SERNIK Z NUTELLĄ I NA SPODZIE Z CIASTECZEK OREO.

April 23, 2016

IMG_2605

Składniki :

– 140 gram ciasteczek oreo

– 70 gram masła

– 800 gram sera twarogowego lub twarogu trzykrotnie zmielonego

– 100 ml śmietanki 30 %

– 3 jajka

– 600 gram nutelli

Na początku dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Resztę masła rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu. W blenderze miksujemy ciasteczka oreo na drobny piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę blendujemy tylko do momentu wymieszania się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Na dolną półkę piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem.

Teraz przygotowujemy masę serową:

do dużej miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietankę, jajka i nutellę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia się składników ( około 1 minuty ). Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( przy otwieraniu piekarnika uważamy na parę wodną ).  Sernik pieczemy około 50 minut, kiedy brzegi sernika będą ścięte, a środek delikatnie galaretowaty.  Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku uprzednio uchylając drzwiczki. Po godzinie wyjmujemy o studzimy na kratce. Następnie wkładamy do lodówki.

Sernik jest bardzo dobry, a po schłodzeniu nabiera kremowej konsystencji.

( wg. przepisu crust&dust )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 7 =