TORT CAPPUCCINO

January 27, 2018

IMG_3024

Bardzo delikatny i nieprzesłodzony tort o smaku cappuccino. Do jego przygotowania potrzebujemy :

– 5 jajek ( oddzielnie żółtka i białka )

– 125 gram gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną czekoladą )

– 125 gram masła

– 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

– 150 gram drobnego cukru do wypieków

– 125 gram mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wkładamy miękkie masło i cukier i ucieramy do powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę i dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody i ponownie dodajemy do masy maślanej. Teraz po kolei dodajemy żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i przekroić n dwie części.

Krem cappuccino :

– 250 gram schłodzonego serka mascarpone

– 250 gram śmietanki kremówki 36 %, schłodzonej

– 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

– 60 gram kawy cappuccino w proszku

– 3 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone wkładamy do misy miksera i miksujemy dokładnie z kawą cappuccino. Żelatynę w proszku zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Należy jednak uważać, aby nie dopuścić do wrzenia, gdyż wtedy straci ona swoje właściwości.

Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Następnie wlewamy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Teraz ubitą śmietanę dodajemy do masy z serka mascarpone i miksujemy lub mieszamy do momentu połączenia się składników.

Na wierzch :

– 250 ml schłodzonej  śmietanki kremówki 36 %

– 1 łyżka cukru pudru

– 20 gram kawy cappuccino w proszku do posypanie wierzchu tortu

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Wystudzone ciasto przekładamy kremem cappuccino, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę. Całość tortu obsypujemy kawą cappuccino w proszku i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

IMG_3028

( przepis z “moje wypieki” )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>