Monthly Archives: August 2015

PLACEK ZE ŚLIWKAMI NA KRUCHYM CYNAMONOWYM CIEŚCIE.

August 9, 2015

IMG_2080

Cudowne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Zapach pieczonego ciasta roznosi się po całym domu i tym samym przyciąga do kuchennego stołu całą rodzinę.

Na ciasto potrzebujemy :

– 1/2 kg mąki pszennej

– 2 łyżeczki cynamonu

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 250 gram masła

– 1/2 szklanki cukru – ja użyłam brązowego

– 2 żółtka

– 2 łyżki gęstej śmietanki 18%

Do placka będziemy również potrzebować :

– do 1 kg śliwek węgierek

– 5 łyżek zmielonych migdałów

– 5-6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru

W pierwszej kolejności przygotujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier, żółtka oraz śmietanę. Teraz szybko zagniatamy ciasto lub używamy miksera i formujemy z ciasto w  kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia.

IMG_2066

IMG_2068

IMG_2070

W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy blaszkę do pieczenia ( duża blacha 27×37 cm ), którą smarujemy niewielką ilością tłuszczu i na to wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Śliwki myjemy, osuszmy i przekrawamy na pół wyciągając przy okazji pestki. Mieszamy je z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.

Ciasto po około godzinie wyciągamy z lodówki, odcinamy 1/3 część ciasta i odkładamy na bok ( jeśli mamy ciasto w zamrażarce skracamy czas schładzania o połowę ) a resztą wyklejamy  wcześniej przygotowaną blaszkę. Ciasto można spróbować rozwałkować, mnie się jednak nie udało i dlatego wykleiłam nim całą blaszkę. Na surowe ciasto należy wyłożyć śliwki ( przecięciem do góry ) i na nie ścieramy pozostawioną część ciasta na tarce lub palcami rozkruszamy po całości.

IMG_2074

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i w tym samym momencie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 45-60 minut lub do czasy aż ciasto się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

IMG_2077

Przepis pochodzi z blogu “kwestia smaku ”

Smacznego:)

 

SERNIK TYLKO Z TRZECH SKŁADNIKÓW

August 5, 2015

IMG_2062

To przepis okrzyknięty hitem internetu. Postanowiłam go wypróbować, gdyż faktycznie wyglądał apetycznie. Do jego przygotowania potrzebujemy :

– 3 całe jajka

– 120 gram białej czekolady

– 120 gram kremowego białego serka ( ja użyłam serka Philadelphia )

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu mieszamy z białym serkiem ( dodajemy stopniowo ) i na koniec żółtka jedno po jednym. Teraz ubijamy na sztywno pianę z białek i stopniowo dodajemy je do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając. Masę przekładamy do natłuszczonej formy ( potrzebna nam będzie mała forma do tortu o średnicy 18 cm ). Można kilka razy uderzyć ciastem w tortownicy o blat, w celu pozbycia się powietrza.

IMG_2050

IMG_2054

IMG_2055

Wkładamy tortownicę na środek blaszki i wlewamy odrobinę wody tak aby tortownica była zanurzona około 1/2 cm w wodzie. Pieczemy w kąpieli wodnej w 170 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym  ale już wyłączonym piekarniku przez kolejne 15 minut. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

IMG_2058

Polecam, sernik robi się szybko i bardzo prosto. Jest smaczny i puszysty.

Smacznego :)

KOKTAJL Z NASION CHIA, BANANA I OWOCÓW GOJI.

IMG_2065

To super napój na początek dnia. Potrzebujemy :

– mleko roślinne ( ja użyłam mleko sojowe ) – 1 szklanka

– 1 łyżeczka nasion chia

– 1 banan

– 1 łyżeczka owoców goji

Dzień prędzej najlepiej wieczorem nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy. Po 15 minutach mieszamy ponownie i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia rano przelewamy mleko z nasionami chia do miksera, dodajemy pokrojonego w plastry banana i nasiona goji i wszystko miksujemy. Ja koktajlu nie dosładzam, gdyż wystarcza mi słodycz banana, ale można dosłodzić miodem. Polecam :)