Monthly Archives: December 2015

WIENIEC DROŻDŻOWY NA SŁONO.

December 8, 2015

IMG_2327

Na moim przyjęciu zrobił furorę.  Bardzo dobre pulchne ciasto z nadzieniem pietruszkowym, z orzechami i serem pleśniowym to naprawdę fajna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki :

– 500 gram mąki ( ja użyłam do wypieków drożdżowych )

– 1 łyżeczka soli

– 25 gram świeżych drożdży

– 300 ml ciepłej wody

– 2 łyżki oliwy

Na farsz potrzebujemy :

– 4 ząbki czosnku

– garść posiekanych orzechów włoskich

– 3 łyżki oliwy

– kilka kawałków sera pleśniowego ( ja użyłam serka Lazur ) lub sera mazzarella

– sól około łyżeczki

Przygotowanie jest proste i nie wymaga większego wysiłku. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i przekładamy  do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

IMG_2314

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

IMG_2316

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy prostokąt ( można lekko rozwałkować ).

IMG_2317

Ciasto smarujemy oliwą i posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy posiekanymi orzechami, solimy i układamy na cieście ser pleśniowy.

IMG_2318

Ciasto wraz z nadzieniem zwijamy wzdłuż boku. Cały wałek przecinamy wzdłuż i przeplatamy jeden koniec z drugim jak na na zdjeciu. Całość formujemy w wieniec.

IMG_2320

IMG_2324

Przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce. Zdejmujemy folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.

IMG_2326

( wg. przepisu Zosi Cudny )

Smacznego :)

KURCZAK PIECZONY W MARYNACIE Z MIODU.

December 7, 2015

IMG_2336

Potrzebujemy :

– jednego kurczaka

Do marynaty :

– 1 łyżka soli

– 1 łyżka słodkiej papryki

– 1 łyżeczka ostrej papryki

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżeczka majeranku

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka oleju

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do moździerza wrzucamy czosnek i rozcieramy go z łyżką soli. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek, majeranek i olej i wszystko rozcieramy do uzyskania pasty. Taką mieszanką nacieramy kurczaka od wewnątrz i na zewnątrz.

IMG_2332

Kurczaka wkładamy do brytfanny i wstawiamy na dolną półkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut – w tym czasie skórka się zarumieni. Następnie na dno brytfanny wlewamy szklankę wody i pieczemy kurczaka przez 1 godzinę, co jakiś czas podlewając go płynem zbierającym się na dnie brytfanny. Gdyby skórka zaczęła się mocno rumienić można przykryć kurczaka folią aluminiową i dalej piec. Po upieczeniu kurczaka wykładamy z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Kurczak jest bardzo soczysty i aromatyczny,  Jeden z lepszych jakie jadłam.

Smacznego :)

ZDROWE CIASTECZKA BEZ PIECZENIA.

December 5, 2015

IMG_2292

Składniki:
– 1 szklanka daktyli (jeśli używamy suszone to należy namoczyć połowę na noc)
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki migdałów
– 1/4 szklanki kakao

Polewa:
– 1/3 szklanki kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki miodu

Migdały mielimy lub używamy już gotowe zmielone, daktyle miksujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy migdały, wiórki kokosowe, kakao i dodajemy zmiksowany daktyle. Wszystko ze sobą łączymy. Mi to chwilkę zajęło, ale warto się potrudzić. Na desce delikatnie rozwałkowałam masę i wykrawamy ciasteczka ( można użyć kieliszka lub specjalnej obręczy ). Wykrojone ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.

IMG_2289

Przygotowanie polewy :

na wolnym ogniu roztapiamy olej kokosowy i dodajemy stopniowo miód. Na koniec dosypujemy kakao i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Teraz wcześniej przygotowane ciasteczka polewamy polewą i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki do schłodzenia.

( przepis pochodzi z bloga : naturologia blog )

Smacznego :)

MUS CZEKOLADOWY ZE ŚWIĄTECZNYM AKCENTEM

IMG_2297

Składniki na mus :

– 150 gram serka mascarpone

– 2 żółtka

– 70 gram gorzkiej czekolady

– 4 łyżki cukru pudru

– 1/2 łyżeczki pasty z wanilii ( ja używam tę zakupioną w sklepie internetowym www.aledobre.pl )

IMG_2311

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Żółtka ( po dokładny wyszorowaniu i sparzeniu ) ucieramy z cukrem pudrem na białą i puszystą masę. Do masy dodajemy pastę z wanilii i stopniowo serek mascarpone i delikatnie na wolnych obrotach miksera ubijamy. Na koniec dodajemy przestudzoną i roztopioną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowy mus przekładamy do pucharków lub kieliszków od wina i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Posypka świąteczna :

– 1 garść orzechów ( migdały blanszowane, niesolone orzeszki ziemne lub wg. własnego uznania inne orzechy )

– 2 łyżki suszonej żurawiny

– kilka suszonych śliwek

– 2 łyżki cukru

Śliwki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 3 minuty do napęcznienia. Na suchej patelni prażymy orzechy, aż lekko się nie zarumienią, uważamy aby ich nie spalić.  Zdejmujemy z ognia. Śliwki i żurawinę odsączamy z wody i lekko siekamy. Dorzucamy je do uprażonych na patelni orzechów i lekko podsmażamy. Jak śliwki zaczną się rozpadać dodajemy cukier i mieszając cały czas na wolnym ogniu czekamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na papier do pieczenia do ostudzenia.

IMG_2286

Schłodzony mus posypujemy tą świąteczną posypką i serwujemy.

( przepis pochodzi z bloga : targi smaku )

Smacznego :)

TIRAMISU.

IMG_2300

Jeden z najlepszych i najprostszych w przygotowaniu  deserów jakie jadłam. Do jego przygotowania potrzebujemy :

– 250 gram serka mascarpone

– 2 jajka

– 1 opakowanie biszkoptów ( około 150 gram ) np. takie :

IMG_2307

– 50 gram cukru pudru ( mniej niż pół szklanki )

– 4/5 szklanki mocnej kawy ( ja daję espresso )

– 50 gram likieru kawowego, amaretto lub tiramisu

– 2/3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie :

Ponieważ ten deser przygotowujemy z surowych jajek to polecam przed ich rozbiciem umyć je dokładnie gąbką z płynem do zmywania, a następnie włożyć je do wrzątku na kilka sekund, wyjąć i schłodzić zimną wodą. W ten sposób zabijamy bakterie salmonelli, które są niebezpieczne dla naszego organizmu.

Zaparzamy kawę i dodajemy alkohol ( likier ) i odstawiamy do wystudzenia.

Oddzielmy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania białej masy. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce serka mascarpone i na wolnych obrotach miksujemy aż masa się połączy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę  i dodajemy delikatnie mieszając drewnianą lub silikonową  łyżką  do masy z żółtek i serka.

Do kieliszków od wina, do salaterek lub na blaszkę wykładamy na dno biszkopty nasączone w kawie i likierze ( biszkopty tylko przez chwilę namaczamy, gdyż nie mogą być zbyt wilgotne ), na te warstwę wykładamy warstwę kremu i tak na przemian, aż nie zużyjemy wszystkiego.

IMG_2281

Na koniec wkładamy przygotowany deser na kilka godzin do lodówki i przed podaniem posypujemy delikatnie kakaem.

IMG_2285

Zawsze w tiramisu pierwsza warstwa to nasączone biszkopty, druga warstwa to masa z kremu mascarpone, warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa kremu i na koniec kakao.

IMG_2306

Smacznego :)