Monthly Archives: March 2016

KOKOSOWO-MIGDAŁOWE CIASTO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ.

March 12, 2016

IMG_2559

IMG_2562

Składniki na ciasto :

– 3 białka

– 95 gram mielonych migdałów

– 25 gram wiórków kokosowych

– 60 gram białego cukru

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ( boków formy nie smarujemy ), a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca dodajemy kokos, mielone migdały i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-35 minut.

IMG_2537

IMG_2538

IMG_2541

Po upieczeniu wykładamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.

Masa kokosowa :

– 800 ml mleczka kokosowego pełnotłustego schłodzonego w lodówce przez 24 godziny )

– 200 gram śmietanki kremówki 36 %

– 90 gram cukru pudru

– 80 gram wiórków kokosowych

– 25 gram żelatyny

– 100 ml wody

W oryginalnym przepisie polecają, aby mleczko było schłodzone, gdyż dzięki temu w mleku powstanie bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Schłodzoną puszkę odwracamy do góry dnem i otwieramy. Płyn z wierzchu odlewamy ( możemy go użyć np. do koktajli ) a gęstą śmietankę wykładamy do rondelka.  Żelatynę zalewamy 100 ml wody i odstawimy do napęcznienia. Do śmietanki kokosowej wlewamy śmietankę kremówkę, wsypujemy cukier puder i wiórki kokosowe, oraz napęczniałą żelatynę. Wszystko razem podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie dopuszczamy do zagotowania ) do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Odstawiamy do wystudzenia i lekko schładzamy.

Z tortownicy wykładamy ciasto i zdejmujemy papier do pieczenia. Tortownicę wykładamy filią spożywczą tak, aby filia wystawała poza obręcz.

IMG_2539

IMG_2541

Na dno z powrotem wkładamy upieczone i przestudzone ciasto i wlewamy masę kokosową, która powinna być schłodzona i delikatnie tężejąca. Wierzch ciasta można jeszcze delikatnie posypać wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy i przenosimy ciasto na paterę, usuwając jednocześnie folię z pod spodu. Przechowujemy w lodówce.

IMG_2556

Ciasto jest bardzo kokosowe i nie zawiera mąki. Jest po prostu pyszne.

( wg. przepisu “targ smaku” )

Smacznego :)

 

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA PO CHIŃSKU.

IMG_2545

Składniki na dwie porcje :

– 150 gram polędwicy wieprzowej

– szczypta soli i białego pieprzu

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1/2 czerwonej papryki

– 1 cebulka szalotka

– 1/2 marchewki

– 5 cm białej części pora

– 2 ząbki czosnku

-1 papryczka chili

– 1 cm imbiru

– 2 łyżki oleju kokosowego lub innego do smażenia

sos :

– 3 łyżki octu ryżowego lub w zamian sok z 1/2 cytryny

– 5 łyżek sosu sojowego

– 3 łyżki brązowego lub białego cukru

IMG_2536

Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej i odkładamy.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę ( około 2 cm ). Marchewkę i pora kroimy wzdłuż w cienkie paseczki, a czosnek, papryczkę chili w plasterki. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Teraz przygotowujemy sos i odstawiamy.

Na rozgrzaną patelnię dajemy 1 łyżkę oleju. Dodajemy wszystkie warzywa i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty. Następnie obsmażone warzywa przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy pozostałą łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Zwiększamy ogień i smażymy około 3 minuty, aby mięso się równomiernie obsmażyło. Po tym czasie do mięsa dodajemy wcześniej obsmażone warzywa, wszystko razem mieszamy i stopniowo ( nie od razu ) dodajemy sos. Podgrzewamy jeszcze potrawę przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Danie podajemy posypane szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub makaronem sojowym lub ryżowym.

