Monthly Archives: June 2015

SERNIK JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY

June 28, 2015

IMG_1950

IMG_1962

Składniki na biszkopt :

– 3 jajka

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 szklanki maki pszennej

–  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka należy ubić i do ubitych białek dodajemy cukier, nadal ubijjąc dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.  Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką krupczatką tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ( termoobieg ) na około 30-40 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Mi pieczenie tego biszkoptu zajmuje około 20 minut. Po upieczeniu wykładamy go na kratkę do pieczenia do wystudzenia.

Masa waniliowa :

– 1 kg serka waniliowego

– cukier waniliowy

– 2-3 łyżki cukru ( opcjonalnie ) ja go nie dodałam, gdyż uważam, że serek waniliowy jest dostatecznie słodki

– 3 łyżki żelatyny

– 3/4 szklanki gorącej wody

Masa truskawkowa :

– 600 ml naturalnego jogurtu

– 40 dkg truskawek

– 4 łyżki cukru

– 3 łyżki żelatyny

– 3/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania masy waniliowej :

w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia. Serek waniliowy, cukier waniliowy dokładnie razem mieszamy i dodajemy chłodną  żelatynę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy.

Sposób przygotowanie masy truskawkowej :

w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Umyte i bez szypułek truskawki blend-ujemy, dodajemy cukier. Zmiksowane truskawki dodajemy do jogurtu. Mieszamy i dodajemy chłodną żelatynę i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy.

Teraz ostudzony biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą tak aby folia wystawała poza brzegi tortownicy. Kiedy masa waniliowa i truskawkowa zaczyna tężeć na spód biszkoptu, a dokładnie na jego środek  wylewamy po dwie łyżki masy truskawkowej, na to dwie łyżki masy waniliowej i tak na przemian aż nie zużyjemy wszystkiego. Jeśli zostanie nam którejś z masy więcej można na koniec wylać ją na wierzch i rozsmarować po całości. Wkładamy do lodówki aż sernik całkowicie stężeje.

IMG_1953

IMG_1955

Smacznego :)

TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH

June 21, 2015

IMG_1943

Zdrowy, pożywny deser, który przygotujemy w krótkim czasie. Do jego przygotowania będziemy potrzebować :

– 500 gram obranych i pokrojonych na ćwiartki tryskawek ( można połowę porcji truskawek zamienić 250 gramami rabarbaru )

– 3 łyżki cukru trzcinowego

– 1/2 szklanki maki kukurydzianej

Na kruszonkę potrzebujemy :

– 100 gram miękkiego masła

– 1 łyżka cynamonu

– 1/2 szklanki mąki jaglanej lub orkiszowej

– 3 łyżki cukru trzcinowego

– 1/2 szklanki płatków owsianych

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni ( termoobieg ). Formę do zapiekania smarujemy masłem. Truskawki posypujemy cukrem i mąką kukurydzianą, mieszamy wszystko razem i przekładamy do formy do pieczenia. Teraz robimy kruszonkę, mieszając ze sobą mąką jaglaną, cynamon, cukier i płatki owsiane. Dodajemy miękkie masło i palcami rozdrabniamy wszystko ze sobą do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Przygotowane wcześniej truskawki posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

IMG_1935

IMG_1940

Pieczemy przez pół godziny. Można jeść na ciepło np. z kulką lodów waniliowych lub na zimno.

IMG_1944

Smacznego :)

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ.

June 14, 2015

IMG_1932

IMG_1926

Teraz trwa sezon na truskawki, ale ja postanowiłam zrobić ciasto z gruszką. Truskawki zjem na świeżo, bo takie są najlepsze.

Przygotowanie : 20 minut

Pieczenie : 40 minut

Porcja to ok. 415 kcal ( dla 8 osób )

Składniki :

– 1 kg twardych gruszek

– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

– 1/2 szklanki cukru

– 125 gram miękkiego masła

– 2 jajka

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki kakao

– garść zmielonych orzechów laskowych

– 2 łyżki płatków migdałowych

– sok z jednej cytryny

– szczypta soli

– polewa czekoladowa lub jedna gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Gruszki obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. dodajemy stopniowo po jednym jajku i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Całość dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy zmielone orzech i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Wierzch wyrównujemy i na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej gruszki. Pieczemy 40 minut.

IMG_1915

IMG_1919

Po upieczeniu ciasto polewamy gotową polewą lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

IMG_1927

Smacznego :)