Monthly Archives: October 2016

SERNIK Z KRÓWKAMI.

October 21, 2016

img_2823

To jeden z lepszych serników jakie jadłam, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki :

– 1 kg sera wiejskiego ( nie należy używać sera z wiaderka )

– 6 jaj

– 60 gram mąki

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 200 gram drobnego cukru do wypieków

– 200 gram miękkich krówek ( nie mogą być ciągnące )

– około 200 gram pokruszonych herbatników

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi delikatnie posmarować masłem i oprószyć mąką.

Ser po dwukrotnym zmieleniu ( ja kupuje serek z Wielunia i nie ma konieczności mielenia ) przekładamy do misy malaksera i miksujemy przez około 2-3 minuty, aż stanie się gładki. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wanilię i na końcu po jednym jajku. Teraz miksując na wolnych obrotach wsypujemy stopniowo mąkę. Krówki drobno kroimy i dodajemy do masy serowej i razem mieszamy.

Pokruszone herbatniki wysypujemy równomiernie na dno tortownicy. Na wierzch delikatnie przekładamy masę serową, tak aby nie naruszyć struktury spodu.

img_2816

img_2817

img_2821

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 15 minut. Kroimy go po całkowitym wystudzeniu. Jest pyszny i szybko znika. Bardzo polecam.

( przepis – Eliza Mórawska )

NUTELLA.

img_2784

Do jej przygotowania potrzebujemy :

– 2 szklanki orzechów laskowych

– 5 łyżek oleju z orzechów

– 1 łyżeczka esencji z wanilli lub pasty waniliowej

– 1 szklanka cukru pudru ( cukier puder można zastąpić daktylami )

– 1/3 szklanki dobrego kakao

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy orzechy laskowe i trzymamy je w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

img_2776

Po tym czasie orzechy po lekkim wystudzeniu obieramy ze skórki ( dobrym sposobem jest przesypanie orzechów na ściereczkę i pocieranie nią, w wyniku czego skórka sama odchodzi ).  Obrane orzechy przekładamy do blendera i miksujemy na proszek. Następnie dodajemy olej z orzechów, esencję  waniliową, cukier puder i kakao. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania kremu. Przekładamy do słoiczka i nutella gotowa.

img_2788

Smacznego :)