TORT ROCHER

November 11, 2016

img_2834

To jeden z tortów, które uwielbiam. Nie jest trudny w przygotowaniu, a jego efekt końcowy jest wart każdego poświęcenia.

Na blaty potrzebujemy :

– 6 białek

– 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– półtorej szklanki zmielonych orzechów laskowych, przedtem  jednak uprażonych na suchej patelni i obranych ze skórki ( Orzechy wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy  przez około 5-10 minut aż lekko się zarumienią. Następnie przekładamy je na suchą ściereczkę i poprzez pocieranie  skórka sama zaczyna schodzić. Tak obrane orzechy wrzucamy do blendera i blendujemy  )

– 30 gram gorzkiej czekolady startej na tarce

Na papierze do pieczenia obrysowujemy kręgi o średnicy 23 cm ( muszą być trzy papiery, gdyż będziemy piec blaty jednocześnie ). Jeśli macie można użyć trzech tortownic o takiej samej średnicy.

Do misy malaksera wrzucamy białka ( dodajemy szczyptę soli ) i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier łyżka po łyżce i nadal ubijamy. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną  i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy delikatnie mieszając szpatułką zmielone orzechy i startą czekoladę.

Tak przygotowaną masę bezową rozdzielamy na trzy przygotowane kręgi na papierze do pieczenia. Wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C ( termoobieg ) przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Krem :

– 400 gram serka mascarpone

– 400 gram nutelli

– 100 gram mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

– 1/2 szklanki drobno posiekanych i lekko podpieczonych orzechów laskowych

Do misy miksera wkładamy serek mascarpone, dodajemy nutellę i razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze przez moment miksujemy aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodajemy orzechy i już łyżką razem wszystko mieszamy. Teraz wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i zgęstnienia.

Na paterę wykładamy pierwszy blat z bezy, smarujemy schłodzonym kremem. Przykrywamy następnym blatem bezowym i znowu smarujemy kremem. Na koniec raz jeszcze układamy trzeci blat, smarujemy  kremem wierzch tortu. Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Ostatnim etapem jest wykonanie polewy. Potrzebujemy :

– 70 gram mlecznej czekolady

– 70 ml śmietany kremówki 36 %

– 1 łyżeczka syropu golden ( ja użyłam zamiast syropu miód )

W rondelku śmietanę kremówkę i golden syrop ( lub miód ) doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Schładzamy lekko w lodówce i lekko gęstniejącą polewą polewamy cały tort.

img_2838

img_2840

( wg.przepisu : moje wypieki )

Smacznego :)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− six = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>