Monthly Archives: May 2016

CIASTO KOKOSOWE BEZ PIECZENIA.

May 16, 2016

IMG_2676

Bardzo proste, a zarazem  jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, które przygotowywałam. Na pewno je będę powtarzać, bo chyba nie ma łatwiejszego i bardziej pysznego ciasta jakie jadłam.

Składniki :

– 400 gram herbatników ( petit beurre z ząbkami ) ,

– 200 gram miękkiego masła

– 150 gram wiórków kokosowych

Budyń :

– 1 litr mleka

– 3 łyżki mąki pszennej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 2 żółtka

Opcjonalnie :

2 łyżki likieru kokosowego

IMG_2654

Na początku musimy przygotować budyń, gdyż do przekładania ciastek musi on być przestudzony. Odlewamy z jednego litra mleka 1 i 1/2 szklanki i dosypujemy obie maki, cukier i cukier waniliowy, żółtka i jeśli chcemy dodajemy likier kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Resztę mleka zagotowujemy, aż zacznie kipieć, wlewamy mieszankę z żółtkami i energicznie mieszamy. Zagotowujemy, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.  Budyń powinien być gęsty. Przekładamy go do czystej miski i zostawiamy do ostudzenia ( na wierzch można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch ). Miękkie mało ubijamy przez około 3 minuty do momentu powstania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy budyń i ciągle ubijamy, ale już na mniejszych obrotach miksera.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, następnie przykrywamy je warstwą budyniu i tak układamy warstwa po warstwie, aż nie zużyjemy całego kremu. Ostatnią warstwą będzie krem budyniowy, który posypujemy wiórkami kokosowymi.

IMG_2656

IMG_2660

Smacznego :)

SZPARAGOWA CARBONARA

IMG_2668

Składniki ( na dwie osoby ) :

– 150 gram makaronu spaghetti

– 8-10 zielonych szparagów

– 80 gram boczku wędzonego pokrojonego w kostkę

– 2 ząbki czosnku

– 2 jajka

– łyżka posiekanej natki pietruszki

– 30 gram startego na grubych oczkach tarce sera parmezanu lub innego twardego

Makaron należy ugotować al dente. W czasie kiedy gotuje się makaron szparagi należy umyć, odłamać twarde końce ( same się złamią we właściwym miejscu ). Łodygi  ścieramy na grubej tarce, a główki odkładamy w całości.

IMG_2663

Do głębokiego garnka lub rondelka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na wolnym ogniu ( około 4 minuty ) co chwilę mieszając aż boczek lekko się zarumieni. Dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek,  starte szparagi wraz z główkami i smażymy na wolnym ogniu przez około 2 minuty cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz 3/4 drobno startego sera. Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio do szparagów i boczku. Można dolać odrobinę wody z ugotowanego makaronu i na koniec roztrzepane jajka z serem i pietruszką. Odstawimy z ognia i delikatnie mieszamy aż z jajek powstanie delikatny sos, który oblepi cały makaron. Gotową potrawę przekładamy na talerze i obsypujemy go jeszcze pozostałym startym serem.

Polecam, danie jest pyszne.

( wg. przepisu kwestia smaku )

Smacznego :)