Tagiatelle z cukinią i kwiatami cukinii.

August 2, 2014

Cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Nadaje się do duszenia, smażenia lub do zupy. Można ją jeść również na surowo.

Do przygotowania makaronu potrzebujemy :

– na dwie porcje około 120 gram makaronu tagiatelle

– 125 ml śmietany 30 lub 36%

– szczypta szafranu

– 200 gram najlepiej młodej cukini wraz z jej kwiatami ( opcjonalnie )

– 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju

– sól i pieprz

– 3 łyżki startego parmezanu

– kilka liści Brazylii

Przed ugotowaniem makaronu należy wymieszać śmietanę z szafranem i doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Kwiaty cukini i samą cukinię opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. W tym czasie gotujemy makaron ( al dente ). Przy odcedzaniu makaronu odlewamy około 1/4 szklanki i dojewamy do śmietany. Na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Wrzucamy cukinię i smażymy do miękkości. Następnie smażymy kwiaty cukini, ale tylko przez około pół minuty. Solimy wszystko i doprawiamy pieprzem. Do patelni z cukinią wrzucamy gotowany makaron, mieszamy. Następnie polewamy przygotowaną wcześniej śmietaną i razem wszystko mieszamy. Przez chwilę jeszcze wszystko gotujemy ( około minuty ) aż sos nie zgęstnieje. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym serem i posiekaną bazylią.

Smacznego 🙂

imageimage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *