myjemy i urywamy końcówkę ( powinny złamać się samoistnie ) i gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. Szparagi gotujemy dosłownie przez 2-3 minuty. Nie mogą być przegotowane, gdyż wtedy są nie smaczne.

Ciasto wykładamy z zamrażalnika i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto lekko podnosząc brzegi ciasta ( na około 1 cm ). Może to być forma o rozmiarze 35 x 30 cm lub okrągła o średnicy 28 cm.

Całą powierzchnię ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( góra/dół ) do 180 stopni na około 25 minut lub dopóki nie nabierze złotego koloru.

IMG_1854

Do miski wbijamy jajka i dodajemy śmietanę lub jogurt, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość mieszamy. Na koniec dodajemy starty ser parmeński. Można trochę sera zostawić do posypania po upieczeniu tarty.

Kruche ciasto wykładamy z piekarnika. Na dno ciasta wykładamy podsmażonego pora. Teraz polewamy wszystko masą jajeczną  i na koniec układamy ugotowane szparagi. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni ( góra/dół ) i pieczemy przez około 20-25 minut lub dopóki farsz się nie zetnie i będzie złocisty.

Możemy spożywać na zimno lub ciepło posypując startym parmezanem.

IMG_1857

Przepis pochodzi z bloga Zosi Cudny i jest godny polecenia.

Smacznego :)

LEMONIADA

May 11, 2015

IMG_1846

Naturalna lemoniada ze świeżą miętą, rozmarynem i miodem. Do dzbanka z przefiltrowaną wodą lub wodą niegazowaną wrzucamy pół pokrojonej w plastry cytryny, wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy płaską łyżkę miodu. Mieszamy i kiedy miód się rozpuści dodajemy garść świeżej mięty i kilka gałązek rozmarynu. Wszystko dobrze mieszamy i napój jest gotowy do picia. Idealnie nadaje się w upalne dni. Można odstawić na około 1/2 godziny aby uzyskać lepszy aromat z mięty i rozmarynu.

 

KURCZAK CURRY

May 7, 2015

IMG_1788

Jeśli lubicie curry to bardzo polecam. Jest to przepis Zosi Cudny, który jest wart powtórzenia.

Składniki na 4 osoby :

– 6 podudzi kurczaka ( pałki )

– jedna zielona papryka ( ja miałam niestety problem z dostaniem zielonej papryki i użyłam żółtej )

– 1 łyżka kolendry ( ziarna )

– 2,5 cm korzenia imbiru ( ścieramy na drobnej tarce )

– 2 ząbki czosnku

– 1 puszka mleczka kokosowego

– 2 łodygi trawy cytrynowej ( i znowu problem z jej dostaniem – użyłam suszonej i niestety to nie to samo )

– sok z 1/2 limonki

– 1 pęczek brokuł ( tylko kwiatki )

– 1 pęczek grubego szczypiorku

– garść świeżego lubczyku lub kolendry

–  garść kiełków słonecznika

– 5-6 szalotek

– 1 łyżka kurkumy

– 5-6 ziarenek pieprzu

– 1 łyżka mielonego curry

– odrobina oleju kokosowego

W moździerzu ucieramy pieprz, czosnek, ziarenka kolendry i kurkumę. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekaną trawę cytrynową i utarte zioła. Dodajemy plastry szalotki , starty imbir oraz podudzia i podsmażamy wszystko przez około 12-15 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i curry, zmniejszamy ogień wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez następne 10-12 minut. Po tym czasie dokładamy brokuły i posiekaną zieloną paprykę, szczypior i sok z limonki.

Doprawiamy solą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy świeże listki lubczyku i kiełki ze słonecznika. Kurczaka podajemy z bagietką lub ugotowanym ryżem.

Smacznego :)

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ.

IMG_1799

Bardzo delikatne, maślane ciasto z rabarbarem.

Składniki na ciasto :

– 125 gram masła

– 120 gram drobnego cukru do wypieków

– jeden cukier waniliowy

– 2 duże jajka

– 180 gram mąki pszennej

– 60 gram skrobi ziemniaczanej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 90 gram kwaśnej śmietany ( 12 lub 18 % )

– 400 – 500 gram rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki

Kruszonka :

– 100 gram mąki pszennej

– 50 gram drobnego cukru

– 60 gram roztopionego masła

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki.

Ciasto :

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy. W mikserze ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i na koniec przesiane mąki na przemian z kwaśną śmietaną. Mąkę i śmietanę tylko przez chwilę ucieramy tylko do połączenia się składników lub mieszamy przy pomocy szpatułki.

IMG_1793

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Małą blaszkę ( 23×30 cm ) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do blaszki i wyrównujemy . Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.

IMG_1794

IMG_1798

Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 40-45 minut.

Smacznego :)