NUTELLA.

October 21, 2016

img_2784

Do jej przygotowania potrzebujemy :

– 2 szklanki orzechów laskowych

– 5 łyżek oleju z orzechów

– 1 łyżeczka esencji z wanilli lub pasty waniliowej

– 1 szklanka cukru pudru ( cukier puder można zastąpić daktylami )

– 1/3 szklanki dobrego kakao

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy orzechy laskowe i trzymamy je w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

img_2776

Po tym czasie orzechy po lekkim wystudzeniu obieramy ze skórki ( dobrym sposobem jest przesypanie orzechów na ściereczkę i pocieranie nią, w wyniku czego skórka sama odchodzi ).  Obrane orzechy przekładamy do blendera i miksujemy na proszek. Następnie dodajemy olej z orzechów, esencję  waniliową, cukier puder i kakao. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania kremu. Przekładamy do słoiczka i nutella gotowa.

img_2788

Smacznego :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 − five =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>