Monthly Archives: April 2016

TORCIK BISZKOPTOWY Z PIANKĄ I OWOCAMI.

April 23, 2016

IMG_2617

IMG_2627

W pierwszej kolejności musimy przygotować biszkopt. Potrzebujemy :

– 6 jaj

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2-3 łyżek dobrego kakao

Pianka :

– 1 galaretkę ( ja użyłam truskawkową )

– 0,5 litra śmietanki kremówki ( 30-36 % )

– świeże owoce ( ja użyłam truskawki )

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy dalej  dodając stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Po upieczeniu wykładamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Następnie odcinamy ostrym nożem górną część  ciasta ( około 2 cm od góry ) i wierzch odkładamy na bok. Łyżką wydrążamy ze środka ciasto, które możemy podjadać popijając kawę.

Kiedy ciasto mamy gotowe zaczynamy robić piankę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, ale w połowie ilości  wody podanej na opakowaniu ( u mnie 250 ml ). W czasie gdy galaretka stygnie truskawki myjemy, czyścimy ze szypułek i kroimy na ćwiartki. Odsączone i osuszone owoce układamy na dno wydrążonego z ciasta biszkoptu.

IMG_2616

W momencie gdy galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietankę kremówkę. Pod koniec ubijania można dodać łyżkę lub dwie cukru, ale nie jest to konieczne. Galaretkę dodajemy do ubitej śmietanki i przez moment ubijamy razem, tylko do połączenia się składników. Jeszcze przez chwilę zastawiamy do momentu, aż zacznie robić się gęsta pianka ( można włożyć ją do lodówki, aby szybciej stężała ). Gęstniejącą piankę ze śmietanki i galaretki przelewamy na owoce. Następnie przykrywamy ciasto wierzchem, które odłożyliśmy na bok i tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. Po godzinie lub dwóch ciasto wykładamy na paterę, obsypujemy cukrem pudrem i przystrajamy owocami.

IMG_2620

Smacznego :)

 

 

Do p

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE.

IMG_2644

Pyszna, szybka i rozpływająca się w ustach szarlotka.

Do jej przygotowania potrzebujemy ;

– 300 gram mąki

– 150 gram cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 jajko

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

– 100 gram zimnego masła

– 3 duże jabłka

– cynamon

– 2 łyżki brązowego cukru

Na początku przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło najlepiej pokrojone w kostkę i wszystko razem łączymy ze sobą. Masło najlepiej rozcierać w palcach.  Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę zagniatamy je na elastyczne ciasto. Następnie formujemy kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Jabłka obieramy za skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na niewielką kostkę. Wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu prażymy je pod przykryciem do momentu aż będą miękkie. Na koniec posypujemy cynamonem. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia.

IMG_2630

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną wcześniej tortownicę.

IMG_2628

 

IMG_2634

Na ciasto wykładamy przesmażone i przestudzone jabłka, a pozostałą połowę ciasta rozkruszamy na jabłkach.  Posypujemy brązowym cukrem i ja dodatkowo posypałam płatkami migdałów,  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.

IMG_2649

Smacznego :)

 

SERNIK Z NUTELLĄ I NA SPODZIE Z CIASTECZEK OREO.

IMG_2605

Składniki :

– 140 gram ciasteczek oreo

– 70 gram masła

– 800 gram sera twarogowego lub twarogu trzykrotnie zmielonego

– 100 ml śmietanki 30 %

– 3 jajka

– 600 gram nutelli

Na początku dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Resztę masła rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu. W blenderze miksujemy ciasteczka oreo na drobny piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę blendujemy tylko do momentu wymieszania się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Na dolną półkę piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem.

Teraz przygotowujemy masę serową:

do dużej miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietankę, jajka i nutellę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia się składników ( około 1 minuty ). Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( przy otwieraniu piekarnika uważamy na parę wodną ).  Sernik pieczemy około 50 minut, kiedy brzegi sernika będą ścięte, a środek delikatnie galaretowaty.  Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku uprzednio uchylając drzwiczki. Po godzinie wyjmujemy o studzimy na kratce. Następnie wkładamy do lodówki.

Sernik jest bardzo dobry, a po schłodzeniu nabiera kremowej konsystencji.

( wg. przepisu crust&dust )

CHLEB PSZENNO-RAZOWY

April 3, 2016

IMG_2594

IMG_2599

To chyba jeden z łatwiejszych przepisów na chleb. Do jego przygotowanie potrzebujemy :

– 300 gram białej mąki pszennej lub orkiszowej lub uniwersalnej tortowej typ 500 lub 700, ale najlepiej chlebowej typ 850

– 100 gram mąki pszennej razowej lub orkiszowej np. typ 1850

– 1 i 1/2 łyżeczki soli

– 20 gram świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży

– 300 gram zimnej wody

– mąka razowa lub otręby do obsypania chleba

Przygotowanie :

Mąkę należy przesiać do miski ( otręby z maki pszennej razowej, które zostały na sitku dosypać do przesianej mąki ), dodajemy sól, pokruszone drożdże i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy zimną wodę i wszystkie składniki mieszamy ( krótko, tylko do połączenia się składników – około 30 sekund ). Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 14 godzin ( najmniej na 12 godzin),  najlepiej na całą noc.

Po tym czasie  stolnicę obsypujemy białą mąką, wykładamy ciasto i składamy na trzy lub cztery razy, za każdym razem na pół. Ciasto jest dość rzadkie i nie tworzy kształtnej kuli. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę, obsypujemy ją mąką razową i przekładamy na nią ciasto chlebowe łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 1-2 godzin lub do momentu podwojenia objętości.

Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzewamy piekarnik do 240-250 stopni, ustawiając kratę w dolnej części piekarnika. Na kratkę wkładamy naczynie żaroodporne wraz z przykryciem i nagrzewamy go razem z piekarnikiem. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę z garnka i umieszczamy w nim wyrośnięte  ciasto chlebowe ( delikatnie zsuwamy ze ścierki rękami lekko oprószonymi mąką ), ponownie przykrywamy pokrywką garnek i pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej przez 15-30 minut, aż chleb będzie dobrze zarumieniony ale nie spalony. Można po około 5-10 minutach przykryć chleb folią aluminiową  aby wierzch chleba się nie przypalił.

Wyjmujemy garnek z piekarnika i wykładamy chleb na metalową kratę lub drewnianą deską do całkowitego wystudzenia.

IMG_2598

( wg przepisu kwestia smaku )

Smacznego :)

 

BARDZO ŁATWE CIASTO JOGURTOWE.

IMG_2596

To ciasto przygotowuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Do jego przygotowania potrzebujemy ;

– 1 szklanka naturalnego jogurtu

– 1 jajko

– 3/4 szklanki cukru

– 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego

– 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 płaska łyżeczka sody

– 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady lub bakalii

– cukier puder do posypania

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do drugiej wsypujemy cukier, dodajemy jajko, jogurt, olej, aromat śmietankowy i mikserem na najniższych obrotach miksujemy przez około 30 sekund.

Do mokrych składników dodajemy suche ( mąką, proszek do pieczenia i soda ) i krótko i tylko do połączenia składników mieszamy dokładnie. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę lub bakalie i mieszamy.

IMG_2581

Ciasto  przekładamy do kek-sówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną lub drobną bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ( funkcja góra/dół ) na najniższy poziom piekarnika i pieczemy około 40-60  minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

IMG_2593

( wg. przepisu : mała cukierenka )

Smacznego :)