CIASTO POMARAŃCZOWE

November 11, 2016

img_2857

img_2860

Składniki :

– 250 gram miękkiego masła

– 200 gram cukru pudru

– 4 jajka

– 1 pomarańcza

– 250 gram maki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do polewy potrzebujemy :

– 50 gram cukru pudru

– 100 gram białej czekolady

– 3 łyżki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a tortownicę  średnicy 20-23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Z pomarańczy ścieramy skórkę ( uprzednio dokładnie ją szorujemy i parzymy we wrzątku ) i  wyciskamy sok.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę ( około 7 minut ). Następnie dodajemy po 1 jajku, w odstępach czasu, cały czas dokładnie i długo ubijając.  Dodajemy 3/4 skórki pomarańczowej ( reszta będzie nam potrzebna do polewy ) i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko na jednolitą masę  i na koniec dodajemy 90 ml wyciśniętego soku pomarańczowego. Teraz delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 45-60 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem – musi być suchy ). Po upieczeniu wykładamy do wystudzenia.

Polewa :

50 ml  wyciśniętego soku pomarańczowego podgrzewamy w rondelku ( musi być gorący ), dodajemy cukier puder, resztę skórki pomarańczowej i zdejmujemy z ognia. Wszystko dobrze mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.

( w. przepisy kwestia smaku )

Ciasto jest bardzo pyszne. Gorąco polecam :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × five =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>