IMG_2544

( wg przepisu “kwestia smaku ” )

Smacznego :)

MURZYNEK ( CZEKOLADOWE CIASTO BEZ MĄKI )

March 5, 2016

IMG_2528

Dawno nie robiłam tak prostego i zarazem pysznego ciasta czekoladowego. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 4 składników :

– 200 gram gorzkiej czekolady

– 200 gram masła

– 200 gram białego cukru

– 4 jajka

Przygotowanie :

Oddzielamy żółtka od białek. Pokruszoną czekoladę wkładamy do garnuszka wraz z masłem. Wstawiamy go do większego garnka z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż czekolada i masło się rozpuści.  W tym czasie żółtka ucieramy z połową cukru. Gdy masa jajeczna zbieleje dodajemy ją do rozpuszczonej czekolady i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie łączymy z czekoladową masą.

IMG_2525

Boki i dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto studzimy przez 10 minut, a następnie usuwamy papier do pieczenia.

IMG_2532

Ciasto jest pyszne i bardzo czekoladowe. Polecam :)

( wg przepisu M.Łebkowskiego )

 

GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM

IMG_2522

Składniki ( na 2-4 osoby ) :

– 200 ml śmietanki 18 %

– 50 gram masła

– koperek suszony do smaku

– sól morska do smaku

– pieprz kolorowy ziarnisty do smaku

Ciasto na naleśnik :

– 150 ml ciepłej wody

– 75 ml ciepłego mleka

– 40 gram świeżych drożdży

– 100 ml oleju rzepakowego

– 500 gram maki pszennej

– 1 łyżka cukru

Farsz :

– 200 gram białego pół tłustego sera

– 200 gram owczej bryndzy

– cebulka smażona do smaku ( kamis )

Przygotowanie ciasta na naleśnik :

Do ciepłego mleka i wody należy dodać drożdże, które mieszamy do rozpuszczenia. Całość wlewamy do maki, dodajemy cukier i sól ( około 1 płaskiej łyżeczki ) i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Farsz :

łączymy biały ser z bryndzą, solimy i pieprzymy roztartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Dodajemy suszony koperek, pieczoną cebulkę i wszystko razem mieszamy. Dodatki dodajemy wg własnego uznania.

IMG_2515

Teraz wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i kształtujemy kulę. Jedną z nich wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze. Na środek ciasta wykładamy połowę farszy, a następnie boki składamy do środka i dokładnie zlepiamy. Następnie odwracamy placek na drugą stronę i delikatnie całość spłaszczamy. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.

IMG_2520

IMG_2518

IMG_2517

Placki smażymy na średnim ogniu na suchej patelni. Placki są gotowe, gdy ciasto się zarumieni i będzie chrupkie. Obsmażamy je z obu stron.

IMG_2524

Naleśnik przekładamy na talerz, smarujemy masłem i podajemy z gęstą śmietaną.

IMG_2521

( przepis wg. A.Polana )

Smacznego :)

 

 

 

 

BUŁKI PSZENNE.

IMG_2500

Składniki :

– 400 gram mąki pszennej

– 90 gram ugotowanych ( najlepiej dzień wcześniej ) i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

– 20 gram świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych

– 2 łyżki oliwy

– płaska łyżeczka cukru

– łyżeczka soli

– 250 ml wody, która pozostała po ugotowaniu ziemniaków ( można ją zastąpić zwykłą wodą ).

Do posmarowania 1 żółtko wymieszane z łyżeczką wody.

Drożdże należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość luźne i takie powinno być, ale nie może bardzo kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

IMG_2490

Tak wygląda ciasto po wyrośnięciu

IMG_2494

Po tym czasie ciasto dzielimy na 9-12 kawałków, z których formujemy bułeczki. Układamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie smarując każdą oliwą i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut.

IMG_2497

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i posypujemy ulubionymi dodatkami ( ja użyłam czarnuszki ). Na dno piekarnika wsypujemy 1/2 szklani kostek lodu i wstawiamy bułki do pieczenia. Pieczemy przez 20-30 minut lub do momentu gdy się zarumienią.

Smacznego :)