Monthly Archives: February 2016

BISZKOPT NADZIEWANY BITĄ ŚMIETANĄ Z OWOCAMI

February 14, 2016

IMG_2489

Składniki :

– 200 gram mąki

– 200 gram białego cukru

– 8 jajek

– 100 gram masła

– 600 gram malin lub innych miękkich owoców np. truskawek, poziomek, jagód, a na jesieni moreli, brzoskwiń i ananasa

– 500 ml śmietanki kremówki ( 36 % )

– 150 gram cukru pudru

Przygotowanie :

Oddzielamy żółtka od białek. Masło ( miękkie ) ucieramy z cukrem i żółtkami do momentu aż masa zbieleje, a cukier będzie roztarty. Dodajemy mąkę i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy je stopniowo z ciastem.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie tłuszczem i obsypujemy kaszką manną. Wylewamy ciasto do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia. Obcinamy nożem wierzchnią warstwę ciasta i odkładamy. Wydrążamy łyżką środek biszkoptu, pozostawiając 1,5 cm warstwę na bokach i dnie.  Ciasto wydrążone ze środka biszkoptu możemy wysuszyć i po pokruszeniu można go użyć na spód jakiegoś ciasta. Suchy biszkopt można przechowywać w zamkniętym naczyniu przez kilka tygodni.

Śmietankę ubijamy z 50 gram cukru pudru.Pozostały cukier puder ucieramy z 2 łyżkami przegotowanej wody na gładki lukier.

Wypełniamy ciasto bitą śmietaną i owocami. Na wierzch nakładamy odłożone kółko z ciasta. Całość lukrujemy i przystrajamy owocami.

Ciasto schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce.

IMG_2481

IMG_2485

( wg przepisu M.Łebkowskiego )

Polecam :)

SAŁATKA KUSKUS Z KOPREM WŁOSKIM.

February 7, 2016

2000 Składniki :

– pół szklanki kaszy kuskus

– jeden koper włoski – fenkuł

– świeża mięta

– oliwa z oliwek

– sok z cytryny ( około łyżki )

– łyżka kminku prażonego na suchej patelni

Salsa :

– 2 pomidory sparzone i obrane za skórki

– około pół łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru

Przygotowanie :

Kuskus zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut ( do momentu aż wpiję całą ilość wody ). Fenkuł ścieramy na tarce na cienkie plastry. Miętę siekamy, a kminek prażymy na suchej patelni. Do miski wsypujemy przygotowany wcześniej kuskus, dodajemy starty fenkuł, uprażony kminek i miętę. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą.

Przygotowanie salsy :

Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy starty imbir.  Polewamy salsą kuskus i wszystko razem mieszamy.

IMG_2475

Tak przygotowana sałatka pasuje do mięs i ryb. Jest bardzo odświeżająca i smakuje wybornie.

Polecam.

 

CIASTO CZEKOLADOWO – ORZECHOWE BEZ MĄKI.

2200 Składniki :

-250 gram gorzkiej czekolady

– 250 gram drobno posiekanych ( nie mielonych ) orzechów włoskich

– 250 gram masła

– 200 gram cukru

– 4 jajka

Do posypania :

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie :

Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy je ze 150 gram cukru. Gdy cukier się rozpuści, a masa nabierze puszystości dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie wsypujemy czekoladę i orzechy i wszystko ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy z masą.

Boki i dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Po upieczeniu wykładamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Usuwamy papier do pieczenia i ciasto posypujemy wymieszanym cukrem pudrem z kakao.

Ciasto jest wilgotne i smakuje wyśmienicie.

IMG_2200

( przepis wg. Marka Łebkowskiego )

Smacznego :)