CIASTO JOGURTOWO – CZEKOLADOWE.

February 1, 2015

IMG_1459

Składniki :

– 400 ml jogurtu

– 400 gram mąki

– 300 gram cukru

– 10-15 gram proszku do pieczenia

– 3 łyżki kakao

– 3 łyżki dżemu z moreli

– skórka starta z jednej pomarańczy

Polewa :

– 100 gram mleka

– 100 gram czekolady ( najlepiej gorzkiej )

– 100 gram masła

– 2-3 łyżki cukru

Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Ja na początku myślałam, że coś z ciastem nie wyszło, gdyż było dość gęste. Jednak postanowiłam tak zostawić i upiec i się nie zawiodłam. Wyszło całkiem nie źle.

IMG_1446

Przekładamy je do blaszki ( 20 x 30 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po wyciągnięciu z piecyka ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki do polewy podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

IMG_1448

Smacznego :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five − = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>