SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE.

April 23, 2016

IMG_2644

Pyszna, szybka i rozpływająca się w ustach szarlotka.

Do jej przygotowania potrzebujemy ;

– 300 gram mąki

– 150 gram cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 jajko

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

– 100 gram zimnego masła

– 3 duże jabłka

– cynamon

– 2 łyżki brązowego cukru

Na początku przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło najlepiej pokrojone w kostkę i wszystko razem łączymy ze sobą. Masło najlepiej rozcierać w palcach.  Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i jajko i ugniatamy.Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę zagniatamy je na elastyczne ciasto. Następnie formujemy kulkę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Jabłka obieramy za skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na niewielką kostkę. Wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu prażymy je pod przykryciem do momentu aż będą miękkie. Na koniec posypujemy cynamonem. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do przestudzenia.

IMG_2630

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną wcześniej tortownicę.

IMG_2628

 

IMG_2634

Na ciasto wykładamy przesmażone i przestudzone jabłka, a pozostałą połowę ciasta rozkruszamy na jabłkach.  Posypujemy brązowym cukrem. Ja dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.

IMG_2649

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 2 = three