Monthly Archives: November 2016

CIASTO POMARAŃCZOWE

November 11, 2016

img_2857

img_2860

Składniki :

– 250 gram miękkiego masła

– 200 gram cukru pudru

– 4 jajka

– 1 pomarańcza

– 250 gram maki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do polewy potrzebujemy :

– 50 gram cukru pudru

– 100 gram białej czekolady

– 3 łyżki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a tortownicę  średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Z pomarańczy ścieramy skórkę ( uprzednio dokładnie ją szorujemy i parzymy we wrzątku ) i  wyciskamy sok.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę ( około 7 minut ). Następnie dodajemy po 1 jajku, w odstępach czasu, cały czas dokładnie i długo ubijając.  Dodajemy 3/4 skórki pomarańczowej ( reszta będzie nam potrzebna do polewy ) i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko na jednolitą masę  i na koniec dodajemy 90 ml wyciśniętego soku pomarańczowego. Teraz delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 45-60 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem – musi być suchy ). Po upieczeniu wykładamy do wystudzenia.

Polewa :

50 ml  wyciśniętego soku pomarańczowego podgrzewamy w rondelku ( musi być gorący ), dodajemy cukier puder, resztę skórki pomarańczowej i zdejmujemy z ognia. Wszystko dobrze mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.

( w. przepisy kwestia smaku )

Ciasto jest bardzo pyszne. Gorąco polecam :)

 

TORT ROCHER

img_2834

To jeden z tortów, które uwielbiam. Nie jest trudny w przygotowaniu, a jego efekt końcowy jest wart każdego poświęcenia.

Na blaty potrzebujemy :

– 6 białek

– 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– półtorej szklanki zmielonych orzechów laskowych, przedtem  jednak uprażonych na suchej patelni i obranych ze skórki ( Orzechy wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy  przez około 5-10 minut aż lekko się zarumienią. Następnie przekładamy je na suchą ściereczkę i poprzez pocieranie  skórka sama zaczyna schodzić. Tak obrane orzechy wrzucamy do blendera i blendujemy  )

– 30 gram gorzkiej czekolady startej na tarce

Na papierze do pieczenia obrysowujemy kręgi o średnicy 23 cm ( muszą być trzy papiery, gdyż będziemy piec blaty jednocześnie ). Jeśli macie można użyć trzech tortownic o takiej samej średnicy.

Do misy malaksera wrzucamy białka ( dodajemy szczyptę soli ) i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier łyżka po łyżce i nadal ubijamy. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną  i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy delikatnie mieszając szpatułką zmielone orzechy i startą czekoladę.

Tak przygotowaną masę bezową rozdzielamy na trzy przygotowane kręgi na papierze do pieczenia. Wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C ( termoobieg ) przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Krem :

– 400 gram serka mascarpone

– 400 gram nutelli

– 100 gram mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

– 1/2 szklanki drobno posiekanych i lekko podpieczonych orzechów laskowych

Do misy miksera wkładamy serek mascarpone, dodajemy nutellę i razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze przez moment miksujemy aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodajemy orzechy i już łyżką razem wszystko mieszamy. Teraz wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i zgęstnienia.

Na paterę wykładamy pierwszy blat z bezy, smarujemy schłodzonym kremem. Przykrywamy następnym blatem bezowym i znowu smarujemy kremem. Na koniec raz jeszcze układamy trzeci blat, smarujemy  kremem wierzch tortu. Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Ostatnim etapem jest wykonanie polewy. Potrzebujemy :

– 70 gram mlecznej czekolady

– 70 ml śmietany kremówki 36 %

– 1 łyżeczka syropu golden ( ja użyłam zamiast syropu miód )

W rondelku śmietanę kremówkę i golden syrop ( lub miód ) doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Schładzamy lekko w lodówce i lekko gęstniejącą polewą polewamy cały tort.

img_2838

img_2840

( wg.przepisu : moje wypieki )

Smacznego :)