SERNIK Z KRÓWKAMI.

October 21, 2016

img_2823

To jeden z lepszych serników jakie jadłam, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki :

– 1 kg sera wiejskiego ( nie należy używać sera z wiaderka )

– 6 jaj

– 60 gram mąki

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 200 gram drobnego cukru do wypieków

– 200 gram miękkich krówek ( nie mogą być ciągnące )

– około 200 gram pokruszonych herbatników

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi delikatnie posmarować masłem i oprószyć mąką.

Ser po dwukrotnym zmieleniu ( ja kupuje serek z Wielunia i nie ma konieczności mielenia ) przekładamy do misy malaksera i miksujemy przez około 2-3 minuty, aż stanie się gładki. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wanilię i na końcu po jednym jajku. Teraz miksując na wolnych obrotach wsypujemy stopniowo mąkę. Krówki drobno kroimy i dodajemy do masy serowej i razem mieszamy.

Pokruszone herbatniki wysypujemy równomiernie na dno tortownicy. Na wierzch delikatnie przekładamy masę serową, tak aby nie naruszyć struktury spodu.

img_2816

img_2817

img_2821

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 15 minut. Kroimy go po całkowitym wystudzeniu. Jest pyszny i szybko znika. Bardzo polecam.

( przepis – Eliza Mórawska )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × = 36

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>