KOTLETY MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI.

July 19, 2017

IMG_2921

IMG_2919

Składniki :

– 500 gram mielonego mięsa z indyka

– 1 cebula

– 150 gram pieczarek

– 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka tymianku

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– sól i pieprz do smaku

– 3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia

– 1 jajko

Przygotowanie :

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy razem z cebulą na rozgrzany tłuszcz ( oliwa + masło ). Smażymy przez około 5 minut co chwila mieszając. Czosnek ścieramy na tarce i dodajemy razem z posiekaną pietruszką i tymiankiem do przesmażonej cebuli i pieczarek. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Miso mielimy w maszynce, dodajemy na koniec do zmielenia przesmażone pieczarki z cebulą i razem wszystko mieszamy, dodając jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem i przez chwilę wyrabiamy. Jeśli mamy już kupione mięso mielone, pieczarki możemy posiekać w malakserze lub nożem na desce i dodać wtedy do mięsa.

Teraz należy uformować kotlety, następnie należy je obtoczyć w bułce tartej i smażymy je odrobinie rozgrzanego tłuszczu ( masło klarowane, oliwa ) przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego ( otwartego ) i pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut.

Kotlety mielone możemy podać z ziemniakami i surówką lub jak kto woli. Są pyszne, wilgotne w środku i bardzo delikatne.

IMG_2918

( wg.kwestia smaku )

Smacznego :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 8 = seventy two

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>