Monthly Archives: October 2015

CIASTO BURACZANE – CZEKOLADOWE

October 31, 2015

IMG_2279

Składniki :

– 50 gram kakao

– 175 gram mąki pszennej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 200 gram drobnego cukru do wypieków

– 250 gram ugotowanych i zmiksowanych buraków na puree

– 3 duże jajka

– 200 gram oleju słonecznikowego lub rzepakowego

– 100 gram gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski malaksera wrzucamy jajka i ubijamy je. Dodajemy olej i następnie puree buraczane.

IMG_2258

 

Miksujemy.  Gdy wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę dodajemy suche składniki tzn. przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy.

IMG_2262

IMG_2259

IMG_2265

IMG_2264

Dno tortownicy ( 23 cm średnicy ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut lub do uzyskania suchego patyczka.

Polewa :

– 50 gram gorzkiej czekolady

– 50 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %

– 1 łyżeczka miodu

W garnuszku podgrzewamy śmietankę i miód. Kiedy zaczyna wrzeć zdejmujemy z ognie i wrzucamy posiekaną czekoladę. Odstawiamy. Po 2 minutach mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po przestudzeniu polewą polewamy ciasto i zajadamy się nim bo jest pyszne. Polecam, bo ciasto jest proste w wykonaniu i naprawdę warte upieczenia.

IMG_2271

:):):)

 

PIEROGI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI.

IMG_2254

Do przygotowania ciasta potrzebujemy :

– 450 gram mąki pszennej

– szczypta soli

– 375 ml wrzątku

– 40 gram masła

Mąkę przesiewamy do miski. Do wrzątku dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i stopniowo wlewamy wrzątek z rozpuszczonym masłem. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wygniatamy ciasto rękami przez około 8 minut. W razie konieczności można podsypać ciasto mąką tak aby się nie kleiło.

Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką na około 30 minut.

IMG_2248

Farsz :

– 500 gram mięsa gotowanego z rosołu ( ja użyłam jedno ugotowane udko od kurczaka bez skóry i resztę gotowanej wołowiny )

– 500 gram pieczarek

– 2 cebule

– 2 łyżeczki sklarowanego masła

– 1 ugotowana w rosole marchewka i 1 pietruszka

– 1/2 szklanki rosołu

– 1 surowe jajko

Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w kostkę. Cebulę również drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię dajemy sklarowane masło i do gorącego tłuszczu wrzucamy pieczarki, następnie pieczarki i przesmażamy do momentu aż cebula i pieczarki się przyrumienią.

W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowane mięso, ugotowane warzywa i pieczarki z cebulą. Przekładamy teraz wszystko na patelnię, dodajemy rosół i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i po wystudzeniu wbijamy całe jajko i mieszamy.

Teraz ciasto na pierogi wykładamy na stolnicę i wygniatamy jeszcze przez 1-2 minuty. Dzielimy je 3 lub 4 części i kolejno musimy je rozwałkować na cienki placek ( około 2 mm ), obsypując stolnicę i wałek mąką.  Szklanką wykrawamy kółka z ciasta, na środek nakładamy po łyżeczce farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Ja jeszcze dla upewnienia się czy pierogi są dobrze sklejone dodatkowo sklejam brzegi widelcem.

IMG_2250

IMG_2252

Pierogi jeszcze świeże można ułożyć na blaszce do pieczenia, pamiętając aby pierogi się się dotykały i włożyć na noc do zamrażarki do głębokiego zamrożenia. Następnego dnia pierogi przekładamy do woreczka do zamrażania i w ten sposób mamy danie obiadowe, które możemy sobie przygotować w innym dniu.

Jeśli chcemy zjeść pierogi od razu to wrzucamy je do wrzącej wody z odrobiną soli  ( jednorazowo po 15 sztuk ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ( tzn. po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 1 minutę ). Pierogi wykładamy na talerz łyżką cedzakową. Można je po wyjęciu z wody obsmażyć na maśle lub można polać rozpuszczonym samym masłem, lub masłem z przesmażoną cebulką lub skwarkami. Bardzo dobrze smakują również z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Smacznego :)

 

BEZY

October 23, 2015

IMG_2229

IMG_2242

– 2 białka

– 1/2 łyżeczki octu winnego

– 110 gram brązowego cukru

Do przełożenia możemy zrobić delikatny krem czekoladowo orzechowy. Będziemy potrzebować :

– 100 ml śmietanki 30-36 %

– 110 gram gorzkiej czekolady

– łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich

Na początek przygotujemy bezy. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z octem winnym na sztywną pianę i stopniowo podczas ubijania dodajemy po jednej łyżce cukru. Masa powinna być błyszcząca i powinny się tworzyć pęcherze.

IMG_2201

Na blaszkę układamy formowane łyżkami lub rękawem cukierniczym bezy.

IMG_2203

Pieczemy przez 2-3 godziny na złoty kolor, aż bezy będą suche i chrupiące.

IMG_2228

IMG_2230

Po wystudzeniu przekładamy kremem. A zrobimy go w następujący sposób :

śmietankę podgrzewamy i kiedy zaczyna się gotować zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia i dodajemy orzechy. Po wystudzeniu przekładamy bezy masą.

