Monthly Archives: July 2015

KOKTAJL NA RYŻOWYM MLEKU Z BANANA I AWOKADO.

July 29, 2015

IMG_2049

Do jego przygotowania potrzebujemy :

– 250 ml mleka ryżowego ( może być też kokosowe, migdałowe )

– 1 banan

– 1 awokado

Do miksera wlewamy mleko i dodajemy pokrojonego w plastry banana i wydrążone awokado. Wszystko razem miksujemy i koktajl gotowy. Ja już nie dosładzam, ale jeśli ktoś uzna, że napój jest za mało słodki można dosłodzić odrobiną miodu.

IMG_2047

:)

KOKTAJL Z NASION CHIA Z MUSEM Z MANGO

July 19, 2015

IMG_2030

Składniki :

– 1 szklanka mleka ryżowego ( może być też kokosowe )

– 1 łyżka nasion chia

– pół mango

Wieczorem do szklanki mleka wrzucamy łyżkę nasion chia, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano wykładamy napój z lodówki i dodajemy zmiksowane na papkę mango. Napój można dosłodzić miodem, ale mango jest słodkie i uważam, że nie wymaga słodzenia.

IMG_2037

Smacznego :)

CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM.

July 18, 2015

IMG_2044

Na jedną większą cukinię potrzebujemy :

– 30 dkg wieprzowego mielonego mięsa

– jedną cebulę pokrojoną w kostkę i jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– około 200 gram ryżu ( ja używam pełnoziarnistego )

– 2 łyżki masła

– 1 czubata łyżka mąki

– sól i pieprz

– suszona bazylia i inne zioła wg własnego uznania

– włoszczyzna ( marchew, pietruszka, por, seler ) w ilości po jednej sztuce

– olej rzepakowy do smażenia

Cukinię myjemy i dzielimy na równe części po około 10 cm. Każdą z nich musimy wydrążyć, aby cukinia była pusta, bez miąższu.

IMG_2012

IMG_2013

Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy, dodajemy mielone mięso, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami do smaku. Kiedy mięso będzie podsmażone zdejmujemy z ognia i wrzucamy ryż wszystko razem mieszając. Na chwilę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie każdą z wydrążonych cukinii faszerujemy przygotowanym mięsem.

IMG_2016

Do garnka wykładamy masło i topimy na delikatnym ogniu, uważając aby masło się nie spaliło. Kiedy całkowicie się rozpuści wrzucamy mąkę i mieszając drewnianą łyżką robimy delikatną zasmażkę. Kiedy mąką połączy się całkowicie z masłem wrzucamy koncentrat pomidorowy i nadal cały czas mieszamy. Dodajemy wody w ilości która przykryje nam cukinie ( około 1-2 litrów ) doprawiamy solą i doprowadzamy do wrzenia. Teraz dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego nafaszerowane cukinie i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

IMG_2018

Smacznego :)

BAKŁAŻAN NADZIEWANY MIELONYM MIĘSEM.

IMG_2022

Do przygotowanie tego prostego dania będziemy potrzebowali :

– jeden bakłażan

– 30 dkg mielonego mięsa ( wieprzowe lub z indyka )

– jedna niewielka cebula

– wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku

– dwie łyżki koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki

– sól i pieprz

– olej rzepakowy

– suszona bazylia lub inne zioła wg. własnego uznania

– 2 łyżki żółtego sera startego na tarce na dużych oczkach

Surowego bakłażana należy umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdą z połówek solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby pozbyć się  goryczki z bakłażana.

IMG_2007

Po tym czasie płuczemy go z soli, suszymy najlepiej ręcznikiem papierowym i wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię przekrojoną stroną  i smażymy  przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i po lekkim wystudzeniu łyżką wydrążamy środek z bakłażana.

IMG_2008

IMG_2010

Odkładamy na talerzyk. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na gorącym oleju. Dodajemy mięso mielone i cały czas mieszając podsmażamy. Dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku, oraz zioła. Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki, oraz miąższ z bakłażana i jeszcze przez chwilę dusimy na wolnym ogniu.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wydrążone bakłażany faszerujemy przygotowany mięsem mielonym i na koniec posypujemy startym żółtym serem. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej i posmarowanej oliwą foli aluminiowej i zapiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach.

IMG_2011

IMG_2020

IMG_2027

Szybko znika z talerza.

Smacznego :)

 

DOMOWY MAKARON

July 11, 2015

IMG_1989

Zrobiłam makaron nitki, który dodajemy do rosołu, zupy pomidorowej lub innej z makaronem. Do jego przygotowanie potrzebujemy :

– 2 szklanki maki pszennej

– 2 jajka + 2 żółtka

– szczypta soli

Mąkę rozsypujemy na stolnicę i robimy w środku dołek, do którego wbijamy całe jajka i żółtka. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.

IMG_1983

Gdy wszystkie składniki się połączą to wtedy ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkujemy na cienki placek i tak jak robiła to moja babcie obsypujemy go delikatnie mąką i zwijamy w rulonik. Następnie kroimy ciasto na cienki niteczki, dłońmi lekko rozwijamy nitki makaronu i  odkładamy do wysuszenia (jeśli ktoś ma maszynkę do krojenie makaronu to może z niej skorzysta ).

IMG_1985

IMG_1986 Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Pokrojony makaron odstawiamy do wysuszenia. Możemy go przechowywać w papierowych torebkach lub można go od razu ugotować.

Smacznego :)

ZIELONY KOKTAJL ZE SPIRULINĄ

July 9, 2015

IMG_1977

Spirulina to rodzaj zielononiebieskiej mikroalgi z grupy sinic. Zawiera naturalny barwnik chlorofil. Może być spożywana samodzielnie lub używana jako dodatek do jogurtów lub soków. Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki tj. 5 gram.

Składniki :

– 1 płaska łyżeczka spiruliny

IMG_1981

– garść szpinaku baby jagi

– 1 banan

– plasterek świeżego imbiru

– sok z połowy limonki

– 3/4 szklanki soku z jabłek ( najlepiej sok naturalny )

Wszystko razem miksujemy i koktajl gotowy.

IMG_1979