Monthly Archives: January 2016

NAPOLEONKA

January 23, 2016

IMG_2461

Składniki na ciasto :

– 3 szklanki maki pszennej

– 250 gram masła

– 1 całe jajko

– 1 żółtko

– 2 łyżki kwaśnej śmietany ( 18 % )

Na początku przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i w mikserze lub ręcznie wyrabiamy ciasto. Powstanie drobna kruszonka. Dodajemy całe jajko, żółtko i ugniatamy. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie ugniatamy. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

IMG_2453

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia ( 25 x 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki ( jedną część ) i wałkujemy na cienki placek. Mi niestety nie udało się rozwałkować ciasta ( było dość  klejące ), dlatego papier do pieczenia wykleiłam ciastem do rozmiaru blaszki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Tak samo zrobiłam z drugą częścią ciasta ( powstaną dwa cienkie placki ).

IMG_2457

Masa budyniowa :

– 4 całe jajka

– 7 łyżek cukru

– 8 łyżek mąki pszennej

– 2 cukry waniliowe

– 1 litr mleka

Jajka z cukrem należy roztrzepać widelcem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, cukier waniliowy i mieszamy. Dolewamy mleko i wstawiamy na palnik. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa budyniowa się zagotuje i zgęstnieje. Musimy cały czas mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia. Na dno blaszki układamy pierwszy placek, na niego wylewamy masę budyniową i na górę dajemy drugi placek. Posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Pyszna nie przesłodzona napoleonka. Polecam :)

( przepis z bloga kwestia smaku )

Smacznego :)

 

 

-

GRANOLA KOKOSOWO-LAWENDOWA

January 16, 2016

IMG_2441

Składniki :

– 500 gram płatków owsianych

– 200 gram wiórków kokosowych

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 3 łyżki miodu lawendowego

– 1 łyżka suszonej lawendy

IMG_2430

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( termoobieg ). Do rondelka wkładamy olej kokosowy i miód i lekko podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Do oddzielnej miski wsypujemy wszystkie składniki suche ( płatki owsiane, wiórki kokosowe, suszoną lawendę ) i mieszamy.

IMG_2431

IMG_2433

Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy z miodem i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

IMG_2434

Pieczemy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając lub do lekkiego zarumienienia. Granola jest idealna na śniadanie podana z mlekiem, naturalnym jogurtem lub twarożkiem.

Smacznego :)

CHURROS

IMG_2424

To tradycyjny hiszpański tłusty wypiek w formie długiego prętu o przekroju gwiazdy. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki olej ( lub smalec ) ciasta, smażonego w wysokiej temperaturze . Zjadamy go posypanego  cukrem pudrem lub moczymy go w kubku z gorącą czekoladą lub polewą czekoladową.

Składniki  ( na około 30 sztuk ) :

– 250 ml mleka

– 50 gram masła

– 1 łyżka cukru waniliowego

– szczypta soli

– 200 gram mąki

– 3 jajka

– olej lub smalec do smażenia

– do posypania cukier puder

– do wyciskania ciastek rękaw cukierniczy i końcówka w kształcie gwiazdki o średnicy 1/2 cm.

Mleko należy zagotować z masłem, cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę, zmniejszamy ogień, mieszamy cały czas drewnianą łyżką przez około 2 minuty aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. Przekładamy ją od miski miksera i lekko studzimy. Następnie  wbijamy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( z końcówką gwiazdki ). Tłuszcz rozgrzewamy na palniku i wyciskamy ciasto bezpośrednio do tłuszczu, końce odcinając nożyczkami lub nożem. Smażymy około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy łyżką cedzakową  i po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Można do wypieku podać sos czekoladowy :

200 ml śmietanki 30 %

szczypta cynamonu

100 gram gorzkiej czekolady

opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chili

Śmietankę zagotować z cynamonem, rumem i chili. Odstawiamy z ognia. Dodajemy masło i połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do momentu aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka polewa.

Polecam :)

IMG_2423

( przepis  : kwesta smaku )

Smacznego

OMLETY Z BITĄ ŚMIETANĄ.

January 11, 2016

IMG_2417

To bardzo szybki i pyszny deser. Jego przygotowanie zajmuje niecałe pół godzinki. Na 4 sztuki potrzebujemy :

– 2 jajka,

– 1 łyżka cukru,

– 2 łyżki mąki

Do podania bita śmietana i owoce jakie lubimy lub jakie ewentualnie mamy w domu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i na papierze obrysowujemy cztery koła o średnicy około 10 cm.

Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka i miksujemy krótko na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę i jeszcze przez chwilę miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy.

Masą biszkoptową przekładamy na obrysowane na papierze do pieczenia okręgi, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 9-10 minut.

Po upieczeniu przekładamy wraz z papierem na blat, zdejmujemy z blaszki i podcinając od spodu nożem zdejmujemy omleciki z papieru. Od razu po zdjęciu składamy na pół  i tak złożone pozostawiamy pionowo w miseczce.

IMG_2411

Gdy omlety przestygną przekładamy je bitą śmietaną, owocami i posypujemy je cukrem pudrem.

Bardzo polecam, omlety są cudowne.

( przepis z bloga kwestia smaku )

Smacznego :)

TARTA MIGDAŁOWO GRUSZKOWA.