IMG_2238

IMG_2245

( przepis “kwestia smaku ” )

Smacznego :)

CREME BRULEE

IMG_2235

Cudowny aksamitny deser, który robi się w jedną chwilę.

Składniki :

– 6 żółtek

– 4 łyżki cukru

– laska wanilii

– 400 ml śmietanki 30-36%

– cukier do posypania wierzchu

Przygotowanie :

Żółtka i cukier ubijamy na kogel-mogel. Śmietankę należy zagotować z wydrążonymi nasionami z laski wanilii i dodać do masy z żółtek i cukru. Całość wymieszać i przepuścić przez gęste sitko. Miseczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w kąpieli wodnej przez 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Masa powinna być ścięta. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem i specjalnym palnikiem karmelizujemy go. Powinna utworzyć się chrupiąca skórka.

IMG_2205

IMG_2206

IMG_2220

IMG_2236

Polecam :)

TARTA Z KREMEM TIRAMISU I MALINAMI.

October 22, 2015

IMG_2186

Bardzo polecam. Ten przepis znalazłam na blogu “kwestia smaku”. Często zaglądam i korzystam z przepisów pani Asi. Ten przepis jest prosty do zrobienia i na pewno wszystkim posmakuje.

Przygotowanie :

na spód tarty potrzebujemy :

– 180 gram miękkiego masła

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 1 i 1/2 szklanki mąki

Masło o temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miksera i ucieramy na puszysty i jasny krem. Następnie dodajemy mąkę  i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż składniki zaczną się łączyć . Ciasto wykładamy na deskę i formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Krem :

– 4 żółtka + 2 białka

– 120 gram cukru pudru ( 1 szklanka )

– 500 gram serka mascarpone

– 1 łyżka likieru amaretto

– kakao

Owoce :

– 500 gram świeżych lub mrożonych malin

– 4 łyżki cukru

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem. Ciasto należy podziurkować widelcem i wstawiamy jeszcze na około 15 minut do lodówki.

IMG_2169

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni ( góra/dół bez termoobiegu ). Po tym czasie na ciasto wykładamy folię aluminiową, wysypujemy obciążenie lub jeśli nie macie możną wysypać surowy ryż lub fasolę i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Zdjąć folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze bez foli przez następne 10 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

IMG_2170

Teraz przygotujemy krem. Jajka przed przygotowaniem kremu należy umyć i wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Żółtka ubijamy z połową cukru na puszysty i jasny krem. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli i drugą połową cukru na sztywną pianę. Do miski z żółtkami dodajemy stopniowo po łyżce serka mascarpone i cały czas ubijamy na mniejszych obrotach, aż krem będzie jednolity. Na koniec dodajemy likier. Do masy serowo jajecznej  dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy już nie mikserem ale łyżką.

Połowę malin blendujemy z cukrem. Do zmiksowanych malin  dodajemy pozostałą część malin w całości  i mieszamy.

Na ostudzony spód wykładamy maliny, następnie dajemy krem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

IMG_2171

IMG_2174

IMG_2181

Przed podaniem tartę posypujemy kakao.

Smacznego :)

 

 

PIECZONA KACZKA

IMG_2189

Potrzebujemy :

– świeża kaczka

– sól,

– majeranek

– opcjonalnie jabłka do nadzienia ( około 2 sztuki )

Dzień wcześniej przygotowujemy solankę. Do dużego garnka wsypujemy 2 łyżki soli na litr wody.  Do tak przygotowanej solanki wkładamy umytą i oczyszczoną kaczkę i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Na drugi dzień kaczkę osuszamy, solimy, nacieramy dużą ilością majeranku( również od środka ) i jeśli lubimy do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki i pozbawiane gniazd nasiennych jabłka.

Piekarnik nagrzewamy do 170-190 stopni i wkładamy kaczkę ułożoną w brytfannie do pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy tak kaczkę do momentu aż skórka się zarumieni i tłuszcz się wytopi. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny lub do momentu aż kaczka będzie miękka a skórka chrupiąca.  Ważne jest aby przez cały czas pieczenia co 10 minut należy polewać mięso wytopionym sosem.

IMG_2192

Kaczkę można podawać z pieczonymi ziemniakami, zasmażaną modrą kapustą.

( przepis wg. przepisu Magdy Gessler )

Smacznego :)

 

 

MAJONEZ DOMOWY

IMG_2196

Do jego przygotowania potrzebujemy :

– 2 żółtka

– 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

– 1/2 łyżeczki musztardy ( ja dałam sarepską )

– 1 łyżka octu ( ja dałam ocet jabłkowy )

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

Jajka należy na początku wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka i wbijamy je do miski, w której będziemy je ubijać. Żółtka ubijamy mikserem aż masa nie zacznie  gęstnieć. Ważne jest aby podczas robienia majonezu mikser pracował na równych obrotach przez cały czas pracy. Kiedy żółtka będą gęstnieć dodajemy pół łyżeczki musztardy, cały czas równomiernie miksując, a następnie po jednej łyżce oleju, który wlewamy do żółtek bardzo cienkim strumieniem. W między czasie dodajemy sok z cytryny i ocet. Na koniec ubijania solimy i dodajemy pieprz do smaku. Majonez jest gotowy. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.