Monthly Archives: February 2018

MURZYNEK MIGDAŁOWY.

February 11, 2018

IMG_3037

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm należy wysmarować masłem i obsypać zmielonymi migdałami.

Składniki :

– 200 gram miękkiego masła

– 200 gram drobnego cukru do wypieków

– 250 gram jogurtu

– 3 jajka

– 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

– 200 gram mąki pszennej

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 60 gram kakao

– 100 gram mielonych orzechów

Polewa :

– 60 ml likieru kakaowego

– 60 ml wody

– 1/4 szklanki cukru

– 1/4 szklanki kakao

– 1/4 szklanki masła

( likier można zastąpić wodą )

Przygotowanie :

Masło ucieramy z cukrem przez około 5-7 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Do drugiej miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, wanilię i roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę. Do  oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą  i kakao. Wsypujemy zmielone migdały i wszystko razem mieszamy. Do utartego masła dodajemy na przemian mieszankę jogurtową i mieszankę mąki, kakao i mielonych migdałów miksując na wolnych obrotach. Składniki najlepiej mieszać na przemian, podzielone na 3 partie.

Mieszankę wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy ( keksówka ) i następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 70 minut lub do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wykładamy do całkowitego wystudzenia.

Polewa :

Wszystkie składniki oprócz masła należy umieścić w rondelku i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 4-5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cały czas mieszając aż się roztopi. Kiedy polewa się ostudzi i zacznie gęstnieć to wtedy polewamy nią ostudzone ciasto. Ja całość posypałam migdałami, które można jeszcze uprażyć na suchej patelni. Ciasto jest pyszne i nawet lepiej smakuje na drugi dzień. Bardzo polecam 🙂

IMG_3031

( wg.przepisu – kwestia smaku )