IMG_2400

Do przygotowania spodu potrzebujemy :

– 180 gram mąki pszennej

– 60 gram cukru

– szczypta soli

– 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

– 125 gram zimnego masła

– 2 żółtka

Będzie nam potrzebna forma do tarty najlepiej z wyjmowanym dnem o średnicy 27-28 cm. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy aromat migdałowy, cukier, sól oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Wszystko miksujemy i w momencie gdy zrobi nam się drobna kruszonka dodajemy żółtka i miksujemy dalej na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Można też ugniatać ciasto ręcznie. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki na obsypaną mąką stolnicę i zagniatamy. Rozwałkujemy ciasto na okrągły placek, przenosimy go do formy i wylepiamy spód i boki. Wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki.

Będziemy potrzebować :

– 5 gruszek

– 250 ml wody

– 125 ml szklanki białego wytrawnego wina

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/2 szklanki cukru

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. W szerokim rondelku gotujemy wodę z winem, cynamonem i cukrem. Wkładamy pokrojone gruszki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Masa migdałowa :

– 125 gram miękkiego masła

– 100 gram drobnego cukru lub cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– 1 jajko

– 1 łyżka brandy

– 125 gram mielonych migdałów

– 40 gram mąki

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodajemy jajko i miksujemy  jeszcze przez około 3-4 minuty na puszystą masę. Dodajemy brandy i na koniec mąkę i mielone migdały. Wszystko teraz mieszamy łyżką.

Teraz przystępujemy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód ciasta należy podziurkować nożem. Na niego wykładamy masą migdałową, a na wierzch układamy odsączone z ugotowanego syropu gruszki ( rozcięciem do dołu ).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Do przygotowanie glazury potrzebujemy :

– 1/3 szklanki konfitury morelowej ( ja dałam pomarańczową )

– 2 łyżki brandy

Konfiturę wkładamy do małego rondelka i razem z brandy zagotowujemy. Następnie przecieramy przez sitko. Tak otrzymaną glazurą smarujemy przestudzony wierzch tarty.

Tarta jest pyszna, pachnie i smakuje migdałami, a gruszki są naprawdę wyśmienite.

IMG_2395

( przepis pochodzi z bloga kwestia smaku )

Smacznego :)

 

SZYBKI PIERNIK.

January 6, 2016

IMG_2366

Składniki :

– 100 gram masła

– 2 łyżki kakao

– 1 szklanka mleka

– 2 łyżki przyprawy piernikowej

– 2 łyżki miodu

– 3 jajka

– 200 gram mąki pszennej

– 200 gram cukru

– 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 250 gram powideł śliwkowych

Na polewę :

100 gram gorzkiej czekolady + 50 gram masła

Do przybrania orzechy włoskie, pekan lub suszone śliwki

Przygotowanie :

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy kakao, mleko, przyprawę piernikową, miód i mieszając rozpuszczamy na wolnym ogniu. Odstawiamy z palnika i po lekkim wystudzeniu wbijamy jajka i mieszamy rózgą.

Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich płynną masę z rondelka. Wszystko razem dobrze mieszamy i przelewamy do blaszki ( 20 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.

IMG_2364

Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i następnie przekrawamy na pół na dwa oddzielne placki. Przekładamy je powidłami śliwkowymi. Ja od razy podzieliłam ciasto na mniej więcej równe kostki. Dopiero teraz przygotowałam polewę  ( w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę do całkowitego rozpuszczenia ) i polałam nią cały piernik. Na każdą kostkę można położyć suszoną śliwkę, orzech włoski lub pekan lub przystroić wg własnego pomysłu.

Piernik jest pyszny i bardzo długo zachowuje wilgotność. Polecam :)

( w.g przepisu “kwestia smaku ” )

IMG_2371

 

 

RYBA PO GRECKU.

 

IMG_2382

Do jej przygotowania potrzebujemy  :

– 3 filety z ryby ( ja użyłam miruny )

– 3 marchewki

– 3 pietruszki

– 2 cebule

– seler

– 1 szklanka wywaru warzywnego

– mąka 3-4 łyżki

– przyprawy tj. cynamon, goździki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, musztarda ( może być sarepska, delikatesowa ), sól pieprz, ostra lub słodka papryka oraz olej roślinny.

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marchew i pietruszkę. Cebulę i por pokroić w kostkę. Wszystkie tak przygotowane warzywa zalewamy niewielką  ilością oleju, przekładamy do głębokiej patelni i na chwilę odstawiamy. Rybę kroimy na ok. 8 cm kawałki, solimy, panierujemy w mące i smażymy na oleju. Przekładamy na rącznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu i układamy na półmisek. Do warzyw dodajemy liść laurowy, 3 łyżeczki musztardy, pół płaskiej łyżeczki cynamonu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko podsmażamy na patelni, solimy, pieprzymy i można dodać niewielką ilość ostrej lub słodkiej papryki. Na koniec dodajemy wywar warzywny i jeszcze chwilkę podsmażamy, ale uważamy aby warzywa się nie rozgotowały. U mnie to trwało 5-7 minut. Teraz na usmażoną rybę wykładamy warzywa i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.

IMG_2383

Smacznego :)