Monthly Archives: July 2016

WODA SMAKOWA – JABŁKO + CYNAMON

July 12, 2016

IMG_2735

Składniki :

– 1 jabłko

– 2 laski cynamonu

– pół litra wody mineralnej

– kostki lodu

Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na bardzo cienki plasterki razem ze skórką. Do słoika układamy pokrojone jabłko, dodajemy laski cynamonu, kostki lodu ( wg uznania ) i uzupełniamy wodą mineralną. Zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia.

( wg. przepisu ” zdrowa woda ” )

WODA SMAKOWA Z POMARAŃCZY I MARCHEWKI

July 11, 2016

IMG_2727

Składniki :

– pomarańcza ( najlepiej czerwona )

– marchewka

– woda mineralna około 500 ml

– kostki lodu

Umytą i sparzoną pomarańczę kroimy w bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą tarki i układamy na dnie słoika. Dodajemy w ten sam sposób skrojoną marchewkę, posypujemy kostkami lodu i dolewamy wody mineralnej. Wszystko wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie  woda jest gotowa do spożycia.

( wg. przepisu “zdrowa woda “)

LEMONIADA CYTRUSOWA

July 10, 2016

IMG_2724

Składniki :

– 1 litr wody mineralnej

– 1 cytryna

– 1 limonka

– mała pomarańcza

– mały czerwony grejpfrut

– kostki lodu

Wszystkie owoce dokładnie szorujemy i parzymy wrzącą wodą.  Wszystkie owoce kroimy na bardzo cieniutkie plasterki i wrzucamy je do dzbanka lub słoika. Naczynie uzupełniamy wodą mineralną i lodem, zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki. Woda jest gotowa następnego dnia do spożycia. Jest to idealny napój w upalne dni.

( przepis z książki ” Zdrowa woda” )

SKUBANIEC

IMG_2717

To cudowne ciasto, które zawsze piekę kiedy jest sezon na świeży agrest lub wiśnie. Do jego przygotowanie będziemy potrzebować :

– 5 jaja

– 1/2 kg mąki pszennej

– 250 gram masła lub margaryny

– 1 łyżka smalcu

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 8 łyżek cukru

– 2  łyżki kakao

– około 300 gram agrestu oczyszczonego i umytego lub wiśni ( pestki wcześniej usuwamy )

Przygotowanie : masło kroimy w kostkę i dodajemy do niego mąkę, smalec, proszek do pieczenia, żółtka i 5 łyżek cukru ( resztę cukru zostawiamy do białek ). Wszystko razem ugniatamy aż powstanie gładkie ciasto, które dzielimy na trzy części. Do jednej z części  dodajemy kakao i ugniatamy aż powstanie ciemne ciasto.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Dno blaszki wylepiamy jasnym ciastem.  Na ciasto wykładamy owoce, następnie skubiemy ciemne ciasto. Ubijamy białka z pozostałą ilością cukru ( 3 łyżki ) na sztywną pianę i wykładamy ją na blaszkę. Na koniec skubiemy jasne ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

IMG_2710

IMG_2712

Smacznego :)

SERNIK KOKOSOWY NA ZIMNO

July 3, 2016

IMG_2686

Składniki na spód :

– 100 gram kruchych ciasteczek

– 3 łyżki masła

– 40 gram gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wszystkie składniki dokładnie mielimy w malakserze. Powstanie masa, którą wylepiamy dno tortownicy ( 22 cm ) wysmarowanej masłem i  wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Masa serowa :

– 400 ml mleczka kokosowego

– 200 gram wiórków kokosowych

– 150 gram cukru pudru

– 30 gram cukru waniliowego

– 2 łyżki żelatyny

– 500 gram serka mascarpone

Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy. W momencie gdy zacznie się gotować wsypujemy wiórki kokosowe i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dodajemy cukier i cukier puder, mieszamy do połączenia się składników  i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie dolewamy jeszcze raz 3 łyżki wody, mieszamy i wstawiamy na bardzo mały ognień. Podgrzewamy, cały czas mieszając ( nie dopuszczając do zagotowania ) do momentu rozpuszczenia się żelatyny.

Do masy kokosowej dodajemy serek mascarpone i razem wszystko mieszamy. Do żelatyny dodajemy stopniowo po jednej łyżce masy serowo kokosowej, mieszamy i  dodajemy do sera. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Tak przygotowany sernik wkładamy na kilka godzin lub do stężenia do lodówki.

Polewa :

– 100 gram mlecznej czekolady

– 2 łyżki oleju roślinnego

Gdy sernik stężeje, wyciągamy go z lodówki, obkrawamy nożem, zdejmujemy obręcz i przekładamy na talerz. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem roślinnym i po wystudzeniu polewamy wierzch sernika.

IMG_2694

Polecam, gdyż ten sernik jest naprawdę pyszny i sprawdza się w upalne dni.

Smacznego :)