Monthly Archives: July 2017

TARTA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ, BUDYNIEM I BEZĄ.

July 23, 2017

IMG_2941

Dzisiaj kolejny przepis na tartę z czerwoną porzeczką wypróbowany i przetestowany z bloga “kwesta smaku”. Pyszna tarta, zrównoważone smaki, lekko kwaskowa,  warta polecenia.

Składniki na kruche ciasto :

– 150 gram maki pszennej ( można dać połowę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej )

– 50 gram cukru

– 90 gram zimnego masła

– 2 żółtka

Budyń :

– 1 budyń 60 gramowy z cukrem

– 500 ml mleka

Owoce :

– 500 gram czerwonej porzeczki

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

IMG_2925

Beza :

– 2 białka

– 100 gram cukru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami aż powstanie drobna, sypka kruszonka ( można wszystkie składniki dać do miksera i miksować mieszadłem ). Dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto, które po uzyskaniu jednolitej masy zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.

Formę do tarty smarujemy masłem.

Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę. Należy je rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką i wykładamy je na przygotowaną wcześniej formę do tarty wylepiając jednocześnie boki. Spód należy podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wsypujemy obciążenie w postaci suchego ryżu czy fasoli. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut aż ciasto się zarumieni.  Wyjmujemy z piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 170 stopni.

IMG_2929

W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń, pamiętając o dokładny zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku. Aby nie zrobił się kożuch po ugotowaniu budyniu można przykryć go folią spożywczą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Porzeczki czyścimy i opłukujemy pod zimną wodą. Można wysypać na sitko, aby dobrze odsączyć wodę.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze przez chwilę ubijamy.

Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce zmieszane z mąką ziemniaczaną i na koniec ubite białka.

IMG_2932

IMG_2937

Wstawiamy do piekarnika ( 170 stopni )  i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni włączmy termoobieg. Pieczemy,  a raczej suszymy bezę przez jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :)

KOTLETY MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI.

July 19, 2017

IMG_2921

IMG_2919

Składniki :

– 500 gram mielonego mięsa z indyka

– 1 cebula

– 150 gram pieczarek

– 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– sól i pieprz do smaku

– 3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia

– 1 jajko

Przygotowanie :

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy razem z cebulą na rozgrzany tłuszcz ( oliwa + masło ). Smażymy przez około 5 minut co chwila mieszając. Czosnek ścieramy na tarce i dodajemy razem z posiekaną pietruszką i tymiankiem do przesmażonej cebuli i pieczarek. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Miso mielimy w maszynce, dodajemy na koniec do zmielenia przesmażone pieczarki z cebulą i razem wszystko mieszamy, dodając jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem i przez chwilę wyrabiamy. Jeśli mamy już kupione mięso mielone, pieczarki możemy posiekać w malakserze lub nożem na desce i dodać wtedy do mięsa.

Teraz należy uformować kotlety, następnie należy je obtoczyć w bułce tartej i smażymy je odrobinie rozgrzanego tłuszczu ( masło klarowane, oliwa ) przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego ( otwartego ) i pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut.

Kotlety mielone możemy podać z ziemniakami i surówką lub jak kto woli. Są pyszne, wilgotne w środku i bardzo delikatne.

IMG_2918

( wg.kwestia smaku )

Smacznego :)

 

CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BEZOWĄ PIERZYNKĄ.

July 8, 2017

IMGP0576

Składniki na ciasto :

– 400 gram mąki pszennej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 150 gram masła

– 130 gram cukru

– 16 gram ( 1 opakowanie ) cukru waniliowego

– 6 żółtek

-220 ml mleka

– starta skórka z połówki cytryny

Wierzch :

– 700 gram czerwonej porzeczki obranej i opłukanej

– 6 białek

– 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy żółtka, najpierw 3 cały czas ucierając mikserem tylko tym razem na średnich obrotach i po chwili dodajemy następne 3 żółtka i ubijamy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy. Do maślanej masy dodajemy w 3 partiach mąkę i mleko. Po każdym dodaniu krótko miksować mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i mieszamy. Ciasto będzie gęste, ale takie powinno być. Następnie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.

Porzeczkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i 1/3 wykładamy na wierzch ciasta.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę ( około 6 minut).  Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy pozostałe porzeczki i krótko i delikatnie mieszamy szpatułką, a następnie całość przekładamy na obsypane porzeczkami ciasto. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. W trakcie pieczenia po około 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby  za bardzo nie spiekło się z wierzchu. Po upieczeniu wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

IMGP0572

( wg. przepisu ” mała cukierenka ” )

Smacznego :)