TARTA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ, BUDYNIEM I BEZĄ.

July 23, 2017

IMG_2941

Dzisiaj kolejny przepis na tartę z czerwoną porzeczką wypróbowany i przetestowany z bloga “kwesta smaku”. Pyszna tarta, zrównoważone smaki, lekko kwaskowa,  warta polecenia.

Składniki na kruche ciasto :

– 150 gram maki pszennej ( można dać połowę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej )

– 50 gram cukru

– 90 gram zimnego masła

– 2 żółtka

Budyń :

– 1 budyń 60 gramowy z cukrem

– 500 ml mleka

Owoce :

– 500 gram czerwonej porzeczki

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

IMG_2925

Beza :

– 2 białka

– 100 gram cukru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami aż powstanie drobna, sypka kruszonka ( można wszystkie składniki dać do miksera i miksować mieszadłem ). Dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto, które po uzyskaniu jednolitej masy zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.

Formę do tarty smarujemy masłem.

Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę. Należy je rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką i wykładamy je na przygotowaną wcześniej formę do tarty wylepiając jednocześnie boki. Spód należy podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wsypujemy obciążenie w postaci suchego ryżu czy fasoli. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut aż ciasto się zarumieni.  Wyjmujemy z piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 170 stopni.

IMG_2929

W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń, pamiętając o dokładny zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku. Aby nie zrobił się kożuch po ugotowaniu budyniu można przykryć go folią spożywczą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Porzeczki czyścimy i opłukujemy pod zimną wodą. Można wysypać na sitko, aby dobrze odsączyć wodę.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze przez chwilę ubijamy.

Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce zmieszane z mąką ziemniaczaną i na koniec ubite białka.

IMG_2932

IMG_2937

Wstawiamy do piekarnika ( 170 stopni )  i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni włączmy termoobieg. Pieczemy,  a raczej suszymy bezę przez jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × = fourteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>