SERNIK KOKOSOWY NA ZIMNO

July 3, 2016

IMG_2686

Składniki na spód :

– 100 gram kruchych ciasteczek

– 3 łyżki masła

– 40 gram gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wszystkie składniki dokładnie mielimy w malakserze. Powstanie masa, którą wylepiamy dno tortownicy ( 22 cm ) wysmarowanej masłem i  wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Masa serowa :

– 400 ml mleczka kokosowego

– 200 gram wiórków kokosowych

– 150 gram cukru pudru

– 30 gram cukru waniliowego

– 2 łyżki żelatyny

– 500 gram serka mascarpone

Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy. W momencie gdy zacznie się gotować wsypujemy wiórki kokosowe i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dodajemy cukier i cukier puder, mieszamy do połączenia się składników  i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie dolewamy jeszcze raz 3 łyżki wody, mieszamy i wstawiamy na bardzo mały ognień. Podgrzewamy, cały czas mieszając ( nie dopuszczając do zagotowania ) do momentu rozpuszczenia się żelatyny.

Do masy kokosowej dodajemy serek mascarpone i razem wszystko mieszamy. Do żelatyny dodajemy stopniowo po jednej łyżce masy serowo kokosowej, mieszamy i  dodajemy do sera. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Tak przygotowany sernik wkładamy na kilka godzin lub do stężenia do lodówki.

Polewa :

– 100 gram mlecznej czekolady

– 2 łyżki oleju roślinnego

Gdy sernik stężeje, wyciągamy go z lodówki, obkrawamy nożem, zdejmujemy obręcz i przekładamy na talerz. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem roślinnym i po wystudzeniu polewamy wierzch sernika.

IMG_2694

Polecam, gdyż ten sernik jest naprawdę pyszny i sprawdza się w upalne dni.

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three × 4 =